Μπορεί η παρουσία της αστυνομίας να έχει εντατικοποιηθεί μετά τη δολοφονία Καντάρη, ωστόσο κάτοικοι και επιχειρηματίες υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει ουσιαστική αλλαγή και οι συμμορίες μετακινούνται σε άλλα σημεία.

«Δυστυχώς οι παρεμβάσεις περιορίζονται αποκλειστικά στην εντατικοποίηση της παρουσίας της αστυνομίας σε συγκεκριμένες περιοχές και συγκεκριμένες ώρες. Έτσι κάποιες γειτονιές ανακουφίζονται πρόσκαιρα, ενώ η εγκληματικότητα “σπρώχνεται” παραδίπλα, με αποτέλεσμα να έχουμε μια διαρκή ανακύκλωση της εγκληματικότητας από γειτονιά σε γειτονιά», υπογραμμίζει στο «Έθνος» η Κίνηση Πολιτών Κέντρου Αθήνας, που αριθμεί 7.000 μέλη, κατοίκους, εργαζόμενους κι επιχειρηματίες του κέντρου.

«Ουσιαστικά μιλάμε για μια προσχηματική ενεργοποίηση της πολιτείας», διαπιστώνει η ΚΙΠΟΚΑ, «καθώς μέχρι σήμερα καμία θεσμική αλλαγή δεν έχει ακόμη ξεκινήσει, ούτε καν εξαγγελθεί. Η κατάσταση στο κέντρο παραμένει εξακολουθητικά ανεξέλεγκτη».

Τα νέα πόστα των συμμοριών

1. Πλατεία Καραϊσκάκη (στη γωνία Καρόλου και Ψαρών) Εμπόριο ναρκωτικών όλη τη διάρκεια της ημέρας από Σομαλούς και άλλους διακινητές.

2. Σωκράτους (Χαλκοκονδύλη μέχρι Αγ. Κωνσταντίνου) Συνεχής παρουσία ουσιοεξαρτημένων ατόμων, ορισμένοι από τους οποίους έχουν εγκατασταθεί στην οδό Ξούθου. Τις βραδινές ώρες, η περιοχή μετατρέπεται σε πιάτσα ναρκωτικών και πορνείας, ενώ πολλά κτίρια νοικιάζονται σε εξαθλιωμένους μετανάστες με βάρδιες.

3. 3ης Σεπτεμβρίου (Πλ. Λαυρίου μέχρι Πλ. Βικτωρίας) Πεδίο δράσης για συμμορίες Αλγερινομα-ροκινών κλεφτών, πιάτσες πορνείας για γυναίκες από την Αφρική και διακίνηση ναρκωτικών. Οι οδοί Καποδιστρίου, Σολωμού και Βερανζέρου από Πατησίων έως 3ης Σεπτεμβρίου είναι σε 24ωρη βάση πιάτσες πορνείας και ναρκωτικών.

4. Πατησίων (Χαλκοκονδύλη μέχρι Πλ. Αιγύπτου) Οι συμμορίες κλεφτών που εκδιώχθηκαν από την Ομόνοια δραστηριοποιούνται πλέον στην περιοχή αυτή και πέριξ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Η κατάσταση επιδεινώνεται και από τη διαβίωση στην Τοσίτσα 200-300 ναρκομανών, που κάνουν χρήση κάθε ώρα της ημέρας.

5. Αθηνάς (Λυκούργου μέχρι Ευριπίδου) και Σοφοκλέους. Εμπόριο ναρκωτικών τις βραδινές ώρες και σε 24ωρη βάση πιάτσα πορνείας. Στους πεζόδρομους Ευπόλιδος και Κρατίνου εμπόριο ναρκωτικών.

6. Ομόνοια (μεταξύ των οδών Δώρου, Πανεπιστημίου και Αθηνάς). Συνεχίζεται η διάθεση ναρκωτικών και η χρήση στις παράπλευρες της πλατείας στοές και στους γύρω δρόμους. Συχνές συρράξεις μεταξύ Σομαλών και Αφγανών διακινητών.

7. Βαρβάκειος αγορά. Το παραεμπόριο ανθεί, παρά τη συχνή παρουσία στην περιοχή της Δημοτικής Αστυνομίας.

8. Πειραιώς (Ομόνοια μέχρι Σωκράτους). Καθημερινά από τις 10.00 το πρωί έως αργά τη νύχτα πιάτσα Αφγανών εμπόρων ναρκωτικών.

9. Οδός Βηλαρά Μετά την αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων μετατρέπεται σε πεδίο δράσης και σημείο εξόρμησης «νεοαφιχθέντων» συμμοριών ληστών, οι οποίοι επιτίθενται στους περαστικούς των οδών Μενάνδρου, Ζήνωνος, Αγ. Κωνσταντίνου και Νικηφόρου.

10. Οδός Κεραμεικού Από τη συμβολή της με τη Ζήνωνος έως και τη Θερμοπυλών συσσώρευση κάθε είδους παραβατικών ατόμων και εγκληματικών στοιχείων.