Από 22 έως 207 ευρώ θα επιβαρυνθεί ο γονιός για τα σχολικά είδη ενός παιδιού του δημοτικού, σύμφωνα με την έρευνα του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ), ενώ για το μαθητή γυμνασίου και λυκείου το κόστος κυμαίνεται από 25 έως 234 ευρώ.

Σε σχέση με πέρσι οι τιμές μειώθηκαν από 2,2 έως 7,8% για τα παιδιά του δημοτικού και για τους μαθητές του γυμνασίου έχουμε μείωση 7,85% ως προς τις κατώτατες τιμές και αύξηση 5,93% ως προς τις ανώτατες τιμές.

Σημαντικές αποκλίσεις εμφανίζουν οι τιμές των ειδών στα διάφορα καταστήματα. Για παράδειγμα, η σχολική τσάντα στοιχίζει από 5 έως 70 ευρώ, ο διαβήτης από ένα έως 14,20 ευρώ, το 50φυλο τετράδιο από 23 λεπτά έως 2,90 ευρώ, το σετ 24 ξυλομπογιών από 55 λεπτά έως 17,28 ευρώ.

Το ΚΕΠΚΑ παραθέτει και μερικές ακραίες διακυμάνσεις απλών και προϊόντων μόδας: Στυλό από 10 λεπτά έως 19,95 ευρώ (διαφορά 19.850%), τσάντα δημοτικού από 2,99 έως 31,60 ευρώ (5.465%), σετ 12 μαρκαδόρων από 55 λεπτά έως 19,68 ευρώ (3.478%).

Το ΚΕΠΚΑ συμβουλεύει τους γονείς να προχωρούν σε έρευνα αγοράς και σύγκριση τιμών και να τηρούν αυστηρά τον κατάλογο που συστήνει το σχολείο. Κυρίαρχο κριτήριο για την αγορά των σχολικών ειδών πρέπει να είναι η ασφάλεια. Οι γονείς δεν πρέπει να αγοράζουν σχολικά είδη που μοιάζουν με τρόφιμα η μυρίζουν σαν τρόφιμα, σημειώνει το ΚΕΠΚΑ.

Σύμφωνα με το ΚΕΚΠΑ, οι καταναλωτές να προσέχουν τα εξής:

-Πρέπει να εξηγήσουμε στο παιδί μας, ότι τα σχολικά είδη είναι εργαλείο μάθησης και όχι μέσο επίδειξης.

-Τηρούμε αυστηρά, τον κατάλογο, που μας συστήνει το σχολείο.

– Η έρευνα αγοράς και η σύγκριση τιμών, για το ίδιο είδος είναι απαραίτητη. Όπως προκύπτει, από την έρευνα του ΚΕ.Π.ΚΑ., οι αποκλίσεις τιμών, από κατάστημα σε κατάστημα, είναι σημαντικές.

– Οι διαφημίσεις, έμμεσες και άμεσες, συχνά, δημιουργούν στρεβλά καταναλωτικά πρότυπα. Όπως φαίνεται, στο δεύτερο πίνακα, οι αποκλίσεις τιμών, ανάμεσα στα απλά σχολικά είδη και σε αυτά, που θεωρούνται «της μόδας», κυμαίνονται μέχρι και 19.850%.

– Σε κάποια προϊόντα, όπως μολύβια, στυλό, γόμες, κ.α. είναι, πολλές φορές, πιο οικονομικό να αγοράζουμε συσκευασίες, που περιέχουν παραπάνω από ένα τεμάχιο, αρκεί να είμαστε σίγουροι ότι θα τα χρησιμοποιήσουμε.

-Δεν πρέπει να αγοράζουμε σχολικά είδη, που μοιάζουν με τρόφιμα. Κανονικά, τέτοια προϊόντα δεν πρέπει να κυκλοφορούν, στην αγορά. Επειδή, όμως, συχνά, “ξεφεύγουν”, από τους ελέγχους της Πολιτείας, ας “έχουμε και εμείς το νου μας”.

-Δεν πρέπει να αγοράζουμε σχολικά είδη, που μυρίζουν, σαν τρόφιμα (σβύστρες κ.λπ.) Οι μυρωδιές προέρχονται, από χημικές αρωματικές ουσίες, που ίσως, αποδειχθούν αργότερα ακατάλληλες. Η μυρωδιά, όμως, παρασύρει τα παιδιά, να τα βάλουν στο στόμα.

-Η ασφάλεια των σχολικών ειδών πρέπει να είναι το κυρίαρχο κριτήριο, για την αγορά τους. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα σχολικά, που μοιάζουν με παιχνίδια δεν πληρούν τις ίδιες προδιαγραφές ασφάλειας, με τα παιχνίδια. Έτσι, στυλό που ανάβουν, μολύβια με μικρά διακοσμητικά αυτοκόλλητα, σβύστρες που μυρίζουν, σαν φρούτα, μπορεί να αποδειχτούν επικίνδυνα είδη, για την υγεία ακόμα και τη ζωή των παιδιών μας. Αγοράζουμε απλά σχολικά είδη και όχι είδη με “φτερά και πούπουλα”, τα οποία απλά ενδυναμώνουν τα «εγώ» και την ανάγκη επίδειξης των παιδιών, αλλά δεν προσφέρουν τίποτα στη γνώση και στη μάθηση.