Mε μία πρωτοποριακή απόφαση η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου στην κεκελισμένων των θυρών διάσκεψή της αποφάσισε να ανοίξει παράθυρο για το συνδικαλισμό και στις ένοπλες δυνάμεις.

Οι ανώτατοι δικαστές έκριναν ότι όσοι υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις μπορούν να συνδικαλίζονται σύμφωνα με τον Αστικό Κώδικα συστήνοντας Σωματεία Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα.

Έτσι, επιτρέπουν στους υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυνάμεις την ίδρυση της Ένωση Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και αναίρεσαν την εφετειακή απόφαση που είχε κρίνει τα αντίθετα.

Αντίθετα, οι αρεοπαγίτες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν μπορούν να συστήσουν συνδικαλιστικό Σωματείο σύμφωνα με το Ν. 1264/1982, καθώς ο νόμος αυτός, μεταξύ των άλλων, προϋποθέτει ότι οι απασχολούμενοι στην Ένοπλές Δυνάμεις πρέπει να συνδέονται με συμβάσεις εξηρτημένης εργασίας, κάτι που στην προκειμένη περίπτωση δεν ισχύει, αλλά και οι σκοποί των Σωματείων που ενεργοποιούνται σύμφωνα με τον επίμαχο νόμο του 1982, είναι εντελώς διαφορετικοί από τους αυτούς των μη κερδοσκοπικών Σωματείων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η υπόθεση έφτασε στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου, λόγω σπουδαιότητας, ενώ ο εισαγγελέας Ι. Τέντες είχε υποστηρίξει ότι οι στρατιωτικοί δεν μπορούν να συνδικαλίζονται.
Την πρώτη θετική απόφαση είχε εκδώσει το έτος 2005 το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, που είχε δικαιώσει την Ένωση Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων ,αλλά το εφετείο είχε κρίνει αντίθετα και έτσι το θέμα έφτασε μέχρι τον Άρειο Πάγο.