Σε διαφορετικούς τρόπους για την ενίσχυση των εσόδων του στράφηκε ο ποδοσφαιρικός όμιλος της Κροατίας Haiduk Split, επιλέγοντας να διαθέσει στην αγορά το δικό του κρασί, έπειτα από τη συμφωνία που έκλεισε τον Κροάτη οινοπαραγωγό Ζλάταν Πλένκοβιτς από το νησί Χβαρ.
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, σύμφωνα με δημοσίευμα της κροατικής ιστοσελίδας «Croatian Times», ο ποδοσφαιρικός όμιλος θα λάβει ποσοστά από τις πωλήσεις του, υψηλής ποιότητας, κρασιού που θα κυκλοφορήσει στην αγορά με την ετικέτα «Zlatan Hajduk».

Ο ποδοσφαιρικός όμιλος Hajduk Split ιδρύθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 1911. Από τις αρχές του 1920 μέχρι και το 1940, η ομάδα συμμετείχε τακτικά στο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της πρώην, ενιαίας Γιουγκοσλαβίας (το πρωτάθλημα ξεκίνησε το 1923 και έγινε για τελευταία φορά το 1993 με τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας), σύμφωνα με στοιχεία από τη διαδικτυακή ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια «Βικιπαίδεια».

Ο όμιλος ιδρύθηκε από μια ομάδα φοιτητών από το Σπλιτ, τους Φάμπιαν Καλιτέρνα (Fabjian Kaliterna), Λούτσιαν Στέλα (Lucijan Stella), Ιβάν Σάκιτς (Ivan Sakic) και Βιέκοσλαβ Ιβανίσεβιτς (Vjekoslav Ivanisevic).

Το 1912, η ομάδα έπαιξε το πρώτο της παιχνίδι στο Ζάγκρεμπ με αντίπαλο την HASK και έχασε με 3-2. Η κροατική ομάδα πήρε πίσω το «αίμα» της έντεκα χρόνια μετά, το 1933, όταν νίκησε την HASK με 7-1.

Η Hajduk Split είναι μία από τις πιο πετυχημένες ομάδες της Κροατίας και της πρώην Γιουγκοσλαβίας, καθώς έχει κερδίσει εννέα πρωταθλήματα (την περίοδο της πρώην Γιουγκοσλαβίας) και έξι κροατικά πρωταθλήματα.
Ο όμιλος κέρδισε το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της Γιουγκοσλαβίας το 1950 χωρίς να έχει δεχθεί ούτε μία ήττα και έθεσε ένα ρεκόρ που μέχρι τότε καμία ομάδα δεν είχε καταφέρει.

Την περίοδο 1970-1980 η ομάδα «έζησε» ορισμένα από τα καλύτερα της χρόνια στην πρώην, ενιαία Γιουγκοσλαβία. Η «χρυσή γενιά» της, κέρδισε πέντε συνεχόμενα Κύπελλα και τρία πρωταθλήματα από το 1972 μέχρι και το 1979.