Με τις κλήσεις των πρώτων μαρτύρων για να καταθέσουν στην ανακρίτρια για την υπόθεση των τριών νεκρών παιδιών στην Πάτρα, να έχουν ήδη ξεκινήσει, με τεράστιο ενδιαφέρον αναμένεται και η έρευνα στις ηλεκτρονικές συσκευές της Ρούλας Πισπιρίγκου. Πριν από δύο ημέρες με εισαγγελική παραγγελία, μετά από σχετικό αίτημα της 18ης τακτικής ανακρίτριας, ήρθε η άρση του τηλεφωνικού και ηλεκτρονικού απορρήτου της κατηγορούμενης για τον θάνατο του τρίτου της παιδιού.

Στο μικροσκόπιο των Αρχών έχουν ήδη μπει τα 8 κινητά τηλέφωνα που κατασχέθηκαν στο σπίτι που διέμενε η οικογένεια στην Πάτρα, αλλά και ο φορητός υπολογιστής και το ταμπλετ, συσκευές που είναι πολύ πιθανό να αποκαλύψουν τις αναζητήσεις της κατηγορούμενης στο διαδίκτυο αλλά και τις επικοινωνίες της στα social media.

Ρούλα Πισπιρίγκου

Την ίδια στιγμή, οι αρχές προχωρούν και στο άνοιγμα του τάφου της 9χρονης Τζωρτζίνας, προκειμένου να αφαιρεθεί το τάμπλετ που τοποθέτησε η μητέρα της στο φέρετρο του παιδιού την ημέρα της κηδείας. Το τάμπλετ θα διαβιβαστεί στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ασφάλειας προκειμένου να ερευνηθεί και να διαπιστωθεί αν μέσα σε αυτό υπάρχουν στοιχεία που να ρίχνουν φως στις σκοτεινές πτυχές της υπόθεσης με έμφαση στην αναζήτηση της διαδρομής της φονικής κεταμίνης.

Για τον τρόπο που αναμένεται να «μιλήσουν» αλλά και το τι μπορεί να πουν οι συσκευές της μητέρας των τριών παιδιών, μίλησε στο Newsbeast η Κέλλυ Ιωάννου, υποψήφια διδάκτωρ Ψηφιακής Εγκληματολογίας και Διευθύντρια του CSI Institute- Διεθνές Ινστιτούτο Κυβερνοασφάλειας.

Ιδού τι μας είπε:

«Έχει φανεί τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως ότι πολλοί εγκληματίες την “πατάνε” στο θέμα της κυβερνοασφάλειας. Και ξέρετε, δεν είναι λίγοι αυτοί που δεν γνωρίζουν πως τα αρχεία, ακόμα και αν έχουν διαγραφεί μπορούν να ανακτηθούν. Όσοι για παράδειγμα νομίζουν ότι σβήνοντας την αναζήτηση του ιστορικού αναζήτησης έχουν διαγράψει οριστικά και τι έψαχναν, τότε πλανώνται πλάνην οικτράν. Η τεχνολογία έχει εξελιχθεί τόσο που ακόμα και αν κάποιος έχει παραπάνω γνώσεις και χρησιμοποιήσει για παράδειγμα VPN μέθοδο πλοήγησης για να κινηθεί ανώνυμα, πάλι υπάρχουν οι μέθοδοι εκείνοι οι οποίοι μπορεί να αποκαλύψουν την ταυτότητα αυτού που πλοηγήθηκε.

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται και η έρευνα από τις συνομιλίες της κατηγορούμενης στις πλατφόρμες ανταλλαγής μηνυμάτων. Σημαντικότατα στοιχεία για υποθέσεις έχουν βρεθεί ακόμα και από δημόσιες αναρτήσεις των δραστών. Άλλωστε, ο περισσότερος κόσμος χρησιμοποιεί πια όλη την ημέρα τα social media του χωρίς να λαμβάνει ιδιαίτερα μέτρα ασφαλείας. Καταλαβαίνετε τι πλούτος στοιχείων βρίσκεται εκεί. Μάλιστα φωτογραφίες και video από τα social media μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη στοιχειοθέτηση περισσότερων πληροφοριών οι οποίες λειτουργούν στο τέλος συνεπικουρικά ή και πρωταγωνιστικά σε μια υπόθεση».

