Την πεποίθηση της ότι η Ιωάννα θα μπορούσε να έχει χάσει τη ζωή της από την επίθεση με μεγάλη ποσότητα βιτριόλι που δέχτηκε εξέφρασε, καταθέτοντας στο δικαστήριο, η γιατρός της διευθύντρια πλαστικής χειρουργικής του Θριασίου, Μαρία Καλοφώνου.

Η γιατρός περιέγραψε την κατάσταση στην οποία η Ιωάννα πήγε στο νοσοκομείο δυο ημέρες μετά την επίθεση αναφέροντας ότι «Τα εγκαύματα χρειάζονται 2-3 24ωρα για να γίνει ανάνηψη για να μη συμβεί αυτό που λέμε ολιγαιμικό σοκ. Αυτό μπορεί να συμβεί σε τέτοιες περιπτώσεις και να επηρεάσει όλα τα όργανα. Αυτό προσπαθούσαμε να αποφύγουμε τις πρώτες ημέρες». Στη συνέχεια μίλησε για την έκταση των εγκαυμάτων στο σώμα της νεαρής γυναίκας εξηγώντας: «Βαθιά εγκαύματα ήταν και μπορούσαμε να το ξεχωρίσουμε από την πρώτη στιγμή. Ήταν ολικού πάχους και αυτό σημαίνει ότι έχει καεί όλο το δέρμα και δεν υπάρχει δυνατότητα αναγέννησης. Αυτό σημαίνει ότι το δέρμα θα γίνει από γκρι, μαύρο και θα πρέπει να αφαιρεθεί».

Η μάχη για να μη χάσει η Ιωάννα το μάτι της και τα πολύωρα χειρουργεία

H Ιωάννα Παλιοσπύρου κατά την είσοδό της στην αίθουσα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου

Η μάρτυρας μίλησε για τη «μάχη» που δόθηκε για να μη χάσει η Ιωάννα το μάτι της αλλά και τα πολύωρα χειρουργεία που ακολούθησαν σημειώνοντας πως μέχρι τώρα έχει υποβληθεί σε 9 χειρουργικές επεμβάσεις.

«Είχε δυο σηπτικά επεισόδια, δηλαδή μικρόβια στο αίμα. Το δεύτερο επεισόδιο στις αρχές Ιουλίου μας τρόμαξε περισσότερο γιατί δεν υπήρχε αντιβιοτικό για να το αντιμετωπίσουμε» είπε η μάρτυρας η οποία περιέγραψε πώς η Ιωάννα κατά τα πρώτα χειρουργεία κινδύνεψε να χάσει τη ζωή της. «Όταν βάλαμε την Ιωάννα στο χειρουργείο δεν ξέρουμε πού έχει φτάσει. Το οξύ προχωράει βαθιά, θα μπορούσε να είχε κάψει μύες ή οστά. Στον τράχηλο θα μπορούσε να είχε πάει σε βαθύτερα στρώματα. Όταν την έβαλα χειρουργείο ζήτησα να υπάρχει αγγειοχειρουργός γιατί φοβήθηκα ότι μπορεί να έχει αγγίξει αγγεία και να μη μπορώ να σταματήσω την αιμορραγία… Θα μπορούσε να χάσει τη ζωή της, μιλάμε και για απώλεια ζωής» είπε η κα. Καλοφώνου και πρόσθεσε: «Η θανατηφόρα δόση στο βιτριόλι είναι τα 10ml, δηλαδή μια κουταλιά του γλυκού αρκεί για να σκοτώσει αν το καταπιεί κάποιος. Θα κατέβαινε στον οισοφάγο».

Απαντώντας σε ερώτηση του εισαγγελέα σχετικά με την ποσότητα του υγρού, η γιατρός ανέφερε: «Ένα υγρό που φτάνει σε ένα άνθρωπο και παίξει το τριχωτό της κεφαλής, το θώρακα, μεγάλος μέρος του σώματος και τελικά όπως μάθαμε και το πάτωμα, μιλάμε για μεγάλο όγκο. Σκεφτείτε πόσο νερό θα χρειάζονταν να σας έριχνε κάποιος για να καλύψει τέτοια επιφάνεια».

«Απορώ πώς βρήκε τη δύναμη από τον πόνο εκείνη τη στιγμή να φτάσει μέχρι το φαρμακείο»

Η κ. Καλοφώνου εκτίμησε ότι η βοήθεια της φαρμακοποιού αμέσως μετά την επίθεση ήταν καθοριστική. «Απορώ πώς βρήκε τη δύναμη από τον πόνο εκείνη τη στιγμή να φτάσει μέχρι το φαρμακείο. Απορώ πως δεν λιποθύμησε από το πόνο. Αν είχε λιποθυμήσει από τον πόνο της στιγμή της επίθεσης και είχε πέσει μέσα στο υγρό, ποιος ξέρει τι θα συνέβαινε… «Όταν το βιτριόλι πέφτει εκλύει θερμότητα και ατμούς. Ξέρουμε ότι το βιτριόλι ήρθε σε επαφή με αεροφόρες οδούς, αφού έχει καεί στη μύτη. Αν είχε πάρει μια μεγάλη ανάσα, θα υπήρχε κίνδυνος για τη ζωή της. Επίσης εάν το υγρό συνέχιζε να λειτουργεί και δεν είχε φτάσει στο φαρμακείο να πλυθεί θα είχε προχωρήσει στο τράχηλο, από τον οποίο περνούν πολλά αγγεία τα οποία αν διαβρωθούν μπορούν να οδηγήσουν στο θάνατο».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.