Αντιμέτωπη με ποινή φυλάκισης έως και ενός έτους βρίσκεται μια Ολλανδή δημοσιογράφος που εδρεύει στη χώρα μας, η οποία συνελήφθη στην Ύδρα επειδή φιλοξενούσε στο σπίτι της έναν Αφγανό αιτούντα άσυλο.

Η Ingeborg Beugel, 61 ετών, ανεξάρτητος ανταποκριτής για τα ολλανδικά μέσα ενημέρωσης που ζει στην Ύδρα για σχεδόν 40 χρόνια, συνελήφθη στις 13 Ιουνίου με την κατηγορία ότι «διευκόλυνε την παράνομη διαμονή αλλοδαπού στην Ελλάδα», αναφέρει σε δημοσίευμά της ο Guardian.

Η κατηγορία φέρει ποινή φυλάκισης 12 μηνών και πρόστιμο 5.000 ευρώ.

Η Beugel, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, δήλωσε ότι συνελήφθη αφού κάποιοι κάτοικοι του νησιού ειδοποίησαν την αστυνομία για την παρουσία του 23χρονου αιτούντος άσυλο από το Αφγανιστάν. Ο πρόσφυγας έμεινε μαζί της ενώ έκαναν προσφυγή μετά την απόρριψη της αίτησης ασύλου.

«Αρκετοί θυμωμένοι νησιώτες κάλεσαν την αστυνομία λέγοντας ότι είχα μια “ύποπτη” σχέση με έναν “παράνομο” στο σπίτι μου», δήλωσε η δημοσιογράφος.

«Με κράτησαν σαν να ήμουν κάποιος τρομοκράτης. Δεν με άφηναν ούτε να πάω σπίτι για να πάρω τα χάπια και το αποσμητικό μου» ανέφερε η δημοσιογράφος.

Τόσο η δημοσιογράφος όσο και ο πρόσφυγας κρατήθηκαν όλη την νύχτα στην Ύδρα πριν μεταφερθούν στην Αθήνα με χειροπέδες. Η Beugel είπε ότι δεν ήταν μυστικό ότι ο Αφγανός έμεινε μαζί της και ότι κάλυπτε την ιστορία του ως δημοσιογράφος.

«Δεν ήταν μυστικό ότι έμενε σπίτι μου»

«Είναι γελοίον να πουν ότι τον έκρυβα», είπε. «Υπάρχουν επιστολές που χρονολογούνται από δικαστική υπόθεση τον Ιανουάριο του 2020 που αναφέρουν ότι τον φροντίζω και πληρώνω για τα μαθήματα του δικηγόρου και των ελληνικών» συμπλήρωσε.

Η δημοσιογράφος δήλωσε ότι η αρχική αίτηση ασύλου του πρόσφυγα στην Ελλάδα απορρίφθηκε λόγω μεταφραστικών προβλημάτων στη συνέντευξή του.

«Δεν κατάφερε να κλείσει ραντεβού με την ελληνική υπηρεσία ασύλου. Καλεί εδώ και μήνες και δεν έχει απάντηση», είπε.

Η Beugel θεωρεί πως η σύλληψή της έρχεται σε συνέχεια καταγγελιών για παρενόχληση δημοσιογράφων από τις ελληνικές αρχές που παρενοχλούσαν δημοσιογράφους. Ο Βασίλης Παπαδόπουλος, δικηγόρος του Μπέγκελ, δήλωσε ότι η κατηγορία σε βάρος της δημοσιογράφου είναι συχνή στη δίωξη υποθέσεων λαθρεμπορίου και αντιπροσωπεύει μια πιο σκληρή στάση απέναντι στους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα.

Η δημοσιογράφος και ο πρόσφυγας έχουν αφεθεί ελεύθεροι ενώ η ημερομηνία της δίκης δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί μετά την αναβολή της έως τον Οκτώβριο λόγω περιορισμών του κορονοϊού.

*Φωτογραφία αρχείου

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.