«Δεν έχει κανένα νόημα να ζω. Θέλω να πεθάνω. Δεν μπορώ εδώ μέσα…». Απεγνωσμένος ο 13χρονος που φυλακίστηκε μαζί με τον 15χρονο αδελφό του από το Φεβρουάριο για μικροκλοπή αξίας 10 ευρώ…

Τα δύο ανήλικα αδέρφια από τη Γεωργία συνελήφθησαν στα Γιαννιτσά και καταδικάστηκαν για κλοπή μικροαντικειμένων συνολικής αξίας 10 ευρώ. Το δικαστήριο τους επέβαλε ποινή φυλάκισης ενός έτους, με επιβαρυντικό στοιχείο την εμπλοκή τους στο παρελθόν σε περιπτώσεις μικροκλοπών.

Το απαρηγόρητο κλάμα του παιδιού –από τις σπανιότατες, ίσως και μοναδική περίπτωση στην Ελλάδα, που τηρήθηκε ο νόμος για φυλάκιση ανηλίκου 13 ετών- τράνταζε καθημερινά το σωφρονιστικό κατάστημα, όπως γράφει το taxydromos.gr.

Μέχρι και οι κρατούμενοι στις φυλακές Βόλου αντέδρασαν ότι είδαν τους νέους συγκρατούμενους τους: δύο μικρά παιδιά. Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι λύγιζαν μπροστά στους λυγμούς του παιδιού. Τις απειλές του για αυτοκτονία, ανάμεσα σε έναν κλαυθμό απελπισίας, άκουγαν καθημερινά μέλη της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, με τους οποίους επικοινωνούσε τηλεφωνικά, αναζητώντας ένα στήριγμα στο μαρτύριο που βίωνε.

Μέχρι και πριν από μία εβδομάδα από το υπουργείο ενημέρωναν ότι αναμένουν τη ψήφιση του νέου νόμου, που απαγορεύει τον εγκλεισμό ανηλίκων κάτω των 15 ετών.