Δικηγόροι και δημόσιοι υπάλληλοι σε κύκλωμα με παράνομες άδειες διαμονής

Πώς λειτουργούσε η εγκληματική οργάνωση


ΚΟΙΝΩΝΙΑΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ
0:45
29/06/2018
Δικηγόροι και δημόσιοι υπάλληλοι σε κύκλωμα με παράνομες άδειες διαμονής
7
loading

Μεγάλη σπείρα παράνομης έκδοσης αδειών διαμονής σε αλλοδαπούς υπηκόους τρίτων χωρών εξαρθρώθηκε ύστερα από ευρεία αστυνομική επιχείρηση σε έξι περιοχές της Ελλάδας. (Αθήνα, Μεσολόγγι, Λευκάδα, Λάρισα, Τρίκαλα και Αλεξανδρούπολη). Ειδικότερα, συνελήφθησαν 23 άτομα, εκ των οποίων οι 16 είναι Έλληνες και οι 7 αλλοδαποί. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι τα 2 αρχηγικά μέλη της οργάνωσης, 7 δικηγόροι και 5 υπάλληλοι του ευρύτερου δημοσίου τομέα.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία, υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης, ηθική αυτουργία σε ψευδείς ιατρικές πιστοποιήσεις, δωροδοκία - δωροληψία υπαλλήλου, ψευδή βεβαίωση, νόθευση και διευκόλυνση παράνομης διαμονής πολίτη τρίτης χώρας, κατά συναυτουργία, εξακολούθηση και συρροή.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, για την ίδια υπόθεση κατηγορούνται επιπλέον 2 ακόμη Έλληνες και 1 αλλοδαπός, οι οποίοι δεν συνελήφθησαν, λόγω έλλειψης των προϋποθέσεων της αυτόφωρης διαδικασίας, καθώς επίσης και άλλα τρία άτομα, που κατηγορούνται για διάφορα αδικήματα (παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου, πλαστογραφία, παράβαση καθήκοντος κ.α.), μη σχετιζόμενα, όμως, με την εγκληματική οργάνωση.

Πώς λειτουργούσε η εγκληματική οργάνωση

Σύμφωνα με την έρευνα της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων, οι κατηγορούμενοι, τουλάχιστον από τον περασμένο Μάρτιο, είχαν συστήσει και ενταχθεί σε εγκληματική οργάνωση, με αντικείμενο την κατάρτιση πλαστών δικαιολογητικών, για την παράνομη έκδοση αδειών διαμονής σε αλλοδαπούς υπηκόους τρίτων χωρών. Η παράνομη δραστηριότητα της σπείρας αφορούσε στην καταρχήν έκδοση της σχετικής «βεβαίωσης κατάθεσης αίτησης για έκδοση άδειας διαμονής», ώστε να θεωρείται εφεξής ότι οι αλλοδαποί διαμένουν νόμιμα στη χώρα και στη συνέχεια της «άδειας διαμονής».

Ως προς τον τρόπο δράσης της οργάνωσης, τα 2 αρχηγικά μέλη, με τη βοήθεια ορισμένων άλλων δραστών, αναζητούσαν αλλοδαπούς που διέμεναν στην περιοχή της Αττικής, από τους οποίους λάμβαναν μεγάλα χρηματικά ποσά για να τους βοηθήσουν να συγκεντρώσουν έγγραφα που θα διευκόλυναν την έκδοση των αδειών διαμονής. Για παράδειγμα, έγγραφα που πιστοποιούσαν επταετή συνεχή διαμονή τους στη χώρα και τη μόνιμη διαμονή τους σε πόλεις της επαρχίας, ώστε να μπορούν καταθέτουν εκεί τα δικαιολογητικά τους

Σύμφωνα με την αστυνομία, τα έγγραφα που χρησιμοποιούσαν οι δράστες συνήθως ήταν ιατρικές βεβαιώσεις, για επισκέψεις σε εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείων και ιατρικά περιστατικά, έγγραφα από εταιρείες μεταφοράς χρημάτων, λογαριασμοί εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, ψευδείς υπεύθυνες δηλώσεις (περί φιλοξενίας αλλοδαπών), εφοδιασμένες με γνήσιο υπογραφής δικηγόρου της οργάνωσης, πλαστά μισθωτήρια συμβόλαια κατοικίας, εμβάσματα λογαριασμών τραπεζών που έχουν κλείσει ή έχουν συγχωνευθεί και πλαστές αγορές από γνωστά εμπορικά πολυκαταστήματα.

