Πριν στεγνώσει η σαμπάνια από την κατάκτηση του πρωταθλήματος, η Μονπελιέ βιώνει το hangover από το μεθύσι τίτλου. Απώλεια του Σούπερ Καπ, 5 ήττες στις πρώτες 9 αγωνιστικές και ξαφνικά η πλάτη είναι στον τοίχο.

Ο Ζαν-Μισέλ Ιζουάρ, επί σειρά ετών ρεπόρτερ της Μονπελιέ στην τοπική «Midi-Libre», παίρνει πάσα και λίγο μετά την επιστροφή από τη Βρετάνη και το νέο χαστούκι από τη Ρεν προσπαθεί να εξηγήσει το βέρτιγκο των πρωταθλητών Γαλλίας: «Ο Ρενέ Ζιράρ (σ.σ. φωτό) είναι ήρεμος και επικοινωνιακός τύπος. Φέτος έχει χάσει την ψυχραιμία του πολλές φορές και αυτό απεικονίζει την κατάσταση στη Μονπελιέ. Μετά την ήττα από τη Ρεν είπε πως: «Κάθε φορά το ίδιο πράγμα.

Πάλι αμυντικά δώρα. Αν είναι να χρειαζόμαστε κάθε φορά 4 γκολ εκτός έδρας για να κερδίσουμε, τότε τι να πω; Είμαστε εύθραυστοι. Τι φταίει; Δεν ξέρω. Είμαστε αναποτελεσματικοί. Τι πρέπει να κάνουμε; Δουλειά, δουλειά, δουλειά. Δεν υπάρχουν άλλες λύσεις. Και κανένα θετικό αποτέλεσμα. Πρέπει να ξυπνήσουμε. Γρήγορα”. Το ματς με τον Ολυμπιακό το βλέπουν όλοι σαν γιατρικό στην ομάδα. Αν η Μονπελιέ δεν κερδίσει, τότε θα έρθουν ακόμα χειρότερες μέρες».

Η ζωή χωρίς τον Ζιρού

«Το μεγάλο πρόβλημα προέκυψε από την πώληση του Ζιρού. Η ομάδα έχασε το σημείο αναφοράς στην επίθεση. Τον “πύργο” της. Κανείς από όσους δοκιμάστηκαν ως σέντερ φορ (Ουτάκα, Καμαρά, Ερέρα, Σαρμπονιέ) δεν έδωσε το εύκολο γκολ και τα πράγματα που έδινε ο Ολιβιέ. Φέτος η Μονπελιέ έχασε το στοιχείο του αιφνιδιασμού. Ολοι την περιμένουν, όλοι θέλουν να νικήσουν την πρωταθλήτρια. Τα άσχημα αποτελέσματα δεν είναι θέμα κινήτρου ή υπεροψίας των παικτών. Είναι θέμα κακής εκκίνησης, με πολλές ατυχίες.

Η Μονπελιέ έχει πρόβλημα αποτελεσματικότητας μπροστά και πληρώνει μετρητοίς κάθε αδράνεια πίσω. Αυτό έχει προκαλέσει πρόβλημα αυτοπεποίθησης. Υπάρχει ένταση στα αποδυτήρια. Μετά την ήττα από την Εβιάν, ο τερματοφύλακας Ζουρντρέν έκανε δημόσια κριτική στον προπονητή και αναρωτήθηκε γιατί άλλαξε ενδεκάδα που κέρδιζε. Ως τιμωρία έμεινε στον πάγκο απέναντι στη Ρεν, όπου έπαιξε ο Πιονιέ, αν και νομίζω ότι την Τετάρτη θα επανέλθει στην αρχική ενδεκάδα. Τέτοια περιστατικά δεν υπήρχαν πέρυσι».

