Μετά από διαδικασία που διήρκησε περίπου τρία χρόνια έπεσε η αυλαία της υπόθεσης για τις παράνομες χρηματοδοτήσεις της ΜΚΟ «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης» με το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων να αθωώνει τους τρείς από τους συνολικά οκτώ κατηγορούμενους, μεταξύ των οποίων και ο άλλοτε στενός συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου, πρέσβης της ΕΕ στο Κέρας της Αφρικής, Άλεξ Ρόντος.

Το δικαστήριο καταδίκασε σε κάθειρξη 16 ετών τον πρόεδρο της ΜΚΟ, δημοσιογράφο Κ. Τζεβελέκο ενώ στην σύζυγο του Μαρία­-Αναστασία Μακρυνιώτη επέβαλε ποινή 5 ετών.

Σε κάθειρξη 12 και 14 ετών, αντίστοιχα, καταδικάστηκαν οι πρέσβεις Νικ. Τσαμαδός και Νικ. Μπάζας.

Στους κατηγορούμενους αναγνωρίστηκαν τα ελαφρυντικά του πρότερου έντιμου βίου και της καλής συμπεριφορά μετά την πράξη ενώ έφυγαν ελεύθεροι από το δικαστήριο καθώς έγιναν δεκτά τα αιτήματα αναστολής που υπέβαλαν.

Μόνο στον δημοσιογράφο Κ. Τζεβελέκο το δικαστήριο επέβαλλε τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της υποχρεωτικής εμφάνισης.

Το δικαστήριο, υιοθετώντας την εισαγγελική πρόταση, έκρινε ομόφωνα, αθώο τον Άλεξ Ρόντο ο οποίος ισχυρίστηκε ότι η υπογραφή του ήταν η τελευταία που μπήκε στα έγγραφα για την επίμαχη επιχορήγηση από το ΥΠΕΞ και με την κίνηση του αυτή, όπως είπε, αποδέχτηκε καλόπιστα ότι οι υφιστάμενοι του έκαναν το καθήκον τους.

Επιπλέον, υπογράμμισε το γεγονός ότι οι υποχρεώσεις του στο εξωτερικό, για σημαντικές αποστολές του ΥΠΕΞ, τον εμπόδιζαν να έχει άμεση εποπτεία της υπηρεσίας με αποτέλεσμα σε δυο περιπτώσεις να έχουν πλαστογραφήσει την υπογραφή του. Επίσης, οι δικαστές έκριναν αθώους τρεις υπαλλήλους υπουργείων οι οποίοι κάθισαν στο εδώλιο κατηγορούμενοι στην υπόθεση.

Η υπόθεση αφορά στη διαχείριση κονδυλίων ύψους περίπου 9 εκατομμυρίων ευρώ που φέρεται να εισέπραξε η εν λόγω ΜΚΟ την περίοδο 2000-2004 για την αποναρκοθέτηση σε Βοσνία, Ιράκ και Λίβανο. Τα κονδύλια, σύμφωνα με την κατηγορία, διατέθηκαν χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος και χωρίς καμία οικονομική συμμετοχή της ίδιας της Οργάνωσης, κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας.