Για δυο περιστατικά βίας που τους διηγήθηκαν παιδιά που φιλοξενούνταν στην «Κιβωτό του Κόσμου» στο Βόλο κατέθεσαν τρεις εργαζόμενες την επίμαχη περίοδο στη δομή ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας όπου δικάζεται ο πατέρας Αντώνιος και επτά πρώην συνεργάτες του για αδικήματα που τιμωρούνται σε βαθμό πλημμελήματος και συνδέονται με τιμωρία και κακοποιητικές συμπεριφορές.

Η πρώτη μάρτυρας, η οποία εργαζόταν στην Κιβωτό το 2018 , ανέφερε πως η δεν έχει δει να ασκείται σωματική βία, ωστόσο, όπως κατέθεσε, της εξομολογήθηκε ένα παιδί «πως τον χτυπήσανε» μετά από μια κλοπή που είχε γίνει στο Διμήνι.

Πρόεδρος: Τι συνέβη;

Μάρτυρας: 3-4 παιδιά είχαν μπει στο γραφείο διευθύντριας και είχαν κλέψει.

Πρόεδρος: Τι σας είπε ακριβώς;

Μάρτυρας: Εγώ ήμουν στην κουζίνα. Ανέβηκε να πάρει δεκατιανό. Μου είπε το μάθατε ότι με χτύπησαν με σανίδες και πέτρες; Μου είπε ότι τον χτύπησαν ο Σ. και ο Α. Είχε κάποια σημάδια όταν τον είδα εγώ, μελανιές.

Η μάρτυρας κατέθεσε πως το περιστατικό συζητήθηκε μεταξύ του προσωπικού της δομής καθώς το παιδί «το είπε σε παιδαγωγούς και στην διευθύντρια» και συμπλήρωσε ότι από ότι γνωρίζει δεν υπήρξε ιατρική φροντίδα.

«Χρειαζόταν φροντίδα;» ήταν η ερώτηση της έδρας με τη μάρτυρα να απαντά: «Μου έκανε εντύπωση ότι είχε το παιδί μία νευρικότητα και ένταση. Αυτό το παιδί δεν ήταν έτσι. Μου είπε ότι του έλεγαν να τους πει που έχει βάλει τα λεφτά…».

Πρόεδρος: Ποια ήταν η αντιμετώπιση του περιστατικού από τη διοίκηση;

Μάρτυρας: Το παιδί ήταν σε ένα δωμάτιο απομονωμένο, μόνο του…Δε ξέρω τι είχε γίνει.

Η μάρτυρας περιέγραψε πως το παιδί έμενε κλειδωμένο σε ένα σπιτάκι μακριά από τα άλλα παιδιά και πως του πήγαινε το φαγητό. Μάλιστα, υποστήριξε πως υπήρχε εντολή να μην έρχεται σε επαφή με άλλα παιδιά.

Το δεύτερο περιστατικό

Αναφερόμενη στο δεύτερο περιστατικό η μάρτυρας κατέθεσε πως συγκεκριμένο πρόσωπο της ζήτησε να κρατήσει μαζί της στην κουζίνα ένα από τα παιδιά. «Μου είπε και στην τουαλέτα να πάει, θα πας μαζί του. Ήταν ένα παιδί ζωηρό. Ήρθε το παιδί κάθισε και το είδα τρομοκρατημένο και δεν ένιωθε καλά» είπε και συνέχισε «Μου είπε δεν είμαι καλά θα λιποθυμήσω. Πήγε στην τουαλέτα και πήρα τον Μ.. και του είπα να έρθει να τον πάρει. Την επόμενη ήρθε το παιδί και μου είπε «μας χτυπήσανε στο οινοποιείο γιατί κανονίζαμε να κάνουμε μία κλοπή».

Η μάρτυρας ανέφερε πως και εκείνη έχει μεγαλώσει σε ορφανοτροφείο ωστόσο κάποιες συμπεριφορές της έκαναν εντύπωση. «Μέχρι σε ένα σημείο ήταν φυσιολογικές οι εργασίες που έκαναν τα παιδιά αλλά το μεσημέρι που τελείωναν το σχολείο και πηγαίναν ντάλα ήλιο στα χωράφια δεν μου άρεσε…», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπεράσπιση: Εάν στο παιδί συνέβαινε κάτι ποιος θα το άκουγε;

Μάρτυρας: Κανένας.

Υπεράσπιση: Επιμένετε ότι ήταν κλειδωμένος;

Μάρτυρας: Ναι, εγώ κλείδωνα και ξεκλείδωνα την πόρτα. Του πήγαινα το φαγητό.

Υπεράσπιση: Το θέμα είναι γιατί κλειδώνεις κάποιον εάν μπορεί να βγει από το παράθυρο;

Μάρτυρας: Αυτό το αναρωτιόμαστε όλοι…

Στην αρχή ήταν κλειδωμένος. Όταν ήρθε ο επιστάτης τον βοηθούσε στις δουλειές για κάποιες ώρες. (…)

Μάρτυρας: Εγώ πήγαινα ξεκλείδωνα, άφηνα το φαγητό, μου είχαν πει ότι τις ώρες που δεν είναι τα υπόλοιπα παιδιά στο σπίτι μπορούσε να ερχόταν στην κουζίνα.

