Η FIFA σκέφτεται πιο σοβαρά από ποτέ να αλλάξει τον κανονισμό του οφσάιντ και η ιταλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία είναι διατεθειμένη να κάνει το «πείραμα».

Τις τελευταίες εβδομάδες ένα από τα θέματα συζήτησης στο ποδόσφαιρο είναι η αλλαγή που θέλει η παγκόσμια ομοσπονδία σε ό,τι αφορά το πότε διεξάγεται το Μουντιάλ. Να μην είναι κάθε τέσσερα χρόνια, δηλαδή, αλλά κάθε δύο. Αλλαγή που δεν βλέπει με καλό μάτι η UEFA και η πλειοψηφία των εθνικών ομοσπονδιών.

Τώρα, σύμφωνα με το Sky Sport, η FIFA είναι έτοιμη να αλλάξει τον κανονισμό του οφσάιντ. Να καταργήσει, δηλαδή, το ότι είναι οφσάιντ ακόμη κι αν ο επιτιθέμενος βρίσκεται ελάχιστα εκατοστά πίσω από τον αμυντικό, στη λογική ότι σε μια τέτοια περίπτωση, όταν ουσιαστικά οι παίκτες είναι στην ίδια ευθεία, ο επιθετικός δεν αποκτά κανένα πλεονέκτημα.

Μια φάση οφσάιντ

Τι θα δοκιμαστεί στην Ιταλία

Έτσι, η σκέψη των ανθρώπων της παγκόσμιας ομοσπονδίας είναι αυτός: Για να υπάρχει οφσάιντ, θα πρέπει όντως το σώμα του επιτιθέμενου να είναι εμφανώς πιο μπροστά από αυτό του αμυνόμενου. Άρα, οι βοηθοί διαιτητών θα πρέπει να ελέγχουν το εξής: Τη θέση του πίσω ποδιού του επιθετικού και του μπροστά ποδιού του αμυντικού.

Είναι κάτι που μάλλον θα μπερδέψει πάρα πολύ, ειδικά στις αρχές, τους βοηθούς των διαιτητών, αλλά θα δοκιμαστεί. Πού; Στην Ιταλία, αφού η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της γειτονικής χώρας, σύμφωνα με το Sky Sport, είναι θετική στο να κάνει το «πείραμα» την επόμενη σεζόν. Οχι σε επαγγελματικό επίπεδο όμως, αλλά στο πρωτάθλημα κάτω των 18 ετών.