Μετά από τις δύσκολες πρώτες εβδομάδες όταν ο Νίκος Κωστένογλου παιδεύτηκε να συμμαζέψει το χάλι που άφησε ο Μανόλο Χιμένεθ, στο φινάλε του πρώτου γύρου, η κατάσταση έχει βελτιωθεί αισθητά.

Η ΑΕΚ έχει, δύο αγωνιστικές πριν τελειώσει ο πρώτος γύρος , ήδη πέντε πόντους περισσότερους από όσους πήρε πέρσι στο πρώτο μισό του πρωταθλήματος. Αυτό που την ανακουφίζει αρκετά, παρά τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει και μεσοεπιθετικά, είναι πως έχει βρει πολλούς διαφορετικούς σκόρερ για να μπορέσει ν’ αναπληρώσει το κενό που άφησαν οι αποχωρήσαντες Σκόκο, Μπλάνκο αλλά και ο Τζεμπούρ. Το www.sport-fm.gr αναλύει τα σημεία που έχουν δώσει ώθηση στον «Δικέφαλο».

Η αποκάλυψη «Φούλη»

Ο Νίκος Γεωργέας από το ματς με τον Παναιτωλικό που χρησιμοποιήθηκε αμυντικό χαφ, παραμένει σε αυτό τον χώρο και πραγματικά κλέβει την παράσταση. Ουσιαστικά ο Κωστένογλου κέρδισε τον έμπειρο ποδοσφαιριστή, γιατί στα πρώτα ματς ήταν αισθητό πως με τα χρόνια να έχουν περάσει, ήταν εξαιρετικά δύσκολο να μπορεί να παίζει επιτυχημένα στα δύο άκρα. Πηγαίνοντας στο κέντρο, σε μια θέση όχι τελείως άγνωστη γι’ αυτόν, αφού είχε αγωνιστεί σε αυτή στην Καλαμάτα, η οξυδέρκεια του στην αντίληψη του χώρου, αλλά και η ικανότητα του να βγαίνει πρώτος στην μπάλα τον έχει κάνει εξαιρετικά χρήσιμο. Από δική του κάθετη πάσα, ξεκινά η φάση του γκολ του Χοσέ Κάρλος (μεσολαβεί το στρώσιμο του Κλωναρίδη).

Η «ανάσταση» Μπέλεκ

Ένα από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετώπισε στην αρχή της σεζόν η «Ένωση» ήταν η μηδενική συνεισφορά του Στιβ Λέο Μπέλεκ στο γκολ. Πολλές χαμένες ευκαιρίες σε σημαντικά παιχνίδια που κόστισαν στην ΑΕΚ. Το πρόβλημα δεν λύθηκε άμεσα με την έλευση του Κωστένογλου, ωστόσο με την τακτική του να παίζουν κοντά οι δύο πλάγιοι επιθετικοί στην περιοχή και με την βελτίωση στο παραγωγικό κομμάτι, ο Κωστένογλου έβαλε περισσότερο στο παιχνίδι τον Καμερουνέζο και βέβαια μέσα απ’ αυτή τη διαδικασία ήρθαν και τα γκολ. Ο Μπέλεκ μαζί με τον Λεονάρντο είναι οι πρώτοι σκόρερ της ΑΕΚ στο πρωτάθλημα έχοντας από πέντε γκολ.

Η άνοδος των Ισπανών

Από το ματς με τον Παναθηναϊκό και μετά η άνοδος στην απόδοση του Χοσέ Κάρλος είναι ραγδαία. Ο Κωστένογλου φαίνεται να έχει βρει και την θέση που από την αρχή φωνάζαμε όλοι πως πρέπει να αγωνίζεται ο Ισπανός, δηλαδή σαν δεκάρι πίσω από τον επιθετικό. Εκεί κάνει διαφορά ο Κάρλος, γιατί μπορεί και να βγάλει κάθετες μπάλες και να σκοράρει ο ίδιος. Από εκεί και μετά ο Κάλα που έτσι κι αλλιώς είχε δώσει κάποια θετικά δείγματα αλλά σποραδικά, άρχισε να σταθεροποιεί την απόδοση του.

Κεφάλαιο Κλωναρίδης

Τον χρησιμοποίησε με την Άντερλεχτ σαν αριστερό εξτρέμ, το έκανε και με τον ΠΑΣ Γιάννενα και φαίνεται να του βγαίνει. Ο 19χρονος άσος εξελίσσεται σε μια λύση σε έναν χώρο που η ΑΕΚ έχει λειψανδρία. Η θέση που τον γνωρίζαμε μέχρι τώρα είναι αυτή του αμυντικού χαφ, αλλά λόγω της σπιρτάδας και της έκρηξης που έχει ειδικά στα πρώτα μέτρα ο Κλωναρίδης μπορεί να εξελιχθεί σε χρήσιμη λύση στο αριστερό άκρο, όπου η ΑΕΚ πέρα από τον Λεονάρντο δεν έχει άλλη λύση.

Σιαλμάς και πολυφωνία

Ο Δημήτρης Σιαλμάς είναι μια ξεχωριστή περίπτωση. Μπορεί να μην κάνει τόσο αισθητή διαφορά, αλλά η κινητικότητα του και η γρηγοράδα του διευκολύνει τους συμπαίκτες του στο να βρίσκουν διαδρόμους με τις γρήγορες κινήσεις του. Σε αντίθεση με τον Λυμπερόπουλο που συνηθίζει να μαζεύει κόσμο γύρω του, ο Σιαλμάς μπορεί να παρασύρει λόγω ταχύτητας προς άλλη κατεύθυνση του αμυντικούς. Αν σκοράρει κι αυτός στα επόμενα ματς, η ΑΕΚ θα συμπληρώσει 11άδα από διαφορετικούς σκόρερ στο πρωτάθλημα, αφού ήδη δέκα διαφορετικοί παίκτες έχουν βάλει γκολ για την Σούπερ Λίγκα.

Πηγή: sportfm.gr