Πάνω από 2.000.000 ευρώ υπολογίζονται τα κέρδη ενός οργανωμένου κυκλώματος κλοπής αυτοκινήτων, το οποίο εξαρθρώθηκε από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Ασφάλειας Αττικής, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν προκύψει από τη μέχρι στιγμής αστυνομική έρευνα.

Μετά από συντονισμένη επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή αστυνομικών των Τμημάτων Ασφαλείας Ασπροπύργου και Άνω Λιοσίων καθώς και των ΟΠΚΕ, τις πρωινές ώρες της 12ης Ιανουαρίου συνελήφθησαν σε διάφορες περιοχές της Αττικής, 11 άτομα (δέκα ημεδαποί και αλλοδαπός), μέλη της οργάνωσης, ενώ μέχρι στιγμής έχουν εξακριβωθεί 232 κλοπές ΙΧ αυτοκινήτων και δύο κλοπές πινακίδων, αλλά εκτιμάται ότι είναι πολύ περισσότερα, καθώς η οργάνωση δραστηριοποιείται από το 2013.

Όπως ανακοινώθηκε από την ΕΛ.ΑΣ., οι συλληφθέντες είχαν συστήσει και ενταχθεί στην εγκληματική οργάνωση που προέβαινε συστηματικά σε κλοπές Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτων, και κυρίως μάρκες που παρουσίαζαν μεγάλη εμπορικότητα, καθώς και οποιοδήποτε όχημα από το οποίο μπορούσαν να αποκομίσουν άμεσο οικονομικό όφελος.

Τα μέλη της σπείρας αγόραζαν τρακαρισμένα και σε άθλια κατάσταση αυτοκίνητα, τα οποία αγόραζαν σε πολύ χαμηλές τιμές σε δημοπρασίες, από διάφορες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης και τα έφερναν με αυτοκινητάμαξες στην Ελλάδα. Στη συνέχεια έκλεβαν ίδια αυτοκίνητα, που ήταν εύκολο να τα προσεγγίσουν, καθώς ήταν σταθμευμένα σε πυλωτές πολυκατοικιών ή σε άλλους εξωτερικούς χώρους, τα μετέφεραν πρώτα σε απομακρυσμένους χώρους, όπου θα ερευνούσαν για να αφαιρέσουν τυχόν συστήματα εντοπισμού, (GPS) τα άφηναν για λίγο εκεί, (συνήθως 1-2 ημέρες) και μετά τα μετέφεραν είτε σε «καβάντζες»-διαλυτήρια, είτε σε απομονωμένες αποθήκες για να τα διασφαλίσουν έως ότου φροντίσουν για την περαιτέρω διάθεσή τους.

Για τη διάρρηξη των οχημάτων χρησιμοποιούσαν ειδικό τεχνικό εξοπλισμό όπως laptop , διαγνωστικά που συνδέονται στην ειδική θύρα των οχημάτων, αυτοσχέδια εργαλεία τύπου «Τ» που χρησιμοποιούνται για την παραβίαση των θυρών εισόδου των οχημάτων κ.α. Όταν επέλεγαν κάποιο όχημα το οποίο αδυνατούσαν να το αφαιρέσουν με τον εξοπλισμό που κατείχαν, επιστράτευαν άλλα μέλη της οργάνωσης, τα οποία κατείχαν ειδικά γερανοφόρα οχήματα και το φόρτωναν σε αυτά για να το μεταφέρουν στους χώρους τους.

Στη συνέχεια, με τα έγγραφα από τα οχήματα που είχαν εισαγάγει, πλαστογραφούσαν τους χαρακτηριστικούς αριθμούς των κλεμμένων οχημάτων με τους αντίστοιχους από τα οχήματα από την Ευρώπη και τα ταξινομούσαν, είτε στις εταιρείες που είχε υπό την επιρροή της η οργάνωση, είτε σε «αχυράνθρωπους» έναντι αμοιβής και ακολούθως τα προωθούσαν προς πώληση σε ανυποψίαστους πολίτες.

Παράλληλα, αν αυτό ήταν πιο συμφέρον, τα πωλούσαν ως ανταλλακτικά σε διάφορες επιχειρήσεις με πλαστά έγγραφα ή διέλυαν τα κλεμμένα και επισκεύαζαν τα εισαγόμενα, αν αυτά επισκευάζονταν.

Για τις μεταξύ τους επικοινωνίες είχαν προμηθευτεί τηλεφωνικές συνδέσεις, ταυτοποιημένες σε διάφορους αλλοδαπούς, και μιλούσαν χρησιμοποιώντας κωδικοποιημένες εκφράσεις για να μην γίνονται αντιληπτοί. Επίσης, προέβαιναν σε εικονικές δηλώσεις κλοπών με σκοπό αφενός την είσπραξη των αποζημιώσεων από τις ασφαλιστικές εταιρείες και αφετέρου την είσπραξη επιπλέον χρημάτων από τη διάθεση των μερών του οχήματος μετά την αποσυναρμολόγησή του.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • 29 Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, εκ των οποίων 18 κλεμμένα και 11 πλαστογραφημένα
  • 100 κινητήρες και 670 εγκέφαλοι οχημάτων,
  • πλήθος εξαρτημάτων και ανταλλακτικών,
  • πινακίδες και άδειες κυκλοφορίας,
  • πιστόλι, 2 πιστόλια κρότου, πιστόλι ρέπλικα, καραμπίνα,
  • μικροποσότητα ναρκωτικών και
  • το χρηματικό ποσό των 25.920 ευρώ

Τα περισσότερα μέλη της οργάνωσης έχουν συλληφθεί και κατά το παρελθόν για κλοπές τροχοφόρων. Σε βάρος των εμπλεκόμενων σχηματίστηκε δικογραφία για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένες κλοπές κατά συναυτουργία και κατά συρροή, απάτη, πλαστογραφίες, ληστεία, βία κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων, ξέπλυμα χρήματος από εγκληματικές ενέργειες περί προστασίας του περιβάλλοντος, περί όπλων και περί εξαρτησιογόνων ουσιών.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον αρμόδιο εισαγγελέα, ενώ η έρευνα για την εξιχνίαση και άλλων κλοπών συνεχίζεται.

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες: