Στον Ζεσουάδο Φερέιρα απέδωσε την αγωνιστική μεταμόρφωση του Σεμπαστιάν Λέτο ο Χουάν Ραμόν Ρότσα μιλώντας στον NovaΣΠΟΡ FM 94.6. «Φυσικά και είναι δουλειά προπονητή. Τον μελέτησε σαν παίκτη», τόνισε ο παλαίμαχος του Παναθηναϊκού που έπλεξε και το εγκώμιο των διοικούντων γιατί είχαν την υπομονή να στηρίξουν τον Πορτογάλο τεχνικό παρά τους αποκλεισμούς με αποτέλεσμα την αγωνιστική εικόνα της ομάδας στο τελευταίο χρονικό διάστημα.

Αναλυτικά οι δηλώσεις που έκανε ο Χουάν Ραμόν Ρότσα στον NovaΣΠΟΡ FM 94.6 και στον Βασίλη Σαμπράκο:

-Για την χθεσινή εμφάνιση:
«Πάει γάντι που λένε στην Ελλάδα για το ποδόσφαιρο… Υπομονή. Ο Παναθηναϊκός πέρασε μια πολύ δύσκολη περίοδο το καλοκαίρι και στην έναρξη των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων με δύο αποκλεισμούς κι όμως είχε υπομονή. Αυτή έφερε μια ηρεμία στο ποδοσφαιρικό τμήμα και με την εμπιστοσύνη που έδωσε στον προπονητή φτάσαμε στο σημείο να είναι η ομάδα που παίζει το πιο ελκυστικό ποδόσφαιρο, συνδυασμένο με αποτελέσματα».

-Το περίμενε ότι θα συμβεί αυτό;
«Από την εμπειρία που έχω από την Ελλάδα, η αλήθεια είναι ότι δεν το περίμενα να υπάρχει υπομονή. Ακούγεται ότι φεύγει ο Μπόλονι από τον ΠΑΟΚ, έφυγε ο Τσιώλης από τον Άρη, ο Χιμένεθ, άλλαξε προπονητή ο Αστέρας Τρίπολης, ίσως να φύγει ο Μπάντοβιτς… Βλέπουμε ότι τα αρνητικά αποτελέσματα επηρεάζουν την μοίρα των προπονητών.
Πάντως, ο Παναθηναϊκός διαχειρίστηκε πάρα πολύ καλά το θέμα των αποκλεισμών σε μια πολύ δύσκολη περίοδο. Πέρα από τον αποκλεισμό ήταν και οικονομική ζημιά για το σωματείο.
Όμως η υπομονή που έδειξε, και η εμπιστοσύνη προς το προπονητικό επιτελείο έφερε τον Παναθηναϊκό να παίζει αυτή την ώρα καταπληκτικό ποδόσφαιρο σε συνδυασμό με καλά αποτελέσματα.
Υπάρχουν πολλά πράγματα που είναι καινούργια. Μόλις έφυγε ο Σισέ, υπήρξε μια αντίδραση και μια ανησυχία για το «τώρα τι θα κάνουμε». Κι όμως ο Παναθηναϊκός αναπλήρωσε το κενό του Σισέ με τον Τοτσέ και μετά με τον Ρούντολφ. Τραυματίστηκαν και οι δύο, και τώρα έχουμε τον Λέτο πρώτο σκόρερ του πρωταθλήματος από μια άλλη θέση που τον έφερε ο προπονητής».

-Εάν περίμενε να ανταποκριθεί έτσι ο Λέτο ως επιθετικός:
«Εντάξει γνωρίζουμε ότι ο Λέτο είναι ένας πολύ μεγάλος ποδοσφαιριστής. Για αυτό τον λόγο ο Παναθηναϊκός έκανε και αυτή την κίνηση πριν από χρόνια και προκάλεσε θόρυβο γιατί ήταν και στον Ολυμπιακό. Στην αρχή υπήρξε και μια γκρίνια ότι ο Λέτο είναι ένας ποδοσφαιριστής που δεν του αρέσει να παίρνει πρωτοβουλίες, να τολμήσει και άλλα στοιχεία που χρειάζονται σε μια ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό. Ίσως κάποιες φορές έκανε το κάτι παραπάνω γιατί δεν μπορούσε να συνεργαστεί εύκολα…

Ειδικά όμως στην εφετινή χρονιά, που παίζει και σε μια θέση που έχει μεγαλύτερο χώρο και δεν είναι περιορισμένος σε μια πτέρυγα είναι διαφορετικός. Μάλλον τον μελέτησε ένας πολύ μεγάλος προπονητής όπως είναι ο κ. Φερέιρα και κατάφερε να φέρει τον Λέτο σε ένα σημείο που όλοι παραμιλάνε. Όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Στην Αργεντινή αναφέρουν συνέχεια το όνομά του, ειδικά όταν επί επτά παιχνίδια συνεχώς σκοράρει και γενικότερα δείχνει ένα πρόσωπο εντελώς διαφορετικό. Ένα πρόσωπο που κάνει και τις ατομικές ενέργειες αλλά και είναι ομαδικός και παίζει με τη μία την μπάλα.

-Αν το περίμενε να γίνει τόσο ομαδικός και «συντονισμένος» με τους συμπαίκτες του. Είναι δουλειά προπονητή;
«Ναι φυσικά και είναι δουλειά προπονητή. Ο κ. Φερέιρα τον έφερε σε έναν άλλο χώρο και άλλη θέση. Και αυτός βέβαια είναι έναν χρόνο μεγαλύτερο, πιο ώριμος σαν άνθρωπος και βάζει τα πράγματα σε ένα διαφορετικό πλαίσιο. Σίγουρα όμως μεγαλύτερο μερίδιο είναι του προπονητή που του φέρνει ηρεμία και ομαδικά του δίνει πώς να συνεργαστεί. Φαίνεται ότι όντως η χημεία, η καλή επικοινωνία και οι ανθρώπινες σχέσεις φέρνουν αποτελέσματα. Τα αποδυτήρια είναι ήσυχα και ωραία, δεν υπήρξε ένας που να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον πάνω και η ομάδα είναι πραγματική. Ναι μεν υπάρχει άλλοτε ο Λέτο, άλλοτε ο Κατσουράνης, ο Σιμάο, ο Καπίνο που κλέβουν την παράσταση αλλά πέρα από αυτά ο Παναθηναϊκός ομαδικά παίζει καταπληκτικό ποδόσφαιρο. Είναι δουλειά του προπονητή και όλων που συνεργάζονται μαζί του. Είναι παράδειγμα για την Ελλάδα ότι η υπομονή, μπορεί να ανατρέψει πολλά που φέρνει η βιασύνη, τα αποτελέσματα και η πίεση, αυτές τις λάθος αποφάσεις».

-Μπορεί να κάνει πρωταθλητισμό;
«Μπορεί να κάνει. Το επόμενο ματς με τον Ολυμπιακό έχει όλες τις προϋποθέσεις να είναι καταπληκτικό γιατί και οι δύο ομάδες έχουν ρυθμό, και φτάνουν και οι δύο ομάδες σε πολύ καλή κατάσταση. Είχαμε πολύ καιρό να δούμε τις δύο ομάδες να συναντηθούν σε μια τόσο καλή αγωνιστική στιγμή. Αυτό που συνιστώ είναι ο κόσμος του Ολυμπιακού να υποστηρίξει την ομάδα του αλλά να ευχαριστεί ποδόσφαιρο και να μην το χαλάσουν… Να απολαύσει το θέαμα».

Πηγή: sportfm.gr