Η μεγαλύτερη νομική «μάχη» στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου πλησιάζει καθώς όπως αποκάλυψε η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», η Μάντσεστερ Σίτι και η Premier League συμφώνησαν να παρουσιάσουν τα επιχειρήματά τους για τις κατηγορίες που βαραίνουν τους «πολίτες» για παραβίαση των οικονομικών κανονισμών της λίγκας σε ανεξάρτητη επιτροπή στα τέλη του 2024.

Η Μάντσεστερ Σίτι κατηγορείται από την Premier League για 115 παραβάσεις του Financial Fair Play, των ρυθμιστικών κανονισμών του οικονομικού πλαισίου της λίγκας, από τη σεζόν 2009-10 και για τις επόμενες 14 σεζόν, αν και οι περισσότερες κατηγορίες αφορούν μέχρι την περίοδο 2015-16, δηλαδή τα πρώτα έξι χρόνια μετά την αγορά της ομάδας από τον Σεΐχη Μανσούρ. Για παρόμοιες παραβάσεις η Μάντσεστερ Σίτι είχε τιμωρηθεί με διετή αποκλεισμό και βαρύ πρόστιμο από την UEFA, αλλά στη συνέχεια δικαιώθηκε στο CAS.

Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2018 και επί του παρόντος, αναφέρει η ίδια πηγή οι αρχές συγκεντρώνουν καταθέσεις και στοιχεία. Η Premier League, πάντως, καταγγέλει πως η Σίτι βάζει εμπόδια και δεν παρουσιάζεται συνεργάσιμη, ισχυρισμούς που αντικρούει η πρωταθλήτρια Αγγλίας και Ευρώπης.

Σύμφωνα με την «Daily Mail» τα δύο μέρη συμφώνησαν για τη… νομική αναμέτρησή τους στα τέλη του φθινοπώρου του 2024 με την ετυμηγορία να αναμένεται το καλοκαίρι του 2025, ενώ είναι πιθανό να υπάρξουν και προσφυγές. Τώρα, οι πιθανές τιμωρίες για τα ενδεχόμενα παραπτώματα της Μάντσεστερ Σίτι ποικίλλουν και μια από αυτές είναι η αφαίρεση βαθμών και τιτλών αναδρομικά, ακόμη και ο υποβιβασμός της.

«Ας κάνουμε υπομονή»

Πρόσφατα και ιδίως μετά την τιμωρία αφαίρεσης δέκα βαθμών από την Έβερτον για παραβίαση των οικονομικών κανονισμών, ο προπονητής της Μάντσεστερ Σίτι, Πεπ Γκουαρδιόλα, ρωτήθηκε και πάλι για τη νομική διαμάχη της ομάδας του με την Premier League. «Ας κάνουμε υπομονή. Ξέρω πως για όλους εσάς είμαστε ένοχοι, αλλά τουλάχιστον νομικά είμαστε αθώοι μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου», τόνισε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Από όσα μου λένε οι δικηγόροι οι δύο υποθέσεις, δηλαδή εκείνη της Έβερτον και η δική μας είναι εντελώς διαφορετικές, οπότε δεν μπορεί να γίνει κάποια σύγκριση».

Ο Πεπ Γκουαρδιόλα, ο αρχιτέκτονας της αυτοκρατορίας της Μάντσεστερ Σίτι τα τελευταία χρόνια, έχει συμβόλαιο ως το 2025 με την ομάδα, αλλά είπε, ειρωνικά έπειτα από τις επίμονες ερωτήσεις που δέχθηκε, πως αν υποβιβαστεί στην 3η κατηγορία τότε σίγουρα θα ανανεώσει.