Πολ Πογκμπά. Όλοι τον θέλουν, όλοι τον ψάχνουν. Πρωτοσέλιδο στο τελευταίο τεύχος του France Football, πρωτοσέλιδο σήμερα στη Marca, πρωτοσέλιδο χθες στη Gazzetta dello Sport. Παρί Σεν Ζερμέν, Ρεάλ Μαδρίτης, Μάντσεστερ Σίτι, Τσέλσι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Στόχος τους; Να αρπάξουν τον Γάλλο μέσο της Γιουβέντους. Ο πρόεδρος Αντρέα Ανιέλι από το Παρίσι όπου παραβρέθηκε σε συνέδριο της Unesco μίλησε επί μακρόν για τον 20χρονο Γιουβεντίνο και τον παρουσίασε ως αναπόσπαστο μέλος των φιλοδοξιών του συλλόγου. Γεγονός, πάντως, είναι ότι τα… κόρτε των «μνηστήρων» για τον παίκτη παραμένουν. Η δε, συνάντηση στο Παρίσι ανάμεσα στον Ανιέλι και στον πρόεδρο της Παρί Σεν Ζερμέν Νάσερ Αλ Κελάιφι (προσκεκλημένος και αυτός στο συνέδριο) αποτελεί ένδειξη ότι η… σκιά της ομάδας του Παρισιού στο μέλλον του Πογκμπά γίνεται ολοένα και πιο αισθητή.

Οι δυο τους δε φέρεται να μίλησαν σε αυτήν για τον Πολ Πογκμπά, αλλά σύμφωνα με τα ρεπορτάζ ο ισχυρός άνδρας του γαλλικού συλλόγου επωφελήθηκε της ευκαιρίας και έκλεισε μελλοντικό ραντεβού με θέμα συζήτησης τον ποδοσφαιριστή, το οποίο αρχής δεδομένης από το τώρα και μέχρι το καλοκαίρι μπορεί να αποδειχτεί πολύ σημαντικό.

Πιάστηκαν στα… πράσα

Οι δυο πρόεδροι βρέθηκαν σε ένα ξενοδοχείο στο κέντρο της πόλης ύστερα από το επίσημο γεύμα που παρέθεσε η Unesco στην έδρα της. Η κουβέντα τους διήρκεσε σχεδόν μια ώρα και σύμφωνα με τα… μάτια που τους είδαν το κλίμα ήταν πολύ εγκάρδιο. Αλλωστε ανάμεσά τους υπάρχει φιλία αρκετών ετών. Δεν έγινε γνωστό για το πότε κλείστηκε το ραντεβού για τον Πογκμπά, αλλά είναι ξεκάθαρο εδώ και καιρό ότι η ομάδα με ιδιοκτήτη τον Σεΐχη Αλ Τάνι είναι διατεθειμένη να φτάσει τα 70 με 78 εκατομμύρια ευρώ για να αποκτήσει τον Γάλλο διεθνή, στον οποίο φέρεται να προσφέρει τετραετές συμβόλαιο με 8 εκατομμύρια Ευρώ ετησίως. Ο Πογκμπά έχει συμβόλαιο στην «Κυρία» μέχρι το 2016 και η πρόταση για την ανανέωση από την πλευρά των Τορινέζων είναι συνεργασία ως το 2018 με ετήσιες απολαβές τα 4,5 εκατομμύρια καθαρά από το 1,5 εκατομμύριο ευρώ που είναι σήμερα.

Το διπλό… ταμπλό του Ραϊόλα

Οι «μπιανκονέρι» έχουν πολύ καλές σχέσεις με τον Μίνο Ραϊόλα, το ίδιο καλές σχέσεις έχει ο τετραπέρατος μάνατζερ με την Παρί Σερν Ζερμέν, την οποία έχει προμηθεύσει με παίκτες του. Δεν ήταν παρά πριν από λίγο καιρό που ρεπορτάζ από τη Γαλλία ανέφερε ότι η Παρί πιέζει τον Ραϊόλα για τον Πογκμπά εγκρίνοντας τις ανανεώσεις στα συμβόλαια των Μάξουελ και Ματουιντί, οι οποίοι ανήκουν στην εταιρεία του Ιταλοολλανδού μάνατζερ όπως, άλλωστε, και ο Ιμπραΐμοβιτς.

Το κέρδος του Ραϊόλα από μια τέτοια μεταγραφή θα είναι πολλαπλό και δεν θα περιορίζεται στο ήδη υψηλό ποσοστό (15%) που λαμβάνουν οι εκπρόσωποι των παικτών, το οποίο μάλιστα έγινε και θέμα στην προ-ημερών συνάντηση του σωματείου ευρωπαϊκών συλλόγων.

Κινήσεις σε… σκακιέρα

Οι συζητήσεις Γιούβε και Ραϊόλα για την ανανέωση στο συμβόλαιο του Πογκμπά έχουν πάρει παράταση. Οι ενδείξεις συμβουλεύουν να γίνουν όλα με ηρεμία και με σκέψη. Η «Κυρία» μέχρι τώρα έχει μια συγκεκριμένη στάση απέναντι στους «μνηστήρες» του Γάλλου.

Ο παίκτης δεν πωλείται. Αυτός, όμως, ακριβώς ο ανταγωνισμός που έχει δημιουργηθεί γύρω του δίνει δύναμη στην στρατηγική της να υπερασπιστεί τον παίκτη της. Λέγοντας δημόσια ότι δεν πωλείται, τα νούμερα ανεβαίνουν και κανείς δεν μπορεί να πει όχι σε μια τέτοια πρόκληση: Να διαπιστώσει δηλαδή μέχρι πού μπορεί να φτάσει το προσφερθέν ποσό για τον ποδοσφαιριστή του.

Μην ξεχνάμε τώρα πρόσφατη δήλωση του Ανιέλι που μιλούσε γενικά πάνω στην οικονομική κατάσταση στο ιταλικό ποδόσφαιρο: «Αν έρθει μια μεγάλη πρόταση δεν πιστεύω ότι τη δεδομένη περίοδο η Γιουβέντους θα έχει την δύναμη να κρατήσει τον ποδοσφαιριστή για τον οποίο αυτή θα γίνει». Και αλήθεια αν η πρόταση που φτάσει για τον Πογκμπά είναι… φαραωνική;

Και από την άλλη αν ο παίκτης δεν πουληθεί και δεν ανανεώσει φέτος το συμβόλαιό του, του χρόνου όπου θα του έχει μείνει μονάχα ένα έτος ακόμη συνεργασίας με τους Τορινέζους, η τιμή του στην αγορά πόσο θα έχει πέσει; Και μετά αν έρθει μια ανανέωση στο συμβόλαιο ως το τέλος της σεζόν διόλου δεν θα δυσαρεστούσε την Γιούβε: Μια ασφαλιστική… δικλείδα στον προϋπολογισμό, αν μετά οι δρόμοι πρέπει να χωρίσουν. Ακόμη και συμπεριλαμβάνοντας μια ρήτρα αποδέσμευσης σε αυτό, όπως επίσης… διέρρευσε από Γαλλία μεριά.

Το παιχνίδι στη σκακιέρα μόλις άρχισε…

Περισσότερα θέματα για το ιταλικό ποδόσφαιρο στο tifosi.gr