Στην Ισπανία, η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ θα υποχρεώσει του αθλητικούς συλλόγους που είναι ανώνυμες εταιρίες να ακούσουν τους οπαδούς τους. Στο νέο Αθλητικό Νόμο που ετοιμάζει να πάει προς ψήφιση θα υπάρχει διάταξη σύμφωνα με την οποία ομάδες θα πρέπει να δώσουν μια θέση στο διοικητικό συμβούλιο τους σε εκπρόσωπο των «οπαδών και των κατόχων διαρκείας».

Αυτό ισχύει τόσο για το ποδόσφαιρο όσο και για το μπάσκετ. Ωστόσο, από το νέο νόμο εξαιρούνται η Ρεάλ Μαδρίτης, η Μπαρτσελόνα και η Αθλέτικ Μπιλμπάο μιας και είναι σύλλογοι λαϊκής βάσης και ανήκουν στα μέλη τους.

Ωστόσο, ακόμη παραμένει άγνωστο πως θα επιλέγεται αυτό το άτομο, αλλά και μέχρι ποιο βαθμό θα έχει πρόσβαση σε ευαίσθητα δεδομένα του κλαμπ, όπως για παράδειγμα σε διαπραγματεύσεις, μεταγραφές κλπ.

Σε κάθε περίπτωση, είναι ένα βήμα προς την ίδια κατεύθυνση που πήραν άλλες χώρες μετά από το φιάσκο της European Super League. Παρόλο που το πρότζεκτ υποστηρίζεται ακόμη από τις δύο μεγάλες ομάδες της χώρας, τη Ρεάλ Μαδρίτης και την Μπαρτσελόνα, η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ είναι εναντίον όπως και η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία μαζί με την La Liga.

Επίσης να σημειώσουμε πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «πέρασε» πριν από ένα μήνα μια αναφορά της ΕΕ σύμφωνα με την οποία «τα κράτη-μέλη πρέπει να αναγνωρίσουν το στάτους των φιλάθλων τους και να τους λάβουν υπόψη στη διαχείριση και στην λήψη αποφάσεων».

Μεταξύ των πέντε κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου (Αγγλία, Ισπανία, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία) η αγγλική Premier League ήταν η πρώτη που έλαβε τέτοια μέτρα. Ως τώρα, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Λίβερπουλ και η Τσέλσι έχουν εκφράσει τη διάθεσή τους να συμπεριλάβουν έναν εκπρόσωπο των οπαδών τους στο διοικητικό συμβούλιο. Όλες τους αποτέλεσαν μέλη της European Super League και αναγκάστηκαν να αποσυρθούν από τον συνεταιρισμό έπειτα από τις αντιδράσεις των οπαδών τους. Στο μεταξύ, στη γερμανική Bundesliga θα τεθεί σε εφαρμογή από την επόμενη σεζόν (2022-23) ο μηχανισμός που θα υποχρεώνει τις ομάδες να έχουν μεγαλύτερο διάλογο με τον κόσμο τους.