Ο ποδοσφαιριστής «ορόσημο» του Παναθηναϊκού, Κριστόφ Βαζέχα, μιλά αποκλειστικά στο newsbeast.gr και αναφέρεται στο κυριακάτικο ντέρμπι των «αιωνίων» αντιπάλων, στους προπονητές των δύο ομάδων και μας αποκαλύπτει ποιο παιχνίδι θα παραμείνει για πάντα χαραγμένο στη μνήμη του.

– Μπορείτε να μας περιγράψετε το αίσθημα που βιώνει ένας ποδοσφαιριστής σε ένα ντέρμπι «αιωνίων»;
Για μένα προσωπικά, κάθε ντέρμπι αποτελεί ένα ιδιαίτερο και ξεχωριστό παιχνίδι. Ωστόσο, σε κάθε αγώνα μου στον Παναθηναϊκό, έδινα πάντα το καλύτερό μου εαυτό. Είτε έπαιζα με τον Ολυμπιακό, είτε με πιο μικρή ομάδα, έδινα το μάξιμουμ των δυνατοτήτων μου. Φυσικά, πριν από ένα ντέρμπι, η προετοιμασία είναι διαφορετική, όπως ακριβώς και η ψυχολογία της ομάδας. Επικρατεί το κλίμα «ντέρμπι» σε όλη την Ελλάδα και τα ΜΜΕ μας μεταδίδουν αυτήν τη ψυχολογία. Όταν έπαιζα ακόμα στον Παναθηναϊκό, όλοι οι ποδοσφαιριστές λέγαμε πριν από ένα ντέρμπι ότι πρέπει να δώσουμε τα πάντα για την ομάδα και τους φιλάθλους μας.

– Ερνέστο Βαλβέρδε ή Ζεσουάλδο Φερέιρα; Ποιον θεωρείτε καλύτερο προπονητή;
Τα αποτελέσματα και η βαθμολογική θέση των δύο ομάδων δίνουν σαφές προβάδισμα στον Βαλβέρδε, έναντι του Φερέιρα. Ωστόσο, εγώ μπορώ να κρίνω μόνο από αγωνιστική εικόνα των δύο ομάδων, καθώς δεν γνωρίζω τη δουλειά των προπονητών και τη ψυχολογία που επικρατεί στα αποδυτήρια.

– Αν γυρίζατε το χρόνο πίσω, σε ποιό παιχνίδι θα θέλατε να αγωνιστείτε ξανά;
Αξέχαστο θα μου μείνει για πάντα το παιχνίδι με τον Άγιαξ, που νικήσαμε έξω 0-1 και χάσαμε στο ΟΑΚΑ 0-3. Φτάσαμε στα ημιτελικά της διοργάνωσης, αλλά οι Ολλανδοί μας στέρησαν το εισιτήριο για τον τελικό. Θα έδινα τα πάντα για να αγωνιζόμουν ξανά στη συγκεκριμένη αναμέτρηση στο ΟΑΚΑ και να παίρναμε τελικά τη πρόκριση στο τελικό.

– Τη Κυριακή θα βρίσκεστε στο γήπεδο;
Εννοείται! Τέτοια ντέρμπι δεν γίνεται να τα χάσεις.

– Μπορείτε να μας δώσετε ένα προγνωστικό για την αναμέτρηση;
Δεν υπάρχουν προγνωστικά για τόσο μεγάλα παιχνίδια. Στα ντέρμπι παίζει σημαντικό ρόλο το πάθος και ο εγωισμός των ποδοσφαιριστών, παρά η τακτική και τα συστήματα. Να ξεπεράσεις δηλαδή τον αντίπαλό σου και να υπερβείς ακόμα και τον εαυτό σου για να φτάσεις στη νίκη.