Μπορεί η ζωή να τους έκανε… φάουλ, όμως εκείνοι δεν το βάζουν κάτω, συνεχίζουν και πετυχαίνουν το δικό τους, ξεχωριστό γκολ, Οι ποδοσφαιριστές της Αθλητικής Ένωσης Τυφλών Πυρσός δίνουν εδώ και 21 χρόνια (από το 1997) τον δικό τους, καθημερινό αγώνα, με «όπλα» τους στο γήπεδο τις οξυμένες υπόλοιπες -πέραν της όρασης- αισθήσεις και την ισχυρή συνεργασία των μελών της ομάδας.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το 21ο Διεθνές Τουρνουά Ποδοσφαίρου Τυφλών στη Θεσσαλονίκη, που διοργανώνει ο Πυρσός με την ενίσχυση και την υποστήριξη του δήμου, στις 20 και 21 Οκτωβρίου, στο γήπεδο 5×5 του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου (ΕΑΚ) Μίκρας. Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο πρόεδρος του Πυρσού, Χαράλαμπος Τοκατλίδης, στα 51 του χρόνια, αγωνίζεται ως αμυντικός στην ομάδα του Πυρσού και με δηλώσεις του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων επισημαίνει πως από την πρώτη στιγμή που ιδρύθηκε η Αθλητική Ένωση (ο ίδιος είναι ιδρυτικό της μέλος), τα μέλη της κερδίζουν καθημερινά, με επιμονή, θέληση, προσπάθεια και συνέπεια, το «στοίχημα» της επίτευξης των στόχων που έχουν θέσει.

Έτσι παίζεται το ποδόσφαιρο στο σκοτάδι

Οι ποδοσφαιριστές της ομάδας που θα συμμετάσχουν στο 21ο Διεθνές Τουρνουά, ηλικίας 13 έως 51 ετών, εξηγεί ο κ. Τοκατλίδης, έχουν ολική απώλεια όρασης, όμως αυτό δεν επηρεάζει ούτε τη θέληση των παικτών, ούτε και την απόδοσή τους στον αγωνιστικό χώρο.

Κι αυτό διότι «όλοι οι παίκτες έχουν ανεπτυγμένες τις υπόλοιπες αισθήσεις, ενισχύοντας την αγωνιστική τους απόδοση», με τον κ. Τοκατλίδη να προσθέτει ότι, «η ακοή, η αφή, οι κινητικές δεξιότητες που διαθέτουν οι παίκτες, σε συνδυασμό με τους κανονισμούς που υφίστανται δίνουν και ένα θετικό αποτέλεσμα».

Για παράδειγμα, όταν ένας παίκτης διεκδικεί την κατοχή της μπάλας και μαρκάρει τον αντίπαλό του, λέει δυνατά την ισπανική λέξη «voy» («φύγε»), για να τον ακούν οι υπόλοιποι παίκτες. Οι τερματοφύλακες κατευθύνουν τους παίκτες της άμυνας, οι προπονητές τους παίκτες στο κέντρο και οι οδηγοί τους επιθετικούς…

Οι προπονητές, οι τερματοφύλακες και οι οδηγοί (που βρίσκονται πίσω απ’ την αντίπαλη εστία) είναι βλέποντες και δίνουν στους παίκτες πολύτιμες συμβουλές και πληροφορίες, που εκείνοι αξιοποιούν για την τελική έκβαση του παιχνιδιού.

«Υπάρχει αποδοχή του αθλήματος και γενικά από τους πολίτες, το έχουν αγκαλιάσει», σημειώνει ο κ. Τοκατλίδης και προσθέτει ότι, στα 21 χρόνια ζωής του Πυρσού, το ποδόσφαιρο αποκτά όλο και μεγαλύτερο εύρος στη σφαίρα των δραστηριοτήτων της Ένωσης. «Οικοδομούμε πάνω σε ό,τι έχουμε “χτίσει” τα προηγούμενα χρόνια (τόσο στο ποδόσφαιρο, όσο και στα υπόλοιπα αθλήματα), έχουμε συνοδούς εθελοντές, έχουμε προπονητές».

