Μπορεί η υπόθεση της Ηλιούπολης με τον πρώην αστυνομικό, ο οποίος κατηγορείται για συμμετοχή σε κύκλωμα μαστροπείας αλλά και για εμπορία ανθρώπων, να καταλάγιασε για λίγο και να επισκιάστηκε στην πορεία από την εξίσου αποτρόπαια υπόθεση της δολοφονίας της Γαρυφαλλιάς Ψαράκου, την ίδια στιγμή όμως η πρώην σύζυγος του κατηγορούμενου παλεύει να πάρει την επιμέλεια του παιδιού της. Σημειώνεται ότι το μικρό κοριτσάκι βρισκόταν μαζί με τον πατέρα της στο διαμέρισμα όπου έμενε για κάποιους μήνες και η 19χρονη την οποία εξέδιδε και βίαζε ο πρώην αστυνομικός.

της Δήμητρας Τριανταφύλλου

Πάνω από δυο εβδομάδες μετά τη σύλληψη του, η 10χρονη κόρη του παραμένει στο σπίτι των παππούδων της – σ.σ. στους γονείς του κατηγορούμενου- οι οποίοι και πριν από λίγες ημέρες κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα στην μητέρα του παιδιού που διεκδικεί την επιμέλεια και κατ΄ επέκταση και τη γονική μέριμνα του μικρού κοριτσιού. Μάλιστα, οι συγγενείς –μητέρα και αδελφός του κατηγορούμενου- αρνούνται να παραδώσουν το ανήλικο κοριτσάκι στην μητέρα, η οποία σήμερα έχει επίσημα τη γονική μέριμνα.

Σύμφωνα πάντως με το ρεπορτάζ, αυτή τη στιγμή ερευνάται αν ο αδελφός του κατηγορουμένου επίσης αστυνομικός στο επάγγελμα, έχει ενδεχόμενα, κάποιου είδους εμπλοκή, λόγω της επαγγελματικής αλλά και συγγενικής του ιδιότητας, στις δραστηριότητες για τις οποίες ερευνάται ο προφυλακισμένος κατηγορούμενος.

Καθώς πάντως οι νομικές εξελίξεις της υπόθεσης παύουν εντελώς για τον επόμενο έναν μήνα όπως μας ενημέρωσε και ο ένας εκ των δύο συνηγόρων της 19 χρονης, Γιάννης Μυκωνιάτης, λόγω διακοπών του Αυγούστου, το ζήτημα της επιμέλειας του παιδιού παραμένει στον αέρα, με μια νέα δικάσιμο για την υπόθεση να λαμβάνει χώρα την Παρασκευή 30 Ιουλίου.

Η δικηγόρος Ελισσάβετ Τσέρτου, συνήγορος της πρώην συζύγου του κατηγορούμενου, περιγράφει στο Newsbeast την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί: «Όπως είχε προειδοποιήσει ότι θα κάνει, η οικογένεια του κατηγορούμενου όχι απλά διεκδικεί την επιμέλεια της κόρης του πρώην αστυνομικού αλλά κατέθεσε και ασφαλιστικά μέτρα εναντίον της μητέρας του παιδιού χρησιμοποιώντας ψεύδη. Το αποτέλεσμα είναι τώρα να έχει οριστεί νέα δικάσιμος για το ζήτημα της επιμέλειας και να έχουν οι γονείς του κατηγορούμενου την «πολυτέλεια του χρόνου» να προετοιμάσουν το παιδί να καταθέσει όσα θέλουν ενώπιον του δικαστή.

Καθημερινά του τονίζουν πως η μητέρα του το εγκατέλειψε δημιουργώντας του συναισθηματικό διχασμό. Ο δε πατέρας του παιδιού καθοδηγεί καθημερινά και συστηματικά την κρίση του από την φυλακή τηλεφωνόντας στο παδί δύο φορές την ημέρα.

Ήδη σήμερα έχει ξεκινήσει η κοινωνική έρευνα με εντολή της Εισαγγελέως Ανηλίκων και τα πράγματα δεν είναι πολύ καλά… καθώς το παιδί αμφιταλαντεύεται συνεχώς και οι συγγενείς του αστυνομικού του τονίζουν καθημερινά πως η μητέρα του είναι στη δουλειά, δεν έχει χρόνο να το δει, το έχει εγκαταλείψει, παντελώς προσχηματικά.

