Τις αλλαγές που περιλαμβάνει ο νέος Ποινικός Κώδικας με στόχο οι ποινές να εκτίονται πραγματικά σχολίασε το πρωί της Τετάρτης (13/12) ο δικηγόρος Μιχάλης Δημητρακόπουλος. «Θα γίνουμε μια χώρα φυλακισμένων» επισήμανε, τονίζοντας πως η Ελλάδα θα γεμίσει φυλακές.

«Άλλες διατάξεις είναι στη σωστή κατεύθυνση, άλλες διατάξεις, όμως, είναι τραγικές. Αυτήν τη στιγμή, αν ψηφιστούν αυτές οι προβλέψεις, αυτά που φαντάζεται ο καινούργιος υπουργός, ο κ. Φλωρίδης, δε συνειδητοποιεί ότι είμαστε σε μια χώρα -πρέπει να το καταλάβει όλος ο κόσμος- ότι τον χρόνο έχουμε τουλάχιστον 200.000 δικαστήρια σε βαθμό πλημμελήματος» σημείωσε, μιλώντας στην εκπομπή του Mega «Κοινωνία Ώρα MEGA» με την Ανθή Βούλγαρη και τον Ιορδάνη Χασαπόπουλο.

«Αν από τα δύο έως τα τρία χρόνια φυλακίζονται οι άνθρωποι για 30 ημέρες έως 6 μήνες, θα μετατρέψουμε μετά τα γήπεδα όλα σε φυλακές. Θα γίνουμε μια χώρα φυλακισμένων. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς ένας υπουργός όπως ο κύριος Φλωρίδης οραματίζεται μια χώρα με πολλές φυλακές. Η ανάπτυξη δε γίνεται με φυλακές. Είναι τεράστιο θέμα. Δεν μπορούμε να μετατρέψουμε τη χώρα σε μια φυλακή. Ο πρωθυπουργός πρέπει να το καταλάβει αυτό. Θα γεμίσει φυλακές η χώρα» πρόσθεσε ο δικηγόρος.

«Ο κόσμος να καταλάβει ότι αυτοί που προκαλούν αυτά τα επεισόδια είναι μια μικρή μειοψηφία»

Εστιάζοντας στα επεισόδια στου Ρέντη και στα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση κατά της οπαδικής βίας, ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος ανέφερε: «Δεν μπορώ να προβλέψω τι θα γίνει με τον 18χρονο ούτε μπορώ να μιλήσω για μια δικογραφία, την οποία δεν γνωρίζω. Αυτό που πρέπει, όμως, ο κόσμος να καταλάβει είναι ότι αυτοί που προκαλούν αυτά τα επεισόδια είναι μια μικρή μειοψηφία. Δεν μπορεί το 99% των φιλάθλων να στερούνται τη δυνατότητα να βλέπουν τις ομάδες τους στα γήπεδα.

«Το μέτρο το οριζόντιο του κλείνουμε τα γήπεδα είναι λάθος μέτρο και δε θα πρέπει η κυβέρνηση με μεγάλη ευκολία να υιοθετεί τα μέτρα να κλείνουν τα γήπεδα. Αυτοί οι οποίοι διαπράττουν αυτά τα αδικήματα βεβαίως να συλληφθούν και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη και όσοι κριθούν ένοχοι, να καταδικαστούν» συμπλήρωσε.

«Ειδικός νόμος για να ψάξει όλους αυτούς δεν υπάρχει και ούτε είναι ανάγκη να υπάρξει», είπε και ανέφερε: «Είχε πάρει μέτρα η πολιτεία, ώστε να γίνεται κάποιος έλεγχος στα γήπεδα. Αυτά έχουν ξεκινήσει από το 2007 και ακόμα δεν έχουν υλοποιηθεί. Όλοι οι πρόεδροι των ομάδων θέλουν να υπάρχουν κάμερες, ώστε όποιος δημιουργεί επεισόδια μέσα στον χώρο του γηπέδου να εντοπίζεται και να έχει τις νόμιμες συνέπειες».

«Από τη στιγμή που υπάρχει μια ποινική δικονομία και ένας ποινικός κώδικας, ο οποίος καταλαμβάνει όλες τις αξιόποινες συμπεριφορές, εναπόκειται στον εισαγγελέα να διερευνήσει αν κάποιος έχει διαπράξει αδικήματα, και εφόσον υπάρχουν ενδείξεις, ότι πράγματι έχουν διαπραχθεί αδικήματα, θα ασκήσει τις σχετικές ποινικές διώξεις.

Ο εισαγγελέας για να κάνει παρέμβαση θα πρέπει να έχει στοιχεία. Τα στοιχεία σε αυτά τα αδικήματα τα δίνει ή η Αστυνομία ή οι παθόντες. Εδώ βλέπουμε δύο υπουργούς, πηγαίνουν στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η οποία εποπτεύει όλες τις ανακρίσεις της χώρας, δίνουν τα στοιχεία και αυτά τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η Αστυνομία όλοι θέλουμε να διερευνηθούν. Θα διαβιβαστεί ο φάκελος στον εισαγγελέα πρωτοδικών.

Με τα στοιχεία τα οποία προσκομίζονται σε αυτούς τους φακέλους, δεν βλέπουμε αδικήματα που άπτονται μόνο αθλητικής βίας, αλλά υπάρχουν και κατηγορίες ότι πρόσωπα εμπλεκόμενα σε αθλητικής φύσεως αδικήματα έχουν διαπράξει και αδικήματα, που κινούνται στο κοινό έγκλημα, όπως διακίνηση ναρκωτικών και εκβιάσεις» δήλωσε ο δικηγόρος.