Υπεράσπιση: Πως ερχόταν;

Μάρτυρας: Πηδούσε από παράθυρο.

«Χτύπησαν παιδί»

Στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε μια ακόμη εργαζόμενη στη δομή του Βόλου η οποία κατέθεσε, επίσης, πως ένα παιδί της είχε εξομολογηθεί ότι τον χτύπησαν για το θέμα της κλοπής και δεν πήγε στο νοσοκομείο.

Η μάρτυρας ανέφερε πως όταν επέστρεψε από άδεια εγκυμοσύνης βρήκε δυο παιδιά τα οποία της είπαν πως είναι εργαζόμενοι χωρίς όμως η ίδια να έχει δει κάποια σύμβαση.

«Είχαν οριστεί υπεύθυνοι. Ο ένας είχε σπάσει το πόδι του. Τον πήγα εγώ στο γιατρό και χρειαζόταν καιρό να αναρρώσει πόδι του. Ήταν δύο παιδιά, που τους παρείχε η κιβωτός, σπίτι, φαγητό και έπρεπε αυτά τα παιδιά να κάνουν κάτι…».

Για το περιστατικό στο οινοποιείο, τον Αύγουστο του 2022, μίλησε καταθέτοντας στο δικαστήριο και μια παιδαγωγός η οποία εργαζόταν, επίσης, στη δομή του Βόλου.

«Επιστρέφοντας από την άδεια στις 8 Αυγούστου, ήρθε ένα παιδί και μου είπε ότι στις 3 Αυγούστου αυτόν και άλλα τέσσερα παιδιά τους είχαν χτυπήσει.

Μας πλησίασε εμένα και άλλους παιδαγωγούς και με ρώτησε εάν είχα ενημερωθεί για γεγονός. Μου είπε ότι τον πλησίασε ο Σ…και τον κάλεσε στο οινοποιείο. Μου είπε ότι τον χτύπησε ο Σ… Μου είχε πει ότι του είχε δώσει σφαλιάρες. Μου είπε ότι μετά το περιστατικό αισθανόταν αδιάθετος και είχε τάση για λιποθυμία…Τα παιδιά είχαν χωριστεί σε δωμάτια για να μην είναι όλοι μαζί».

Η μάρτυρας κατέθεσε πως στο άκουσμα της καταγγελίας σάστισε, απευθύνθηκαν στη διεύθυνση και συνέταξαν επιστολή την οποία απέστειλαν στην Αθήνα αλλά, όπως είπε, δεν έλαβαν καμία επίσημη απάντηση.

«Έγινε συνάντηση, μας ενημέρωσαν ότι όλα αυτά είναι λόγια των παιδιών και δεν έχει γίνει κάτι. Εκείνη τη στιγμή που το άκουσα το πίστεψα. Εκείνη τη στιγμή που μας είπαν πως δεν έγινε κάτι το δεχθήκαμε διότι δεν είχαμε άλλα στοιχεία» ανέφερε ενώ στη συνέχεια μίλησε και για ένα ακόμη περιστατικό.

«Είδα μαυρισμένο το μάγουλο του. Εκείνη τη στιγμή του δώσαμε πάγο και ένα ντεπόν. Ενημέρωσα την υπεύθυνη, πήγε και συζήτησε μαζί του. Μετά από λίγες ημέρες μας ενημέρωσαν πως το περιστατικό δεν είχε γίνει και είχε χτυπηθεί μόνος του. Έπεφτε πάνω στο τζάκι καθώς είχε έκρηξη θυμού» περιέγραψε σημειώνοντας πως στη συνάντηση συμμετείχε και ο πατέρας Αντώνιος.

Η μάρτυρας εκτίμησε πως το παιδί έπρεπε να είχε λάβει ιατρική φροντίδα χωρίς όμως αυτό να γίνει.

«Μας είπαν πως ο ίδιος δεν ήθελε να λάβει ιατρική φροντίδα. Εφόσον μας διαβεβαίωσαν ότι είχε χτυπηθεί μόνος του δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι παραπάνω. Εφόσον ενημερώσαμε τη διευθύντρια θα μπορούσε εκείνη να κάνει κάτι παραπάνω» κατέθεσε.

Οι συνήγοροι του πατέρα Αντώνιου σχολίασαν πως η συγκεκριμένη μάρτυρας απολύθηκε από τη δομή του Βόλου, με την αιτιολογία ότι έβαλε για δευτερόλεπτα τρόφιμο της δομής στο σιδερένιο κλουβί ως τιμωρία. Μάλιστα, ανέγνωσαν στο δικαστήριο το χαρτί απόλυσης.

Η μάρτυρας, από την πλευρά της, αρνήθηκε το περιστατικό υποστηρίζοντας ότι δεν της έχει γνωστοποιηθεί το χαρτί της απόλυσης της.