Στη συνέχεια, μέλη της οργάνωσης προέβαιναν σε πλαστογραφήσεις των εγγράφων, ενώ οι δικηγόροι - μέλη της σπείρας μετέβαιναν στις αρμόδιες υπηρεσίες, μαζί με τους αλλοδαπούς για την κατάθεσή τους. Σημειώνεται, ότι οι δικηγόροι γνώριζαν για την πλαστότητα των εγγράφων που περιέχονταν στους φάκελους και σε πολλές περιπτώσεις συμμετείχαν στη συμπλήρωσή τους, καταρτίζοντας και οι ίδιοι πλαστά έγγραφα ή ψευδείς βεβαιώσεις για τη δικαιολόγηση ετών παραμονής ή για τη βεβαίωση του τόπου διαμονής. Για την κατάθεση των φακέλων στις αποκεντρωμένες διοικήσεις πόλεων της επαρχίας, τους αλλοδαπούς συνόδευαν και τα δύο αρχηγικά μέλη της οργάνωσης, καθώς και συνεργάτης τους. Σε ορισμένες, μάλιστα, αποκεντρωμένες διοικήσεις τη διεκπεραίωση των φακέλων αναλάμβαναν αρμόδιοι υπάλληλοι που συμμετείχαν στη σπείρα και βεβαίωναν ψευδώς, έναντι χρηματικής αμοιβής, ότι στο πρόσωπο των αλλοδαπών πληρούνται όλες οι απαιτούμενες προϋποθέσεις για τη χορήγηση βεβαίωσης κατάθεσης αίτησης και άδειας διαμονής.

Έπειτα από την ολοκλήρωση της διαδικασίας, τόσο της κατάθεσης των φακέλων, όσο και της έκδοσης των αντίστοιχων καρτών, τα αρχηγικά μέλη και συνεργάτης τους έπαιρναν από τους αλλοδαπός τα συμφωνηθέντα χρηματικά ποσά, τα οποία στη συνέχεια μοιράζονταν μεταξύ τους, ανάλογα με τη συμμετοχή τους στη διαδικασία. Ενδεικτικά, τα ποσά για την κατάθεση του φακέλου κυμαίνονταν από 650 έως 800 ευρώ και σε περίπτωση που εκδιδόταν η σχετική άδεια διαμονής από 1.000 έως 1.500 ευρώ.

Σε κατ' οίκον αστυνομικές έρευνες που διενεργήθηκαν, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλήθος πλαστών εγγράφων και διαβατηρίων, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, καθώς και 20.890 ευρώ. Στην επιχείρηση για την αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης συμμετείχε η Υποδιεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων Βορείου Ελλάδος καθώς και το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγούνται στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

7
σχόλια
 1. avatar Παναγιώτης Ραφτόπουλος

  Σε πολλές υπηρεσίες (αν όχι στις περισσότερες) οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν κάνουν τίποτα ή σχεδόν τίποτα και ταυτόχρονα απουσιάζουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα από τα καθήκοντά τους με άδειες από τη σημαία που κάθε τόσο κανονίζουν μεταξύ τους. Την ίδια στιγμή, γράφουν το μέγιστο των υπερωριών που δικαιούνται παρότι δίνουν το παρών για λιγότερες ώρες από το υποχρεωτικό ωράριό τους ή ακόμα κι όταν δεν πατάνε καν στην εργασία τους. Όσοι ελάχιστοι βρεθούν τυχαία ανάμεσά τους και δεν ανήκουν στις κομματικές κλίκες, δέχονται λυσσαλέο πόλεμο και γίνεται προσπάθεια εκδίωξής τους με κάθε τρόπο. Το mobbing (workplace bullying) είναι η πιο συνήθης πρακτική για εκείνους τους λίγους "ανεπιθύμητους" που δεν ανήκουν στο εκάστοτε κομματικό μαντρί, αφού έτσι κι αλλιώς όλοι οι υπόλοιποι είναι τοποθετημένοι στις θέσεις τους με ρουσφέτια. Αρκετά από τα θύματα δεν αντιλαμβάνονται καν ότι δέχονται πόλεμο λόγω της πρωτόγνωρης συγκαλυμμένης επίθεσης που δέχονται. Νομίζουν ότι φταίνε οι ίδιοι για διάφορους λόγους καθώς οι θύτες-κοπανατζήδες προσπαθούν τεχνηέντως να δημιουργήσουν την εντύπωση αυτή για να τους εξουδετερώσουν αθόρυβα. Το mobbing δημιουργεί συχνά ενοχές ή ντροπή στα θύματα κι έτσι σιωπούν ή αδυνατούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο στους βολεμένους των κομμάτων. Καθώς η σκανδαλώδης αυτή κατάσταση έχει δυστυχώς παγιωθεί, η δικαιοσύνη και η πολιτεία λάμπουν δια της απουσίας τους ενώ οι πολιτικοί κάνουν τα στραβά μάτια.

 2. avatar αυτα

  με αριστερη κυβερνηση?????λαθος κανετε......ειναι κατα της διαφθορας και της διαπλοκης....

 3. avatar θυμα μπιμπμαφια παληνης

  Δικηγοροι σε εκγληματικη οργανωση ?δεν το πιστεω ..[...]
  Αλλα εδώ που τα λεμε το κρατος δικαιου δεν εξαγοράζεται , μονο πωλειται .. Υπηκοοι το νου σας στους ΣΩΤΗΡΕΣ ΑΠΕ ΑΒΕΕ που προσφερουν μεγαλες αποδοσεις .

 4. avatar xessetai_mesa

  Ouaou

 5. avatar Αφραγκος

  Δεν μας λέτε για πόσες περιπτώσεις κατηγορούνται.

 6. avatar dfsaf

  Αισχατη προδοσια - αμεση εκτελεση

  1. avatar @dfsaf

   Για την ώρα, το μόνο που εκτελείται είναι η ορθογραφία σου...

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει