Θετικό πρόσημο είχε η Δευτέρα 29 Μαρτίου 2021 όσον αφορά το ζήτημα «στέγασης» του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό. Ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, κατά τη διάρκεια τοποθέτησής του σε πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ, αναφέρθηκε στις εξελίξεις γύρω από το πρότζεκτ της Διπλής Ανάπλασης και έδωσε τη μεγάλη είδηση.

«Το γήπεδο του Παναθηναϊκού προχωρά κανονικά μέσα στα χρονοδιαγράμματα που προβλέπονται. Σήμερα (29/03), μάλιστα, κατατίθεται το πρώτο επίσημο αίτημα χρηματοδότησης ύψους 70 εκατ. ευρώ. Δεν μιλάμε, απλώς, για ένα γήπεδο. Πρόκειται για μία μητροπολιτική παρέμβαση. Είναι η δημιουργία δύο πόλων μέσα στην Αθήνα. Στη Λεωφόρο θα δημιουργήσουμε ένα χώρο πράσινου.

Δεν έχουμε την πολυτέλεια να αφήσουμε ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο χαμένο. Επίσης, πρέπει να βάλουμε μπροστά την περιοχή του Βοτανικού. Ο Βοτανικός απαιτεί γήπεδο και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου. Υποδομές, επενδύσεις και πολεοδομικές ρυθμίσεις. Είναι μία περιοχή της πρωτεύουσας που πρέπει να μπει ξανά στον χάρτη.

Να προσελκύσει επενδύσεις, οι οποίες υπολογίζονται σε πρώτη φάση σε ποσό μεγαλύτερο των 300 εκατ. ευρώ. Το γήπεδο του Παναθηναϊκού είναι αναπτυξιακό έργο. Θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας για όλη την Αθήνα», ήταν το ακριβές σχόλιο του κ. Μπακογιάννη.

Μετά τις πολύ θετικές εξελίξεις όσον αφορά τη χρηματοδότηση του πρότζεκτ της Διπλής Ανάπλασης έπειτα απ’ την έγκριση της αρμόδιας οικονομικής επιτροπής του Υπουργείου Ενέργειας του κονδυλίου ύψους 88,9 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για την ανέγερση νέου ποδοσφαιρικού γηπέδου στην περιοχή του Βοτανικού και τα «κλειδωμένα» 75 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για τα περιβάλλοντα έργα, ακολουθεί η διαδικασία της ολοκλήρωσης των διμερών συμβάσεων ανάμεσα σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Είναι αλήθεια πως η σύμβαση ανάμεσα στον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό και την ΑΕΠ Ελαιώνα έχει πάει πιο πίσω χρονικά σε επίπεδο συζητήσεων και διαπραγματεύσεων σε σχέση με τις υπόλοιπες. Ωστόσο, το πρότζεκτ αρχίζει να… κυλάει.

Η ΑΕΠ Ελαιώνα είναι καθοριστικός παράγοντας για την ολοκλήρωση της Διπλής Ανάπλασης, καθώς με βάση το Προεδρικό Διάταγμα θα πρέπει να κατασκευάσει τις νέες αθλητικές εγκαταστάσεις του Παναθηναϊκού στην περιοχή του Βοτανικού, προκειμένου να ξεμπλοκάρει η αποπεράτωση του νέου εμπορικού, το οποίο παραμένει… στα μπετά εδώ και πολλά χρόνια (έχει ανεγερθεί κατά 70%).

Μέχρι τώρα οι επαφές των δύο πλευρών αναφορικά με το τι ακριβώς θα περιλαμβάνουν οι νέες εγκαταστάσεις των «πράσινων» στο Βοτανικό, είχαν γίνει πολύ επιφανειακά. Τις τελευταίες ημέρες εντούτοις, υπήρξε ενεργοποίηση από την πλευρά των τραπεζών, οι οποίες προχωρούν πλέον άμεσα στην πρόσληψη μελετητή, ο οποίος θα αναλάβει τη μελέτη όλου του έργου των εγκαταστάσεων.

Αντίστοιχα, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πολύ σύντομα θα ξεκινήσει διαγωνισμός σχεδίων του έργου, με σχετικές προσκλήσεις ενδιαφέροντος προς αρχιτεκτονικά γραφεία.

Παράλληλα, οι δύο πλευρές (Ερασιτέχνης και ΑΕΠ Ελαιώνα) προγραμμάτισαν ραντεβού για το πρωί της Τρίτης (30/03), προκειμένου να κάνουν μία πολύ πιο εξειδικευμένη συζήτηση πάνω στο τι θα περιλαμβάνουν οι εγκαταστάσεις του Α.Ο. στην περιοχή, αλλά και το τελικό κόστος τους (στο αρχικό πλάνο ήταν περίπου 13,3 εκατ. ευρώ με τον ΦΠΑ 24%.

Ο Ερασιτέχνης έχει ζητήσει το κλειστό γήπεδο να περιλαμβάνει 3.000 θέσεις κι όχι 2.000 όπως ήταν η αρχική μελέτη, αλλά και προστεθούν και κάποια άλλα πράγματα όπως κερκίδα πάνω απ’ τη νέα πισίνα κ.α. Όλα αυτά θα τεθούν υπό μία αρκετά κρίσιμη διαπραγμάτευση, απ’ το αποτέλεσμα της οποίας θα προκύψει η «βάση» για την τελική σύμβασή τους.