Στο μικροσκόπιο του οικονομικού εισαγγελέα μπαίνουν και πάλι τα δάνεια κομμάτων με αφορμή την κατάθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα στην επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ.

Ο οικονομικός εισαγγελέας, Παναγιώτης Αθανασίου, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε τα πρακτικά της Βουλής με στόχο να εξετάσει το ενδεχόμενο αναψηλάφησης της υπόθεσης η οποία έχει μπει στο αρχείο. Ο εισαγγελικός λειτουργός φέρεται ότι θα εξετάσει κάτω από άλλο πρίσμα την υπόθεση μετά την κατάθεση Στουρνάρα – υπεύθυνος υπουργός Οικονομικών το 2013- που δήλωσε πως η τροπολογία, που πέρασε από τη Βουλή το 2013, και έδινε ασυλία στα στελέχη των τραπεζών για δάνεια που έδωσαν, δεν αφορούσε τα κόμματα.

Έτσι, δεν αποκλείεται να δρομολογηθούν εξελίξεις καθώς στο κάδρο της υπόθεσης που αφορά δάνεια άνω των 250 εκατομμυρίων ευρώ μπαίνουν και πάλι 50 τραπεζικά στελέχη και τουλάχιστον 10 πολιτικά πρόσωπα από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο ποινικής δίωξης στην περίπτωση που προκύψουν στοιχεία σε βάρος τους.

Μετά την τελευταία εξέλιξη εκτιμάται, από αρμόδιες πηγές, πως θα διερευνηθεί ακόμη και το ενδεχόμενο να υπάρχει διαφορετική ερμηνεία του νόμου και νομική βάση πάνω στην οποία μπορεί να αιτιολογηθεί η ανάσυρση της υπόθεσης από το αρχείο.

Η υπόθεση μπήκε στο αρχείο τον Απρίλιο του 2013 μετά από τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από τη συγκυβέρνηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ και αφού προηγουμένως στελέχη της τράπεζας της Ελλάδος και των τραπεζών που είχαν δώσει τα δάνεια, είχαν καταθέσει ως μάρτυρες στους αρμόδιους εισαγγελείς πως η τροπολογία αφορά και τα δάνεια των κομμάτων. Επιπλέον, την ίδια περίοδο, είχαν κληθεί σε εξηγήσεις οι άλλοτε γενικοί διευθυντές της ΝΔ Μενέλαος Δασκαλάκης και του ΠΑΣΟΚ Ροβέρτος Σπυρόπουλος σχετικά με τις δανειοδοτήσεις της δεκαετίας 2000-11 που άγγιζαν τα 250 εκατομμύρια και είχαν ως εγγύηση τα εκλογικά ποσοστά των κομμάτων.

Η επίμαχη τροπολογία που ψηφίστηκε τον Απρίλιο του 2013 είχε αναδρομική ισχύ και εκτός από τα δάνεια των κομμάτων αφορά δανειοδοτήσεις ΜΚΟ ή άλλων ιδρυμάτων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για το άρθρο 78 του Ν. 4146/13 για τις επενδύσεις και τα δημόσια έργα και αναφέρει ότι δεν συνιστά απιστία κατά την έννοια των άρθρων 256 και 390 του Ποινικού Κώδικα για τον πρόεδρο, τα μέλη του Δ.Σ. και τα στελέχη των τραπεζών η σύναψη δανείων πάσης φύσεως με νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα του ευρύτερου δημόσιου τομέα, με δύο προϋποθέσεις: εάν υφίστανται οι αποφάσεις των θεσμικών εγκριτικών οργάνων και εάν τηρήθηκαν και οι αποφάσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας.