Υπόθεση Novartis: «Το μείζον είναι οι απαντήσεις, όχι η “κουκούλα”»

Τι αναφέρουν πηγές της προκαταρκτικής για τους προστατευόμενους μάρτυρες


ΚΟΙΝΩΝΙΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟ
20:58
13/02/2020
Υπόθεση Novartis: «Το μείζον είναι οι απαντήσεις, όχι η "κουκούλα"»
18
loading

Πηγές της προκαταρκτικής εξέτασης ανέφεραν για το εάν θα καταθέσουν με «κουκούλα» ή χωρίς οι προστατευόμενοι μάρτυρες, ότι το μείζον είναι οι απαντήσεις τους και όχι ο τρόπος της κατάθεσης.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ - ΜΠΕ αντιπροσωπεία των βουλευτών, η οποία έχει οριστεί να εξετάσει τους προστατευόμενους μάρτυρες «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμο Σαράφη», δεν αποκλείει αυτό να συμβεί και τα αμέσως επόμενα 24ωρα. Να ειδοποιηθούν δηλαδή οι βουλευτές, από το Τμήμα Προστασίας Μαρτύρων, να μεταβούν στον τόπο που θα οριστεί για την εξέταση, πολύ γρηγορότερα από τις ημερομηνίες που είχε αρχικά προτείνει η ειδική επιτροπή.

Ο τρόπος εξέτασης των προστατευομένων μαρτύρων, είναι πιθανό να παραμείνει γρίφος μέχρι την τελευταία στιγμή. Το αν η «Αικατερίνη Κελέση» και ο «Μάξιμος Σαράφης» καταθέσουν με καλυμμένα χαρακτηριστικά, είναι ζήτημα που απασχολεί την ειδησεογραφία τα τελευταία 24ωρα και αρκετούς βουλευτές που μετέχουν στην επιτροπή.

Σήμερα ωστόσο, πηγές της επιτροπής, με επιτελικό μάλιστα ρόλο στην όλη διαδικασία, διαμηνύουν, σε όλους τους τόνους ότι η «κουκούλα» δεν είναι το προέχον και μάλλον υποβαθμίζουν το όλο θέμα.

«Για την επιτροπή το μείζον είναι να εξεταστούν οι συγκεκριμένοι μάρτυρες. Το πώς θα εξεταστούν, ήδη ερμηνεύτηκε από έναν άνθρωπο που είναι ο εγγυητής της νομιμότητας. Τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Εμείς, δεδομένου ότι επιτελούμε, σε αυτή την περίπτωση, ανακριτικά καθήκοντα, δεν διεκδικούμε τίποτα περισσότερο αλλά και τίποτα λιγότερο. Υπό τις συνθήκες λοιπόν που εξετάστηκαν από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ζητάμε και εμείς να εξετάσουμε», αναφέρουν πηγές της Ειδικής Επιτροπής και επιμένουν: «Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου εξέτασε τους προστατευόμενους μάρτυρες υπό ένα ορισμένο καθεστώς. Απόφαση της ειδικής επιτροπής είναι οι προστατευόμενοι μάρτυρες να εξεταστούν υπό το ίδιο καθεστώς».

«Εμείς δεν θέλουμε να μπούμε σε ζητήματα που αφορούν την θεσμική προστασία των μαρτύρων», υπογραμμίζουν πηγές της ειδικής επιτροπής και προσθέτουν: «Δεν είναι το μείζον για εμάς, ο τρόπος. Το μείζον είναι να μπορέσουμε να μιλήσουμε με αυτούς τους ανθρώπους, να αντλήσουμε πληροφορίες, και να δούμε και την αξιοπιστία τους, με τις απαντήσεις που θα δώσουν στις ερωτήσεις μας και να διαπιστώσουμε αν αυτά που θα μας πουν συνάδουν με όσα έχουμε υπόψη μας και βρίσκονται στη δικογραφία την οποία εμείς εξετάζουμε. Εμείς δεν βγάζουμε καμία κουκούλα. Εμείς αντιθέτως προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε την προστασία των μαρτύρων. Το εάν κάποιοι έδωσαν καθεστώς προστασίας και δεν το διαφύλαξαν, αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να βαραίνει την επιτροπή μας που θα εξετάσει τα συγκεκριμένα πρόσωπα».