Θα δηλώσω αυτό που έχω δηλώσει και πρότινος – πως η μητέρα είναι το πρωταρχικό θύμα του αστυνομικού, μια κοπέλα περισσότερο απ όλες κακοποιημένη και σήμερα διεκδικεί το ανήλικο κοριτσάκι της, έχοντας σα ‘σανίδα σωτηρίας’ την Ελληνική Δικαιοσύνη και την ενεργοποίηση του μηχανισμού της κοινωνικής έρευνας που πρέπει να δράσουν ταχύτατα με σκοπό πάντα την προστασία του ανήλικου κοριτσιού. Η μητέρα είναι τίμια και ικανή μητέρα καθώς ουδέποτε έχει απασχολήσει τις Αρχές και έχει καθαρό ποινικό μητρώο».

«Καθοδηγούν και διχάζουν το παιδί»

Σύμφωνα με την κα. Τσέρτου, το επιχείρημα της μητέρας και του αδερφού του κατηγορούμενου αστυνομικού οι οποίοι σήμερα διεκδικούν την επιμέλεια του παιδιού δια μέσω δικογράφων είναι ότι το παιδί ζούσε μόνιμα στο σπίτι τους και ότι η μητέρα του είναι ακατάλληλη να το μεγαλώσει.

«Πρόκειται για φαιδρά ψέματα σε άλλη μια προσπάθεια να βελτιώσει ό πρώην αστυνομικός όπως όπως τη θέση του» λέει η κα Τσέρτου και συμπληρώνει: «Τόσο ο κατηγορούμενος όσο και οι συγγενείς κατηγορούν την μητέρα ότι δήθεν εγκατέλειψε το παιδί όταν στην ουσία η μητέρα προσπαθούσε να απελευθερωθεί από αυτόν και να κρατήσει όσο μπορούσε τις ισορροπίες για να μην πάθει κανείς κακό. Η μητέρα έχει καθαρό ποινικό μητρώο. Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι η μητέρα είχε την αποκλειστική επιμέλεια και ανατροφή του παιδιού εντός γάμου και συγκεκριμένα από την ημέρα που γεννήθηκε μέχρι το παιδί να φτάσει σχεδόν 8 χρονών αφού ήταν η μόνη που έτρεχε στις δραστηριότητες, στο σχολείο του παιδιού και μόνον εκείνη το φρόντιζε. Υπάρχει αποδεικτικό υλικό για όλα αυτά.

Η μητέρα τράπηκε σε φυγή το έτος 2019 και κράτησε επικοινωνία με το παιδί της μέσω του δικηγορικού γραφείου για ενάμιση χρόνο περίπου και το έβλεπε με πρόγραμμα που τηρούνταν άτυπα, καθώς αυτό συμπεριλάμβανε και διανυκτερεύσεις. Ως αντάλλαγμα αυτής της επικοινωνίας ήταν η συναίνεση της στην επιμέλεια του ανήλικου τέκνου από την μητέρα υπό το πρίσμα δικαστικής απόφασης ώστε η μητέρα να μην χάσει την επαφή με το παιδί της αφού ο αστυνομικός την απειλούσε πως δεν θα το ξανά δει.

Ο αστυνομικός πάντα είχε ως κατεύθυνση την καθοδήγηση του ανήλικου τέκνου ‘σαν ασπίδα’ και ‘έπαιζε με την ψυχολογία του’ αφού χρησιμοποιούσε το ίδιο προκειμένου να πετύχει ότι ήθελε. Το αποτέλεσμα είναι το παιδί να παραμένει αυτή τη στιγμή στο τοξικό και άγνωστο ως προς την κατάσταση που επικρατεί περιβάλλον της μητέρας και αδερφού του αστυνομικού».

Μάλιστα, σύμφωνα με την κα Τσέρτου, το παιδί καθοδηγείται και χειραγωγείται για το τι θα πει και τι θα κάνει μέσα από τα καθημρινά τηλεφωνήματα του πατέρα της από τη φυλακή. «Εκτός από την καθοδήγηση που θολώνει την κρίση του παιδιού και του προκαλεί αμηχανία με όσα συμβαίνουν, την ίδια στιγμή είναι πολύ πιθανό να γίνεται και απόπειρα χειρισμού του παιδιού για το τι θα πει σε σχέση με όσα είδε και έζησε στο διαμέρισμα της Ηλιούπολης» επισημαίνει χαρακτηριστικά η συνήγορος υπεράσπισης της πρώην συζύγου του κατηγορούμενου, η οποία τονίζει ότι όσο το παιδί παραμένει σε αυτό το περιβάλλον τόσο πιο επιβαρυντικό είναι για τη ψυχική του υγεία.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.