«Το ποδόσφαιρο μπορούν να το χαρούν όλοι οι άνθρωποι»

Ο κ. Τοκατλίδης τονίζει ότι το ποδόσφαιρο «είναι ενιαίο και μπορούν να το χαρούν όλοι οι άνθρωποι» και προσκαλεί τους πολίτες να παρακολουθήσουν τους αγώνες του 21ου Διεθνούς Τουρνουά. Πλην του Πυρσού, το «παρών» θα δώσουν η εθνική ομάδα της Ρωσίας, η Σαρλερουά του Βελγίου και η Μπρνο της Τσεχίας. Παράλληλα, μεταξύ των δύο πρώτων παιχνιδιών του Σαββάτου 20 Οκτωβρίου, στις 11 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί αγώνας επίδειξης με τη συμμετοχή των Ακαδημιών ποδοσφαίρου της ΧΑΝΘ (ηλικίες κάτω των 10 ετών).

Στα 21 χρόνια λειτουργίας του, ο Πυρσός «ενέταξε στον αθλητισμό πάνω από 100 άτομα με οπτική αναπηρία και πολλοί εξ αυτών έγιναν Παραολυμπιονίκες».

Οι αγώνες έχουν διάρκεια 70 λεπτών (35 το ημίχρονο) ενώ η είσοδος είναι δωρεάν. Οι πρώτες αποστολές των ξένων ομάδων θα αρχίσουν να καταφθάνουν στη Θεσσαλονίκη από σήμερα, Πέμπτη 18 Οκτωβρίου. Τους αγώνες θα διευθύνουν οι διαιτητές: Ηλίας Μάστορας, Κατερίνα Αθανασιάδου, Αλέξανδρος Χαρμπής.

Ο Πυρσός, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, έχει κατορθώσει να διατηρεί αρκετά αθλητικά τμήματα, με δωρεάν τη συμμετοχή των αθλούμενων. Η Αθλητική Ένωση έχει ιδιόκτητο γυμναστήριο, πλήρως εξοπλισμένο και διαθέτει τμήμα ποδοσφαίρου, τμήμα γκόλμπολ ανδρών και γυναικών, τζούντο, ποδηλασία, κολύμβηση και σκάκι. Από τον Πυρσό προέρχονται οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές που στελεχώνουν την εθνική μας ομάδα.

Το πρόγραμμα των αγώνων

Σάββατο 20 Οκτωβρίου

  • 09:45 Πυρσός – Μπρνο
  • 11:45 Εθνική Ρωσίας – Σαρλερουά
  • 18:00 Εθνική Ρωσίας – Πυρσός
  • 19:40 Μπρνο – Σαρλερουά

Κυριακή 21 Οκτωβρίου

  • 09:30 Μπρνο – Εθνική Ρωσίας
  • 11:00 Σαρλερουά – Πυρσός
  • 12:30 Τελετή λήξης

Το ρόστερ του Πυρσού

  • Γιώργος Αμπατζής, 27 ετών, Τερματοφύλακας
  • Δημήτρης Κουγιουμτζόπουλος, 35,Τερματοφύλακας

Τυφλοί ποδοσφαιριστές

  • Θοδωρής Σιώτας, 27, Αμυντικός
  • Νίκος Γκαγκούλης, 20, Αμυντικός
  • Στράτος Εγγλέζος, 23, Αμυντικός
  • Χαράλαμπος Τοκατλίδης, 51, Αμυντικός
  • Δήμος Ζαχαρός, 38, Επιθετικός
  • Δημήτρης Φεϊμογλου, 25, Επιθετικός
  • Σταύρος Χατζηαποστολίδης, 48, Επιθετικός
  • Αλέσιο, 13, Επιθετικός

Προπονητής: Πασχάλης Αμπατζής