Βουλευτές δεν αποκλείουν την υποβολή ενστάσεων και αντιρρήσεων από την πλευρά των προστατευομένων μαρτύρων. Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, «το ενταγμένο σε πρόγραμμα προστασίας πρόσωπο, για οποιοδήποτε παράπονο ή αντίρρηση έχει σχετικά με το εφαρμοζόμενο πρόγραμμα, υποχρεούται να απευθύνεται αποκλειστικά στον αρμόδιο εισαγγελέα, προς διασφάλιση της μυστικότητας των ενεργειών, ο οποίος θα κρίνει και θα αποφασίζει επ' αυτών» και συνεπώς δεν αποκλείεται η εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς και ο επόπτης της Εισαγγελίας να κληθούν να λύσουν έναν τέτοιο γρίφο.

Εν αναμονή της εξέτασης των προστατευομένων μαρτύρων πάντως, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου κατέθεσε ερώτηση στην ευρωπαϊκή επιτροπή, «σχετικά με τις απειλές που δέχονται οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος για την υπόθεση Novartis, αλλά και η εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη».

Ο Στέλιος Κούλογλου επισημαίνει στην ερώτησή του, ότι «η συνεχιζόμενη έρευνα της Βουλής για το σκάνδαλο έχει αναδείξει ανησυχητικές αδυναμίες στην αντιμετώπιση και την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, όπως και του ιδίου του δικαστικού συστήματος εν γένει. Ζητά δε από την Κομισιόν, να απαντήσει εάν θα επιδιώξει να διασφαλίσει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συμμορφωθεί με την κοινοτική οδηγία για την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, και να δηλώσει εάν ανησυχεί για τις συνεχείς παραβιάσεις της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης στην Ελλάδα».

Πηγές της ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης επισημαίνουν ωστόσο, ότι «όλα τα κόμματα ζήτησαν την εξέταση των μαρτύρων που έχουν ενταχθεί σε καθεστώς προστασίας» και ότι προϋπήρξαν της συγκρότησης της ειδικής επιτροπής, καταθέσεις που ανέφεραν ότι γνωρίζουν τους δύο προστατευόμενους μάρτυρες.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

18
σχόλια
 1. avatar Φασιστές και ανθέλληνες

  το παραδικαστικό του πινόκιο.

 2. avatar θορπ. Wow ?

  Οι μάσκες κρύβουν πολιτική χροιά συγκεκριμένου χώρου και όταν πέσουν θα γελάει ο κάθε αδαης ψηφοφόρος του δημοκρατικού τόξου !
  Οι υπόλοιποι απλά θα μείνουν άναυδοι , Ααααααααα !
  Η Μάσκα έχει την δική της ιστορία όπως και της κουκούλα της κατοχής και σήμερα !
  Ο Μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος δεν έχει να φοβηθεί τίποτα !
  Η δημοκρατία δεν είναι τιμωρός ! Η Μαφία τιμωρεί !
  Την Μασκα Οποίος την προστατεύει έχει συμφέροντα ! Τόσο Απλά είναι τα πράγματα !!!!!

 3. avatar Κλέφτες και μιζαδόροι

  Οι μιζαδόροι με τους προστάτες της διαπλοκής κάνουν ό,τι περνάει από το θράσος τους για να γλυτώσουν τη φυλακή.
  Έφθασαν στο σημείο να κατηγορήσουν τους υπεύθυνους εισαγγελείς! Μόνο το FBI μένει στο απυρόβλητο. Προς το παρόν...
  Αν σφίξουν κι άλλο τα πράγματα θα κατηγορήσουν και τον Τραμπ!

 4. avatar μηπως τα αρπαξαν και θενε τωρα

  προστασια?????

 5. avatar τι μαρτυρες ειναι αυτοι???

  απο νοβαρτις??????μιζαδοροι????

 6. avatar πεταξτε τα κουκουλια

  ολα στο φως .......

 7. avatar πεταξτε τα κουκουλια

  ολα στο φως

 8. avatar Με κεινα

  Τα διπλα τιμολογια στα φαρμακα τι γινεται?

 9. avatar Social Distortion.

  Εχουν[...] οι ΣΥΡΙΖΑίοι. Μέχρι την Ευδωβουλη πάνε οι κακομοιριδες.
  Που \'σαι ρε Lxi να δεις τα καμάρια σου!

  1. avatar 1+1

   Δεν υπαρχουν σκανδαλα και ολοι οι πολιτικοι μας ειναι πεντακάθαροι..!!
   Λευτεριά στον Γιάννο...!!
   Σιγουρα τωρα θα τριζουν τα κοκκαλα των Καραμανλη-Ραλλη -Παπαληγουρα.
   Ρώτα τον father σου να σου πεί ποιοί αυτοί ηταν ..!!

   1. avatar Social Distortion.

    Έχεις καταλάβει οτι αυτή η εξεταστική είναι για το παραδικαστικο που {...} ο Τσίπρας και περιλαμβάνει και άλλες υποθέσεις?
    Έχεις καταλάβει οτι είναι κατάλυση της Δημοκρατίας γιατί ήθελε να στέλνει οποιον ήθελε φυλακή? Η μα τρομοκρατεί με ψεύτικα στοιχεία για να ελεγχει τους παντες? Έχεις καταλάβει οτι ηδη 4 ανωτατοι δικαστικοί εχουν μιλήσει και μέχρι και ο Κοντονής που ηταν προϊστάμενος του Παππαγγελοπουλου είπε οτι οι μαρτυρίες ειναι σοβαρές? Εχεις καταλάβει καθόλου την υπόθεση ή απλώς εχει κολλήσει η βελονα λόγω ηλικίας?

    1. avatar 1+1

     Αυτό που εχω καταλαβει ειναι οτι ζώ εγώ, τα παιδιά μου και η εγγονα μου στην πλεον υπερχρεωμενη χωρα παγκοσμιως σε αναλογία βεβαίως πληθυσμού - χρεους και που χρωστά πλεον του 1 τρις ευρω ( δημοσιο χρεος + ομολογα Ελλ. Δημοσίου ) και που καποιοι ιθαγενεις θα πρεπει να το πληρωσουν... !!
     Ακόμα εχω καταλαβει οτι καποιοι φταινε που εφτασαν τη χωρα μας σε αυτή την αθλια κατασταση και βεβαίως οι φταιχτες ειναι οι πολιτικοί και τα κομματα που την κυβερνούσαν τα τελευταία τριάντα περιπου χρονια και που καταφεραν να εξαθλιωσουν τους περισσότερους Ελληνες , ενω αυτοί με τους κολλητους τους και τις οικογενειες τους εχουν φισκαρει με τις καταθέσεις τους ολους τους φορολογικους παραδεισους ανα τη γη και εχουν φτασει να κατεχουν και να δηλωνουν κάποιοι εξ´ αυτών μεχρι και 125 ακινητα σε Ελλαδα και στο εξωτερικο...!!
     Φυσικά με τα παραπανω δεν εννοώ οτι ολοι οι πολιτικοί ηταν κλεφτες και μιζαδόροι αλλά δυστυχώς ενα αρκετά μεγαλο μέρος από αυτούς.!!
     Σου ευχομαι να βγαλεις επιτελους τα κομματικα γυαλιά, γιατι πιστευω οτι δεν εισαι ανοητος ,παρά μόνο λίγο παραπάνω φανατικός απο το κανονικ
     ´Αντε και καλημέρα .!!

     1. avatar @1+1

      Ενταξει δεν αντιλεγω οτι κύρια για τα χάλια που σήμερα εχουμε οι μεγάλοι φταιχτες ειναι οι πολιτικοί πού μας κυβερνουσαν..
      Αλλά και ο λαός ηταν και ειναι διεφθαρμενος, γιατι ποιός εμπορος, γιατρός, μηχανικός, δικηγόρος, κατασκευαστής, υδραυλικος και οποιοσδηποτε πολιτης δεν δηλωνε λιγοτερα στην εφορία ή επαιρνε ολες τις αποδειξεις και πληρωνε κανονικά το φπα και τους φορους του??
      ´Οπου και οπως μπορουσε ο καθενας μας εκανε την λαμογιά του , ακομα και οι παπαδες που οταν παιρνουν χρήματα απο ενα ευχελαιο ή ενα μυστηριο και αυτοι τα πνιγουν.
      ´Ολοι λιγο πολύ εχουμε τις δικές μας ευθυνες . ..