Η Ρούλα Πισπιρίγκου

Στην ερώτηση που κάναμε στην κα Ιωάννου για το αν η κατάσχεση των συσκευών της κατηγορούμενης και η άρση του απορρήτου ήρθαν σχετικά αργά, όπως ακούστηκε από μερίδα κόσμου και για τις υποθέσεις Λιγνάδη ή Παναγιωτόπουλου, η κα Ιωάννου σημειώνει τα εξής: «Πολλές φορές ο κόσμος θεωρεί ότι η κατάσχεση των συσκευών και η άρση του απορρήτου έρχονται πολύ αργά σε σχέση με τις εξελίξεις της υπόθεσης. H αλήθεια είναι πως είναι ένα θέμα γραφειοκρατικής διαδικασίας, το να δοθούν οι εντολές για την άρση του απορρήτου. Επειδή αυτή τη στιγμή ο ποινικός κώδικας που αφορά το κομμάτι του ηλεκτρονικού εγκλήματος είναι στη φάση της δημιουργίας του, αυτό που γίνεται μέχρι στιγμής είναι να ενεργοποιούνται πιο εύκολα οι διαδικασίες σε περιπτώσεις που έχουν να κάνουν με παιδιά ή με κάποιον κίνδυνο κατά του κράτους. Γι’ αυτό και δεν έχουμε αντίστοιχη συντόμευση για παράδειγμα στα περιστατικά εκδικητικής πορνογραφίας. Στην περίπτωση της Πάτρας δεν έγιναν αργά οι διαδικασίες.

Περιπολικό έξω από το σπίτι της Ρούλας Πισπιρίγκου

»Άλλωστε, τα πρωτόκολλα είναι αυστηρά για κάποιον λόγο. Δεν γίνεται χωρίς να υπάρχουν εντολές να αρχίζουν οι ερευνητές να ανοίγουν συσκευές και να ζητούνται άρσεις απορρήτων και ανακτήσεις αρχείων. Να σημειωθεί επίσης πως το γεγονός ότι η υπόθεση της Ρούλας Πισπιρίγκου συζητείται δημοσίως με τεράστια ένταση εδώ και δύο μήνες δεν σημαίνει ότι καθυστέρησαν και οι αρχές να προχωρήσουν στην άρση ή στην κατάσχεση των συσκευών. Ο χρόνος της έρευνας και της ανάκρισης είναι άλλος από αυτόν της δημόσιας συζήτησης».

Η Κέλλυ Ιωάννου
Κέλλυ Ιωάννου

Τι μπορεί να δείξουν οι συσκευές που κατασχέθηκαν

Σε κάθε περίπτωση, για την κα Ιωάννου, οι συσκευές της κατηγορούμενης που κατασχέσθηκαν θα «μιλήσουν». Όπως το θέτει η ίδια: «Στην πραγματικότητα οι συσκευές είναι το τελευταίο στοιχείο του παζλ, αυτές που θα μας δείξουν αν υπάρχουν συνεργοί στο έγκλημα ή στα εγκλήματα, αν μιλάμε τελικά για τέτοια. Θα μας δείξουν αν γνώριζαν άλλα, τρίτα άτομα για την κατάσταση στην οποία βρίσκονταν τα παιδιά, το ζευγάρι μεταξύ του αλλά και όλες τις δυσλειτουργίες που ενδεχομένως να υπήρχαν. Στην περίπτωση της διαδρομής της κεταμίνης πιο συγκεκριμένα, αν μιλάμε τελικά για αγορά διαδικτυακή δεν μιλάμε μόνο για τον ενδιαφερόμενο, υπάρχει και εμπλεκόμενο ή εμπλεκόμενα πρόσωπα, άρα σίγουρα τα ψηφιακά πειστήρια θα δώσουν απαντήσεις. Η απάντηση της κεταμίνης είναι στις συσκευές.

Να θυμίσω ότι η τεχνολογία μίλησε με κρίσιμο τρόπο στην περίπτωση των Γλυκών Νερών και είδαμε πόσο καθοριστικός ήταν ο ρόλος του smart watch για την εξιχνίαση του εγκλήματος. Τέλειο έγκλημα άλλωστε δεν υπάρχει. Τα εγκλήματα τα διαπράττουν άνθρωποι που κάνουν λάθη. Και συχνά αυτά τα λάθη λόγω άγνοιας στην υπέρμετρη χρήση της τεχνολογίας είναι ηλεκτρονικά. Το ανθρώπινο στοιχείο είναι το κλειδί της ευαλωτότητας σε ένα έγκλημα».