Δυο ποδοσφαιρικοί κολοσσοί θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους στον τελικό του Champions League, το Σάββατο 26 Μαΐου στο «Olimpiyskiy Stadium» του Κιέβου.

Η Ρεάλ Μαδρίτης αγωνίζεται για τρίτη συνεχή χρονιά στον τελικό της διοργάνωσης φιλοδοξώντας να κάνει το 3 στα 3 και η Λίβερπουλ που επιστρέφει σε τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης έπειτα από 11 χρόνια (ήττα 1-2 από τη Μίλαν στον τελικό της Αθήνας το 2007).

Πρόκειται για δύο από τις πιο πετυχημένες ομάδες στην ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου με αμέτρητους τίτλους σε εγχώριες και διεθνείς διοργανώσεις και με εκατομμύρια φίλους σε όλο τον πλανήτη.

Αναλογιστείτε ότι και οι δύο μαζί μετρούν συνολικά 17 Champions League (πρώην Κύπελλο Πρωταθλητριών), με την Βασίλισσα να έχει 12 κατακτήσεις και τη Λίβερπουλ 5.

Η Ρεάλ είναι αναμφισβήτητα η ομάδα των τελικών καθώς έχει χάσει μόλις 3 από τους 15 στους οποίους έχει λάβει μέρος στο Champions League. Καλό ποσοστό επιτυχίας όμως έχει και η Λίβερπουλ που σε 7 συμμετοχές σε τελικό της διοργάνωσης έχει γνωρίσει μόλις 2 φορές την ήττα.

Αξίζει δε να σημειωθεί πως η Λίβερπουλ είναι η τελευταία ομάδα που νίκησε τη Ρεάλ σε τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, πίσω στο 1981 (1-0), στο Παρίσι.

Κι από οικονομικής σκοπιάς όμως πρόκειται για δύο ομάδες με τεράστια αξία και έσοδα. Με τη βοήθεια του Sports Business Institute της Βαρκελώνης, θα δούμε κάποια βασικά οικονομικά στοιχεία των δύο φιναλίστ που προκύπτουν από την περασμένη σεζόν (2016-17). Μόνο που σε αυτήν την περίπτωση η μάχη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αμφίρροπη, καθώς υπάρχει ένας ξεκάθαρος νικητής…

Liverpool's Mohamed Salah, right on the end, celebrates scoring his side's first goal with his teammates in front of their fans during the Champions League quarterfinal second leg soccer match between Manchester City and Liverpool at Etihad stadium in Manchester, England, Tuesday, April 10, 2018. (AP Photo/Rui Vieira)

Εμπορική αξία ομάδων

Η εμπορική αξία της Ρεάλ Μαδρίτης αποτιμάται στα 962,5 εκατομμύρια ευρώ, με τον Κριστιάνο Ρονάλντο να αποτελεί το πιο ακριβό περιουσιακό στοιχείο της ομάδας καθώς η τιμή του προσδιορίζεται από το transfermarkt.com στα 120 εκατομμύρια ευρώ.

Από την άλλη, η εμπορική αξία της Λίβερπουλ ανέρχεται σε 548 εκατομμύρια ευρώ, με τον Μοχάμεντ Σαλάχ να αποτελεί το «διαμάντι» της καθώς η τρέχουσα αξία του Αιγύπτιου άσου προσδιορίζεται στα 80 εκατομμύρια ευρώ.

Έσοδα από τηλεοπτικά

Τα έσοδα της Ρεάλ Μαδρίτης από τηλεοπτικά δικαιώματα ανέρχονται σε 236,8 εκατομμύρια ευρώ, σχεδόν 55 παραπάνω (54,3 για να είμαστε ακριβείς) δηλαδή από αυτά της Λίβερπουλ που υπολογίζονται στα 182,5 εκατομμύρια ευρώ.

Έσοδα από εισιτήρια

Στα 136,4 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζονται τα έσοδα της Βασίλισσας από εισιτήρια, αρκετά περισσότερα από τα 80,1 εκατομμύρια ευρώ της ομάδας του μεγάλου λιμανιού.

Έσοδα από διαφημίσεις

Και σε αυτόν τον τομέα η υπεροχή της ισπανικής ομάδας είναι καθολική, με τα διαφημιστικά έσοδα να προσδιορίζονται στα 301,4 εκατομμύρια ευρώ, τη στιγμή που τα αντίστοιχα έσοδα από διαφημίσεις της αγγλικής ομάδας δεν ξεπερνούν τα 161,6 εκατομμύρια ευρώ.

ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ

Χορηγός φανέλας

Ο βασικός χορηγός φανέλας της Ρεάλ Μαδρίτης είναι η αεροπορική εταιρεία Fly Emirates που προσφέρει ετησίως το ποσό-ρεκόρ των 70 εκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2022, βάσει της νέας συμφωνίας που υπεγράφη πρόσφατα, συνολικής αξίας 280 εκατομμυρίων ευρώ. Από την άλλη, η Λίβερπουλ έχει ως βασικό χορηγό στη φανέλα της την τράπεζα Standard Chartered, που πληρώνει σε ετήσια βάση 35 εκατομμύρια ευρώ. Το ποσό αυτό ανεβαίνει στα 40,6 εκατομμύρια ευρώ αν συνυπολογίσουμε και τα 5,6 εκατομμύρια ευρώ που της προσφέρει ετησίως η εταιρεία παροχής οικονομικών υπηρεσιών Western Union για να διαφημίζεται στα μανίκια της φανέλας της.

Μέση προσέλευση θεατών

Τη σεζόν 2016-17 το Σαντιάγκο Μπερναμπέου φιλοξένησε κατά μέσο όρο σε κάθε αγώνα της Ρεάλ Μαδρίτης 66,524 θεατές. H επίσημη χωρητικότητα του γηπέδου είναι 81,044 θεατές.

Από την άλλη, το Άνφιλντ ήταν σχεδόν sold out σε κάθε αγωνιστική υποχρέωση της Λίβερπουλ. Η χωρητικότητα του γηπέδου είναι 54,074 θεατές, με 53,094 θεατές να παρακολουθούν κατά μέσο όρο τους αγώνες των «κόκκινων» την περασμένη σεζόν.

Συνολικά έσοδα για το 2017

Η ψαλίδα ανάμεσα στις δύο ομάδες, στον συγκεκριμένο τομέα, είναι τεράστια καθώς αγγίζει τα 250 εκατομμύρια ευρώ. Συγκεκριμένα, τα έσοδα της Ρεάλ Μαδρίτης το 2017 ανήλθαν σε 674,6 εκατομμύρια ευρώ, ενώ της Λίβερπουλ ήταν στα 424,2 εκατομμύρια ευρώ.

Εν κατακλείδι δύο από τις πιο βαριές φανέλες του ποδοσφαίρου θα αναμετρηθούν για το πολυπόθητο τρόπαιο στο Κίεβο αποζητώντας το νέκταρ της επιτυχίας και τα επιπλέον εκατομμύρια που προσφέρει η UEFA στον νικητή της διοργάνωσης. Ας νικήσει ο καλύτερος!