Είναι νόμος στο ποδόσφαιρο. Για να πάρει μία ομάδα το πρωτάθλημα πρέπει να έχει πολλά. Πρέπει να βγάλει τις κρίσιμες στιγμές και… άσους από το μανίκι. Σαν κι αυτούς που έβγαλε ο Ερνέστο Βαλβέρδε. Θυμάστε πως χαρακτηριζόταν στο ξεκίνημα της σεζόν ο Πάμπλο Ορμπάιθ; «Νέος Ουρτάδο».

Ο συμπατριώτης του όμως ήξερε γιατί τον έφερε. Πού ήταν ο Μπάλαζ Μέγιερι; Ταλέντο για το μέλλον. Όταν ο Φράνκο Κοστάντσο έκανε τη μία γκέλα μετά την άλλη, ο Βαλβέρδε δεν δίστασε να τον βάλει στο Ντόρτμουντ.

Ο Γιάννης Μανιάτης ήταν ο αντι-Τοροσίδης. Στη Μασσαλία με σχεδόν όλους τους κεντρικούς μέσους εκτός, ο Βαλβέρδε δεν το πολυσκέφτηκε. Και βρήκε χαφ για πολλά χρόνια.

Και ο Τζαμέλ Αμπντούν; Η γκρίνια στο Καραϊσκάκη μόνιμη, όταν έπαιρνε την μπάλα. Ο προπονητής συνέχισε να τον εμπιστεύεται. Και ο Αλγερινός στα κρίσιμα βγήκε μπροστά.

ΠΑΜΠΛΟ ΟΡΜΠΑΪΘ

Συμμετοχές: 21
Κόστος: 1,2 εκατ.
(μαζί με τον δανεισμό)

ΓΙΑ ΧΑΡΗ ΤΟΥ ΑΛΛΑΞΕ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Ουδείς στο ξεκίνημα της χρονιάς πόνταρε στον Πάμπλο Ορμπάιθ. Μόνον ο Ερνέστο Βαλβέρδε. «Αυτόν να πάρουμε και θα δεις ότι θα μας βοηθήσει, ειδικά στην Ευρώπη», είχε πει στον Βαγγέλη Μαρινάκη ένα αυγουστιάτικο βράδυ. Για την ακρίβεια, τη βραδιά που αποφάσισαν την αποχώρηση του Μοϊσές Ουρτάδο. Στα μάτια πολλών ήταν ο… νέος Ουρτάδο, αλλά για χάρη του ο Ισπανός τεχνικός μέχρι το σύστημα άλλαξε. Δοκίμασε να τον βάλει στην ευθεία σε κάποια ματς μαζί με έναν άλλο αμυντικό μέσο, αλλά ο Πάμπλο ξέρει να παίζει άριστα τον ρόλο τού «κόφτη» στο κλασικό 4-3-3. Ετσι καταργήθηκε το 4-4-1-1, που συνιστούσε νόμο με τον Βαλβέρδε τα προηγούμενα χρόνια. Και επειδή η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται, ξεκίνησε βασικός από το πρώτο ματς, με την Ξάνθη.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ

Συμμετοχές: 20
Συμβόλαιο: 300.000

ΜΠΗΚΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΑΝΑΒΓΗΚΕ

Στο ξεκίνημα του πρωταθλήματος θα ήταν βασικός στον αγώνα με την Ξάνθη. Ως μπακ όμως. Επαθε τη θλάση και η ευκαιρία χάθηκε. Και ήρθε το ματς στη Μασσαλία. Ο Βαλβέρδε ψάχνει κάποιον να παίξει στα χαφ. Αλλοι περιμένουν τον Τοροσίδη, άλλοι τον Χολέμπας, ο Ερνέστο όμως θυμάται ότι ο Μανιάτης έπαιζε και σ’ αυτήν τη θέση στον Πανιώνιο. Εκανε μεγάλο ματς με τη Μαρσέιγ, ήταν η αποκάλυψη του Ολυμπιακού και δεν ξαναβγήκε από την ενδεκάδα. Ακόμη κι όταν επέστρεψαν όλοι οι χαφ, η θέση του ήταν… καπαρωμένη. Η απόδοσή του κυμάνθηκε σταθερά πάνω από τη βάση, με πολλά τρεξίματα και αλληλοκαλύψεις. Ηταν σαν μεταγραφή και ο Βαλβέρδε τον καθιέρωσε και τον αναφέρει ως παράδειγμα. Στο πρωτάθλημα έπαιξε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο με τον Πανιώνιο.

ΤΖΑΜΕΛ ΑΜΠΝΤΟΥΝ

Συμμετοχές: 21
Συμβόλαιο: 350.000

ΔΕΝ ΑΚΟΥΣΕ ΤΗΝ ΕΞΕΔΡΑ

Την έγκρισή του στη μεταγραφή του την είχε δώσει από τον Απρίλιο. Συμφώνησε με τον Μαρινάκη να μη βιαστούν για το ενδεχόμενο να βρεθεί κάτι ακόμη καλύτερο και τελικά ο Αλγερινός πήγε στου Ρέντη τέλη Αυγούστου. Χωρίς προετοιμασία ήταν δεδομένο ότι θα είχε προβλήματα, αλλά όταν έφυγε ο Ριέρα, δεν υπήρχε η πολυτέλεια του χρόνου. Ο Βαλβέρδε του έδωσε πίστωση, όχι και η εξέδρα. Ο Ισπανός «έκλεισε τα αυτιά του» και επέμεινε στον Αμπντούν. Η θέση του στο ρόστερ κινδύνευσε τον Ιανουάριο, συζητήθηκε το ενδεχόμενο να δοθεί δανεικός, αλλά ο Βαλβέρδε τον κράτησε και μόλις αποκτήθηκε ο Καζίμ, ο Αλγερινός άρχισε τις εντυπωσιακές εμφανίσεις. Στην Τούμπα έκανε ό,τι ήθελε, σκόραρε κιόλας και το Καραϊσκάκη σηκώθηκε όρθιο για να τον χειροκροτήσει. Από το «κράξιμο» στην αποθέωση…

ΜΠΑΛΑΖ ΜΕΓΕΡΙ

Συμμετοχές: 21
Συμβόλαιο: 120.000

ΕΙΧΕ ΓΚΟΛΚΙΠΕΡ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΗΞΕΡΕ…

Τα άσχημα σημάδια στη μεταγραφή του Κοστάντσο είχαν φανεί από το καλοκαίρι, στους αγώνες προετοιμασίας. Ο Βαλβέρδε επέμεινε, αλλά το παιχνίδι με τον ΟΦΗ αποτέλεσε τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Θα έπαιρνε το ρίσκο ο Ισπανός να βάλει τον «πιτσιρικά» στο Ντόρτμουντ; Κι όμως το πήρε. Ο Ολυμπιακός δεν ήξερε ότι είχε γκολκίπερ, γι’ αυτό και η αναζήτηση για τερματοφύλακα συνεχιζόταν. Από Καμενί και Ιζακσον μέχρι Σηφάκη. Ο Βαλβέρδε ήξερε ότι είχε τερματοφύλακα. Τον πίστευε πολύ και ο Ράντος. Ο «μικρός» καθιερώθηκε κι «έκοψε» και τον Καμενί και τον Ιζακσον. Εναν να τον πλαισιώσει χρειαζόταν και επελέγη ο Κάρολ. Η Βόλφσμπουργκ είναι έτοιμη να δώσει ένα εκατομμύριο (τόση είναι η ρήτρα του), αλλά θα υπογράψει νέο συμβόλαιο.

Πηγή: sday.gr