Ο Ντράζεν Πέτροβιτς είναι για τους Κροάτες ό,τι για τους 95άρηδες και τους 97άρηδες στην Ελλάδα Νίκος Γκάλης. Ούτε και εκείνοι τον είδαν να παίζει από κοντά, ωστόσο όλοι γνωρίζουν τη συνεισφορά του για την εκτόξευση του ελληνικού μπάσκετ.

Έτσι και ο Μάριο Χεζόνια με τον μεγάλο συμπατριώτη του. Ουδέποτε τον είδε να αγωνίζεται, αλλά μέσα από τις ιστορίες των «παλιών», των γονιών του, ακόμα και του αδερφού του Ντράζεν, του Άτσο Πέτροβιτς, τον οποίο είχε προπονητή στην εθνική ομάδα της Κροατίας, είναι σαν να τον γνωρίζει καλά.

Έχει δει παιχνίδια του στο Youtube. Είδε τον τρόπο που αγωνιζόταν. Το πόσο σπουδαίος ήταν! «Ήταν ο αρχηγός των αρχηγών», λέει ο «Super Mario» στην ιστοσελίδα gazzetta.gr, ενώ όταν για το ενδεχόμενο να αγωνιζόταν στον Παναθηναϊκό τη σεζόν 1993-94, όταν ήταν στην καλύτερη φάση της καριέρας του, είπε: «Το φαντάζεσαι; Να ήταν στον Παναθηναϊκό στο prime του; Θα είχε κυριαρχήσει!».

«Ο Ντράζεν ήταν ο αρχηγός των αρχηγών»

Αρχικά ο φόργουορντ του Παναθηναϊκού στάθηκε στο πόσο επηρέασε τον ίδιο ο Ντράζεν Πέτροβιτς. «Ο Ντράζεν ήταν ένας από τους καλύτερους μπασκετμπολίστες όλων των εποχών. Τι να πεις για εκείνον… Ήταν ο αρχηγός των αρχηγών! Υπήρχαν πολλοί καλοί και ταλαντούχοι παίκτες, αλλά απ’ όσο γνωρίζω, από τις ιστορίες που έχω ακούσει, από τα όσα μου έχει πει ο αδερφός του, είχε όλα τα χαρακτηριστικά ενός πραγματικού ηγέτη.

Ήταν μοναδικός. Έχει μείνει στις καρδιές πολλών ανθρώπων, ειδικά στην γενιά των γονιών μου ή όλων όσων των είδαν να παίζει. Για μένα αποτελεί μεγάλη έμπνευση, παρά το γεγονός ότι δεν τον πρόλαβα. Όμως απ’ όσα έχω δει στο Youtube, ήταν τεράστιος παίκτης», επισήμανε.

Ο Χεζόνια συνέχισε: «O Ντράζεν ήταν ο κλασσικός Ευρωπαίος σούτινγκ γκαρντ, αλλά από… διαφορετικό επίπεδο. Πολύ πιο υψηλό. Ο τρόπος που έπαιρνε τη μπάλα μετά από pindown (σκριν μακριά από τη μπάλα για να ελευθερωθεί ο σουτέρ) και εκτελούσε ήταν μοναδικός. Ελεύθερος σκοπευτής! Επίσης διέθετε και ένα μοναδικό ταλέντο, το οποίο τον βοήθησε ώστε να κάνει το μεγάλο βήμα και να βρεθεί από την Ευρώπη στο ΝΒΑ».

«Ο Ντράζεν θα ήταν ένας μεγάλος δάσκαλος για μένα…»

Μέσω και του πατέρα του, ο Μάριο Χεζόνια αποτύπωσε μέσα του και τη νοοτροπία του Ντράζεν. Το πώς σκεφτόταν. Το πώς ενεργούσε. Το πώς ήθελε να γίνει σπουδαίος, Όπως -μεταξύ άλλων- επισήμανε: «Όταν είσαι σουπερσταρ μπορείς να κάνεις πράγματα και να έχεις πράγματα, τα οποία δεν μπορεί να κάνει και να έχει κάποιος άλλος. Ο πατέρας μου, μου έχει πει το μεγαλύτερο μάθημα της ζωής μου.

Όταν ήμουν στις μικρές κατηγορίες και πηγαίναμε να παίξουμε στη Ζαντάρ ή στο Σπλιτ, ερχόταν έβλεπε το παιχνίδι αλλά δεν με γύριζε εκείνος σπίτι. Πάντα μου έλεγε “πήγες με την ομάδα, θα γυρίσεις με την ομάδα”. Προς σεβασμό στον Ντράζεν: “Κερδίζετε μαζί, χάνετε μαζί. Ζείτε μαζί, πεθαίνετε μαζί. Ότιδήποτε και αν γίνεται πρέπει να είσαι μαζί με την ομάδα. Δεν χωρίζεσαι μαζί της μέχρι να επιστρέψεις στο σπίτι”.

Ως παιδί ζητάς πολλά και θες να μαθαίνεις περισσότερα. Όλα αυτά που μου είχε μεταφέρει από τον Ντράζεν, αποτυπώθηκαν μέσα μου. Στο πώς θα ηγούμαι, στο πώς θα αγωνίζομαι, στο πώς θα βλέπω το μπάσκετ».

Κλείνοντας, ανέφερε τα όσα θα του έλεγε εάν ο Ντράζεν ήταν ακόμα και σήμερα ανάμεσά μας. Εάν η μοίρα είχε αποφασίσει διαφορετικά… «Θα τον άρπαζα όποτε μπορούσα και θα τον ενοχλούσα με ερωτήσεις. Θα ήθελα να προπονούμαι όλη την ώρα μαζί του! Ενοχλώ όμως τον αδερφό του που ήταν προπονητής μου.

Φαντάσου, λοιπόν, πόσο πολύ θα ενοχλούσα τον Ντράζεν αν ζούσε. Θα του έπρηζα τα αρ@@ για το μπάσκετ. Ήταν κάποιος με τον οποίο θα ήθελες να περνάς όσο το δυνατόν περισσότερη ώρα μαζί του. Θα ήταν ένας εξαιρετικός δάσκαλος για μένα».

* Διαβάστε όλη τη συνέντευξη στο gazzetta.gr