Τι ξέρουν;

«Ο Ζιράρ είναι ενημερωμένος για τις περσινές ευρωπαϊκές επιτυχίες του Ολυμπιακού, είδε το ματς με την Αρσεναλ και δεν θα τον υποτιμήσει. Γνωρίζει για το απόλυτο στο πρωτάθλημα, θεωρεί τον Ολυμπιακό σοβαρή και σφιχτή τακτικά ομάδα, γνωρίζει τους γαλλόφωνους, ειδικά τον Τζεμπούρ που είναι σε φόρμα. Η Μονπελιέ δεν θα προσαρμόσει το παιχνίδι στον Ολυμπιακό, θα παίξει επιθετικά, με μεγάλη κατοχή και θα ψάξει με κάθε τρόπο το γκολ. Επειδή φοβούνται την ατμόσφαιρα στην Αθήνα και πιστεύουν ότι δύσκολα θα πάρουν κάτι στην Ελλάδα, θα τα δώσουν όλα για να κερδίσουν την Τετάρτη».

Ο κόσμος στηρίζει

«Ο κόσμος είναι προβληματισμένος, αλλά όχι απογοητευμένος. Ηδη έχουν πουληθεί 23.500 εισιτήρια για το ματς με τον Ολυμπιακό, η πόλη περιμένει αυτά τα ματς σαν γιορτή. Περιμένουν αυτό το ματς ως εξιλέωση. Ξέρουν ότι η πρόκριση είναι δύσκολη και θεωρούν τα ματς με την ελληνική ομάδα ως τελικούς για την τρίτη θέση. Στο γήπεδο θα υπάρχει θερμή ατμόσφαιρα. Οχι όπως στην Ελλάδα, αλλά θα είναι ζεστά τα πράγματα».

Φορμαρισμένοι – ντεφορμέ

«Αλλους παίκτες περιμέναμε να σηκώσουν το βάρος κι άλλοι αποδεικνύονται ηγέτες. Ο πιο σταθερός παίκτης της Μονπελιέ φέτος είναι ο Ρεμί Καμπελά που παίζει τόσο σαν “δεκάρι” όσο και στα πλάγια. Σούπερ χρονιά κάνει και ο Αλγερινός αμυντικός χαφ Σαϊχί. Αντίθετα δεν είναι σταθερά ηγετικός ο Μπελαντά που χάνεται σε πολλά ματς, ενώ οι Ιλτον, Μπεντίμο είναι μακριά από τον καλό τους εαυτό. Το επιπλέον κακό είναι ότι οι καλοκαιρινές μεταγραφές (Μουνιέ, Κονγκρέ, Σαρμπονιέ) δεν έχουν μπει στο κλίμα της ομάδας, δεν έχουν προσφέρει ακόμα».

Άμυνα που κάνει νερά

«Πέρυσι η Μονπελιέ είχε την καλύτερη άμυνα, φέτος κάνει νερά. Ποτέ δεν έχει παίξει η ίδια τετράδα λόγω προβλημάτων. Ο Γιανγκά-Μπιβουά έχει το μυαλό σε μεταγραφή. Ο Ιλτον είναι πεσμένος, ο Κονγκρέ ψάχνει αυτοματισμούς και ο Μπεντίμο είναι αγνώριστος. Υπάρχει πρόβλημα στο αμυντικό τρανζίσιον, η ομάδα τρώει φάσεις στην κόντρα. Φέτος είναι όλα δοκάρι και γκολ, τίποτα δοκάρι και έξω!».

-36,8% το φετινό ποσοστό των τελικών προσπαθειών της Μονπελιέ που βρήκαν εστία (39 στις 106). Η ομάδα του Ζιράρ σκοράρει φέτος μία φορά ανά 10,6 τελικές προσπάθειες.

-0 τα φετινά γκολ της Μονπελιέ στο πρώτο τέταρτο των παιχνιδιών της, μόλις ένα από τα 12 έχει σημειωθεί με κεφαλιά!

-16 νίκες σε 19 εντός έδρας παιχνίδια είχε πέρυσι στη χρονιά τίτλου η Μονπελιέ, αλλά καμία φέτος σε 5 επίσημα παιχνίδια (2 ισοπαλίες, 3 ήττες).

-1 φορά έχει κρατήσει φέτος το μηδέν η Μονπελιέ σε 12 επίσημα παιχνίδια (20 γκολ παθητικό), αφού δέχεται 1,6 γκολ ανά παιχνίδι!

-64%κατοχή είχε η Μονπελιέ απέναντι στη Ρεν, ο φετινός της μέσος όρος στο Σαμπιονά είναι 52%, έναντι 55% που είχε πέρυσι.

Πηγή: sday.gr