     2. avatar 1+1

      Εν μερει φίλε θα συμφωνήσω ,αλλά όμως κανένας δεν γεννηθηκε διεφθαρμενος.!
      Οι πολιτικοί ειναι αυτοί που δινουν το παραδειγμα στους πολίτες ,οπως οι γονεις αντιστοιχα στα παιδιά τους. !!
      Η διαφθορά γιγαντωθηκε στην Ελλαδα μετά το 1985-90 και μεχρι τοτε σχεδόν ολοι πληρωναμε τους φορους μας και το Φκε, ουτε βεβαίως το φακελλακι υπηρχε σε αυτην την εκταση.!
      Αλλά οταν ξεκινησε η ατιμωρησία των μιζαδόρων πολιτών και κυρίως των κλεφτων πολιτικων με τις μιζες των εξοπλιστικών τ. Ακη και λοιπων και ηρθε μετα το τεραστιο παρτι της ολυμπιαδας, αυτο εγινε καθεστώς και εφτασε μεχρι προσφατα με συνεπεια να χρεοκοπήσουμε.!
      Τωρα καποιοι νομιζουν οτι φταινε οι πολίτες και προσπαθουν να δίνουν συγχωροχαρτι στα κομματα και στους πολιτικούς, αλλά ολα εγιναν γιατί κανένας υπουργός πλήν Ακη που ηταν μονοφαγάς , δεν μπηκε φυλακή και γιαυτό δεν ενδιαφερθηκαν να δειξουν το παραδειγμα στο λαό και συνεχιζαν το φαγοπότι και μεχρι σπιτια επιφανών Γαλλων αγοραζαν οπως του Μολλιερου, για επιδειξη του πλουτου τους .!
      Θα σου πω ενα τελευταιο ,πριν 2-3 χρονια περιπου ευρισκόμουν σε μια ορεινή περιοχή της Αυστρίας και ενιωσα μια αδιαθεσια. γιαυτο μπηκα σε ενα επαρχειακό νοσοκομειο οπου παρεμεινα μιά ημερα για εξετασεις.
      Φευγοντας θεωρησα καλό να δωσω απο 30 ευρω στις δυο νοσοκομες που πραγματικά με φροντισαν.!
      Οχι μονο δεν τα πηραν αλλα με εκαναν ρεζίλι, ηρθε και η γιατρος, της το ανεφεραν και μου ειπε “κυριε εδω ειναι Αυστρία και ειναι αδιανοητες αυτές οι ενεργειες”.
      Βγαλε εσύ τώρα συμπεράσματα.

     3. avatar Very good τα γραφεις με μια διαφορά.

      Τό ιστορικό πράγματι ακινητο που υπονοείς καί αγορασθηκε στο Παρισι ηταν του Βολταίρου , απο οτι εχω διαβάσει και οχι οπως εσύ εγραψες του Μολιέρου.

     4. avatar I know my friend…!!

      Aπλά το γραφω για να γινει κουβέντα.

     5. avatar Social Distortion.

      Ανδρέας Παπανδρέου. Ο καταστροφεας της Ελλάδας. Έτσι απλά.

     6. avatar Social Distortion.

      Αυτοί που τους ψηφιζαν για να παρουν αντάλλαγμα φταίνε. Ο \"σοφός\" λαός. Τα σκάνδαλα ηταν σε ολους γνωστά. Καθε μέρα, μθας και είσαι παππούς, στις εφημερίδες έβγαιναν σκάνδαλα. Δεν ηταν κατι κρυφό. Ο Αντρεας τα αρχισε με αντάλλαγμα της ψηφους για να κυβερνάει. Εγώ, γι\'αυτό ΔΕΝ τους ψήφιζα. Όλοι κοιταγαν την πάρτη τους και τωρα κλαίγονται σαν και εσενα οτι τα έφαγαν οι πολιτικοί.
      Αμ δε, υπάρχει ατομική ευθύνη. Εγώ το έλεγα απο τα 90\' οτι θα χρεοκοπησουμε. Τι είμαι εγώ, πιο εξυπνος απο τους αλλους? Οχι βέβαια, απλά δεν κοίταγα την πάρτη μου μόνο.
      Οπότε ασε τα φταίνε οι πολιτικοί. Απο την Αρχαία Ελλάδα έλεγαν να ασχολείσαι με την πολιτική για να την καθοριζεις.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει