Η WTA, η Ομοσπονδία του Γυναικείου Τένις, ανακοίνωσε την άμεση αναβολή όλων των τουρνουά της στην Κίνα εξαιτίας της ανησυχίας της για την κατάσταση της τενίστριας Πενγκ Σουάι. Η 35χρονη αθλήτρια είχε εξαφανιστεί από δημόσια θέα για τρεις εβδομάδες αφότου κατηγόρησε τον πρώην Αντιπρόεδρο της χώρας Ζανγκ Γκαόλι για σεξουαλική επίθεση.

Ο υπεύθυνος της WTA, Στιβ Σάιμον, ανέφερε πως έχει «σοβαρές αμφιβολίες» για το αν η Πενγκ είναι «ελεύθερη, ασφαλής και δεν υπόκειται σε εκβιασμό». Πρόσθεσε πως «δεν ξέρω αν υπό αυτές τις συνθήκες μπορώ να ζητήσω από τις αθλήτριές μας να παίξουν εκεί». Η Ομοσπονδία εδώ και καιρό ζητάει να γίνει έρευνα εις βάθος για τις καταγγελίες της Πενγκ. Ο οργανισμός, δε, δεν θωρεί πως η βιντεοκλήση της τενίστριας με τον Τόμας Μπαχ, Πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, αποτελεί αρκετή απόδειξη για την ασφάλειά της.

«Η ηγεσία της Κίνας δεν έχει αντιμετωπίσει τη συγκεκριμένη υπόθεση με έναν αξιόπιστο τρόπο. Αν ισχυροί άνθρωποι μπορούν να “πνίξουν” τις φωνές των γυναικών και να παραβλέψουν καταγγελίες μιας σεξουαλικής επίθεσης, τότε η βάση πάνω στην οποία ιδρύθηκε η WTA – ισότητα για τις γυναίκες – θα δεχόταν ένα τεράστιο πλήγμα. Δεν πρόκειται να το αφήσω να συμβεί στις παίκτριες μας», συμπλήρωσε ο παράγοντας.

Αρκετές τενίστριες εν ενεργεία και μη υποστήριξαν την απόφαση. Η Πέτρα Κβίτοβα και η Σέλμπι Ρότζερς καθώς επίσης και η Μαρτίνα Ναβρατίλοβα με την Μπίλι Τζιν Κινγκ.

Το οικονομικό σκέλος

Εδώ και δύο χρόνια δεν έχουν διεξαχθεί τουρνουά τένις της WTA στην Κίνα εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Ωστόσο, η Ομοσπονδία βασιζόταν στις κινεζικές επενδύσεις τα προηγούμενα χρόνια καθώς στη χώρα διεξάγονταν τουρνουά που πρόσφεραν μεγάλα χρηματικά έπαθλα που προσέλκυαν σημαντικά ονόματα του αθλήματος. Το 2019 η Κίνα φιλοξένησε εννιά τουρνουά της WTA, συμπεριλαμβανομένων των τελικών της σεζόν WTA Finals. Το συνολικό ποσό που δόθηκε σε αυτές τις διοργανώσεις αγγίζει τα 30,5 εκατομμύρια δολάρια. Ο Σάιμον, ωστόσο, ανέφερε πως «η υπόθεση της Πενγκ είναι πιο σημαντική από τις μπίζνες».