Γεγονός είναι η παραπομπή σε δίκη του πρώην αμερικάνου πράκτορα William Bazil για εμπλοκή στην υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών μελών της κυβέρνησης Καραμανλή το 2004.

Η εισαγγελέας πρωτοδικών Μαρία-Σοφία Βαΐτση με πρόταση της προς το Συμβούλιο Πρωτοδικών της Αθήνας εισηγείται την παραπομπή του William Basil για το αδίκημα της απόπειρας κατασκοπείας, σε βαθμό κακουργήματος.

Την ίδια ώρα, η εισαγγελέας ζητεί την παραπομπή σε δίκη για παραβίαση μυστικών της πολιτείας κατ’ εξακολούθηση για δύο υπαλλήλους της ΕΥΠ με φερόμενο ως ηθικό αυτουργό τον πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Καρχιμάκη, ο οποίος αρνείται τις κατηγορίες.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο πολυσέλιδο πόρισμά του ο επίκουρος ανακριτής κατά της Διαφθοράς Δημήτρης Φούκας, ο οποίος χειρίστηκε την υπόθεσή στο σύνολό της: Στην Αθήνα από τον Αύγουστο του 2004 μέχρι και το Μάρτιο του 2005 ο William B, αμερικανός πράκτορας, επιχείρησε με πρόθεση να λάβει σε γνώση του απόρρητες πληροφορίες που αφορούν στα συμφέροντα της ελληνικής δημοκρατίας μέσω τηλεφωνικών υποκλοπών. Η σύζυγος του συγκεκριμένου προσώπου όπως προέκυψε, ήταν εκείνη που είχε αγοράσει τα καρτοκινητά-σκιές από την Ακτή Μιαούλη με το ψευδώνυμο Πέτρος Μάρκου, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για την παρακολούθηση δεκάδων πολιτικών, μελών της τότε κυβέρνησης αλλά και δεκάδων άλλων προσώπων. Από την άρση απορρήτου μιας εκ των τεσσάρων τηλεφωνικών συνδέσεων προέκυψε ότι η τηλεφωνική σύνδεση ενεργοποιήθηκε και σε άλλη συσκευή με στοιχεία συνδρομητή American Embassy. Μετά την αποκάλυψη των υποκλοπών ο William B εξαφανίστηκε από την Ελλάδα.

Ο William Basil, έχει καταγωγή από την Κάρπαθο. Όπως αναφέρεται σε παλαιότερο αφιέρωμα της «Καθημερινής», οι συσκευές που χρησιμοποιήθηκαν ως τηλέφωνα- «σκιές», στα οποία προωθούνταν οι συνομιλίες που υποκλέπτονταν, και οι συνδέσεις, είχαν αγοραστεί από τη σύζυγο του Basil. Πρώην στέλεχος της CIA που είχε συνυπηρετήσει μαζί του στην Αθήνα έλεγε πως τον αποκαλούσαν «άνθρωπο τον τηλεφώνων».

Βάσει του δημοσιεύματος ο «Billy» που σήμερα είναι 66 ετών, γεννήθηκε στη Βαλτιμόρη τον Δεκέμβριο του 1950 και είναι γιος του Γιώργου Βασιλιάδη, μετανάστη στην Αμερική από την Κάρπαθο. Μετά από ένα σύντομο ταξίδι στο νησί για τον δεύτερο γάμο του πατέρα του, επέστρεψε στις ΗΠΑ, και μετά, στις αρχές της δεκαετίας του 1960, η οικογένεια επέστρεψε για οριστική μετεγκατάσταση στην Κάρπαθο. ο συνταξιούχος δάσκαλος της Καρπάθου, θείος του Basil, Μανώλης Κρητικός τον θυμάται ως ένα ανήσυχο παιδί που παθιαζόταν με την ιστορία του νησιού και το χωριό του πατέρα του.

Λίγο μετά τη μετεγκατάσταση στην Κάρπαθο, ο Basil πήρε τον δρόμο για το σχολείο της Αμερικανικής Κοινότητας στην Αθήνα, από όπου αποφοίτησε το 1969. Επέστρεψε στις ΗΠΑ, όπου κατετάγη στον αμερικανικό στρατό και υπηρέτησε στην Αλάσκα. Το τέλος της θητείας του τον βρήκε βοηθό σερίφη στην Βαλτιμόρη, ενώ για τις επόμενες δύο δεκαετίες εργάστηκε στο Γραφείο Ασφαλείας της CIA σαν ειδικός στους ανιχνευτές ψεύδους. Στη συνέχεια έκανε αίτηση και έγινε δεκτός στον επιχειρησιακό βραχίονα της CIA, χάρη στη γνώση της ελληνικής γλώσσας. Σύντομα βρέθηκε στη θέση του Γραμματέα της πρεσβείας στο κτίριο της οδού Βασιλίσσης Σοφίας στην Αθήνα. Στην πραγματικότητα, σήταν ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας απασχολούμενος στον σταθμό της CIA που εδρεύει στον τελευταίο όροφο του κτιρίου.«Δεν έκρυψε ποτέ τι δουλειά κάνει», έλεγε ο ξάδελφός του Νίκος Κρητικός που θεωρεί ότι ο Basil ήταν υπεύθυνος ασφαλείας της πρεσβείας. Ανάμεσα στα καθήκοντά του φαίνεται να ήταν και η επαφή με τις ελληνικές υπηρεσίες ασφαλείας.

Οι τελευταίες φωτογραφίες του στην Αθήνα είναι από το γάμο της κόρης του στην Γλυφάδα το 2013, ενώ μετά τις διαρροές στον τύπο το 2014 κάποιος ανέβασε σε προφίλ που φέρει το όνομά William Basil στο Facebook φωτογραφία των παιδιών του και μίας γυναίκας στο Λυκαβητό, στην οποία απεικονίζεται και ένας άνδρας για τον οποίον τα σχόλια κάτω από την φωτογραφία υπονοούν ότι είναι ο Basil μεταμφιεσμένος.