Καίριο πλήγμα σε οργανωμένο κύκλωμα που δραστηριοποιείται στην παροχή προστασίας σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και στην εισαγωγή και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών εντός σωφρονιστικών καταστημάτων της χώρας, πέτυχαν αστυνομικοί της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ηγετικό ρόλο στην οργάνωση είχε 38χρονος ομογενής, έγκλειστος σε κατάστημα κράτησης της χώρας, όπου εκτίει ποινή κάθειρξης για αδικήματα ανθρωποκτονιών και εκβιάσεων. Ως μέλη της οργάνωσης ταυτοποιήθηκαν συνολικά 19 άτομα, εκ των οποίων συνελήφθησαν τα 16, ενώ τρία βρίσκονται ήδη έγκλειστοι σε κατάστημα κράτησης (μεταξύ των οποίων και ο 38χρονος εγκέφαλος).

Επίσης, ταυτοποιήθηκαν ως συνεργοί της εγκληματικής οργάνωσης, 19 ακόμη άτομα, για τα οποία δε συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις της αυτόφωρης διαδικασίας.

Η παραπάνω οργάνωση είχε συσταθεί τουλάχιστον από τα μέσα Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, έχοντας συγκεκριμένη ιεραρχία, δομή, διαρκή δράση και διακριτούς ρόλους μεταξύ των μελών που εντάχθηκαν σε αυτήν.

Ειδικότερα, προέκυψε ότι η συγκεκριμένη ομάδα παρείχε «προστασία» σε τουλάχιστον 20 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος σε Θεσσαλονίκης και Χαλκιδική, η πλειονότητα των οποίων ήταν καταστήματα παροχής υπηρεσιών διαδικτύου, στα οποία διενεργούνταν παράνομα παίγνια, από τα οποία εισέπρατταν μηνιαίως διάφορα ποσά, που κυμαίνονταν από 250 έως 1.000 ευρώ. Επίσης, διαπιστώθηκε η εκβιαστική είσπραξη χρηματικών ποσών, από τα μέλη της οργάνωσης, για λογαριασμό τρίτων ατόμων.

Μέρος των χρηματικών ποσών που αποκόμιζε η εγκληματική οργάνωση, διατίθετο για την προμήθεια και εισαγωγή ποσοτήτων κάνναβης, στο κατάστημα κράτησης, του οποίου ήταν έγκλειστος, ο 38χρονος, τις οποίες διέθετε σε έτερους έγκλειστους, χωρίς χρηματικό αντίτιμο, προκειμένου να «χαίρει σεβασμού» μεταξύ των κρατουμένων.

Στο πλαίσιο της έρευνας διαπιστώθηκε ότι, σε διάφορες περιπτώσεις, η διακίνηση των ναρκωτικών ουσιών, γινόταν μέσω μεταγόμενων από έτερα καταστήματα κράτησης, που θα κατέληγαν στο κατάστημα που ήταν έγκλειστος ο ιθύνων νους.

Σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις, διακριβώθηκε η εμπλοκή αστυνομικού, ο όποιος υπηρετεί σε υπηρεσία της Θεσσαλονίκης και περιλαμβάνεται μεταξύ των συλληφθέντων. Συγκεκριμένα ο αστυνομικός διευκόλυνε ενεργά τη παράνομη δράση του κυκλώματος, παραδίδοντας κυρίως κάνναβη σε κρατουμένους που προορίζονταν για το Σωφρονιστικό Κατάστημα Τρικάλων, οι οποίοι με τη σειρά τους τα παρέδιδαν στον έγκλειστο εγκέφαλο του κυκλώματος για περαιτέρω διακίνηση εντός των φυλακών.

Ο αστυνομικός τέθηκε άμεσα σε διαθεσιμότητα και παράλληλα διατάχθηκε σε βάρος του η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης.

Από έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, επαγγελματικούς χώρους, οχήματα, στο κατάστημα κράτησης Τρικάλων και στα κρατητήρια της Υποδιεύθυνσης Μεταγωγών Θεσσαλονίκης βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά: 146 γραμμάρια κάνναβης, 35 ναρκωτικά δισκία, τρία πιστόλια εκ των οποίων ένα τύπου replica, συσκευή ηλεκτρικής εκκένωσης (taser), πέντε μαχαίρια εκ των οποίων ένα τύπου πεταλούδα, ρόπαλο και σιδερογροθιά, 68 κινητά τηλέφωνα, πλήθος καρτών sim, αυτοσχέδιοι φορτιστές κινητών τηλεφώνων, το χρηματικό ποσό 4.035 ευρώ και ιδιόχειρο σημείωμα στο οποίο αναγράφονταν ημερομηνίες και χρηματικά ποσά. Επίσης, κατασχέθηκαν επτά Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα και μία μοτοσικλέτα.

Σημειώνεται ότι, προκειμένου να καθίσταται δυσχερής η διακρίβωση των παράνομων δραστηριοτήτων τους, χρησιμοποιούσαν διαδικτυακές εφαρμογές επικοινωνίας και πλήθος ανώνυμων κινητών τηλεφώνων και καρτών sim (ghost phones), που ήταν καταχωρημένα σε εταιρείες με στοιχεία τρίτων ατόμων, συνήθως ανύπαρκτων αλλοδαπών. Επίσης, κατά τις συνομιλίες τους χρησιμοποιούσαν ψευδώνυμα και κωδικοποιημένες εκφράσεις.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, ενώ η αστυνομική έρευνα συνεχίζεται για τυχόν εμπλοκή άλλων ατόμων στην οργάνωση.