Εξηγήσεις ενώπιον της δικαιοσύνης έδωσε σε μια μαραθώνια απολογία η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη στο πλαίσιο της έρευνας που είναι σε εξέλιξη στον Άρειο Πάγο για την υπόθεση Novartis με κεντρικό πρόσωπο τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Η Ελένη Τουλουπάκη είναι αντιμέτωπη με το κακούργημα της κατάχρησης εξουσίας, αλλά και τα πλημμελημματικού βαθμού αδικήματα της κατάχρησης εξουσίας, παράβασης καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση, ψευδούς βεβαίωσης κατ’ εξακολούθηση, παραβίασης δικαστικού απορρήτου και παράβασης του νόμου περί προσωπικών δεδομένων.

«Η εντολέας μου κ. Τουλουπάκη μετά από 14ωρη κατάθεση στην Ανακρίτρια αποσύνθεσε πλήρως τις κατηγορίες σε βάρος της. Υπερασπίστηκε το θεσμικό της ρόλο, το κράτος δικαίου και τη δικαστική ανεξαρτησία. Υπερασπίστηκε τη θεσμική υποχρέωση των εισαγγελέων να ερευνούν κρίσιμες καταγγελίες και να ελέγχουν κάθε φερόμενη ως αξιόποινη πράξη. Υπερασπίστηκε και το δικαίωμα των πολιτών σε πλήρη ισότητα στην οποία στηρίζεται η αρχή ότι ουδείς μπορεί να αποφύγει τον έλεγχο και την νομιμότητα όποιος και να είναι και όποια ιδιότητα η αξίωμα και να έχει. Κατηγορείται η κ. Τουλουπάκη γιατί εφάρμοσε τους νόμους και εκτέλεσε το καθήκον της! Είναι τραγικό σε ένα σύγχρονο κράτος δικαίου η τήρηση της νομιμότητας και των καθηκόντων να οδηγεί στην θέση του κατηγορουμένου!» σημείωσε σε δήλωση του ο συνήγορός της εισαγγελικής λειτουργού, Βασίλης Χειρδάρης.