Αντιμέτωπος με βαριές κατηγορίες δωροδοκίας βρίσκεται ο Ζοάο Χαβελάνζε. Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα, ο πρώην πρόεδρος της FIFA έλαβε κατά τη διάρκεια της θητείας του, από την εμπορική εταιρεία ISL, ποσά που φτάνουν το λιγότερο το 1,25 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, το τότε μέλος της εκτελεστικής επιτροπής (και γαμπρός του) Ρικάρντο Τεϊξέιρα παρουσιάζεται να εισέπραξε ποσά ύψους περίπου 10 εκατ. ευρώ.

Το έγγραφο του ελβετικού δικαστηρίου, που αναφέρει μονάχα τα ονόματα των Χαβελάνζε και Τεϊξέιρα, σημειώνει πως οι δυο τους ενδέχεται να έχουν λάβει ποσά που φτάνουν μέχρι και τα 18,2 εκατ. ευρώ. Αποκαλύπτεται, δε, πως στη συνέχεια επέστρεψαν 4,5 εκατ. ευρώ προκειμένου να σταματήσει η εισαγγελική έρευνα, με τον όρο να μείνει μυστική η ταυτότητά τους.

Υπενθυμίζεται πως ο 96χρονος σήμερα Χαβελάνζε (που παραμένει επίτιμος πρόεδρος της FIFA) ήταν πρόεδρος της ομοσπονδίας για 24 χρόνια, πριν τον διαδεχθεί το 1998 ο Σεπ Μπλάτερ. Τον χρόνο που πέρασε, δε, νοσηλεύτηκε για μεγάλο διάστημα σε νοσοκομείο του Ρίο Ντε Τζανέιρο με σηπτική αρθρίτιδα.

Επικαλούμενος λόγους υγείας, εξάλλου, παραιτήθηκε από το αξίωμα του μέλους της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, τις μέρες που το Ολυμπιακό σώμα ετοιμαζόταν να του επιβάλλει κυρώσεις, κατόπιν έρευνας που είχε διεξάγει το ίδιο για την υπόθεση της ISL.

Και ο γαμπρός του όμως -κι επίσης αναμειγμένος στην υπόθεση- Ρικάρντο Τεϊξέιρα παραιτήθηκε αυτή τη χρονιά από το αξίωμα του προέδρου της βραζιλιάνικης ομοσπονδίας ποδοσφαίρου και της οργανωτικής επιτροπής του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2014. Είχε επίσης παραιτηθεί από την εκτελεστική επιτροπή της FIFA, επικαλούμενος αδιευκρίνιστους λόγους προσωπικούς και υγείας.

Ο σημερινός πρόεδρος της FIFA, Σεπ Μπλάτερ, από την πλευρά του, είχε αναφέρει τον Οκτώβρη του 2011 πως ήθελε να δημοσιοποιήσει από τότε την υπόθεση ISL. Ωστόσο η ομοσπονδία αρνείτο την ίδια ώρα την πρόσβαση στα σχετικά στοιχεία. Όσο για την επίσημη αντίδραση της ομοσπονδίας μετά τις σημερινές εξελίξεις, αρκέστηκε να δηλώσει «ευχαριστημένη που η ποινική δίωξη για το θέμα της ISL μπορεί πλέον να δημοσιοποιηθεί».

Πηγή: Sport-fm.gr