O αδάμαστος σκλάβος Σπάρτακος

Ο άνθρωπος που γεννήθηκε ελεύθερος και πέθανε ακόμα πιο ελεύθερος!


ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ
10:03
12/08/2013
O αδάμαστος σκλάβος Σπάρτακος
74
loading

Για δύο ένδοξα χρόνια, ο ηγέτης των επαναστατημένων μονομάχων οδήγησε τον στρατό του από δούλους σε νίκες κατά των ρωμαϊκών λεγεώνων, απειλώντας το κύρος και την υπόσταση της ίδιας της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας!

Η ζωή του Σπάρτακου μπορεί να ιδωθεί υπό το πρίσμα της δίκαιης εκδίκησης κατά των Ρωμαίων για την αγάπη που έτρεφαν για το απάνθρωπο και αιματοβαμμένο σπορ των μονομαχιών στις αρένες της αρχαίας Ρώμης.

Ο Σπάρτακος δεν γεννήθηκε σε καθεστώς δουλείας: ήταν ένας ελεύθερος άνθρωπος από τη Θράκη, πιθανότατα λιποτάκτης από τον ρωμαϊκό στρατό, ο οποίος αιχμαλωτίστηκε, πουλήθηκε ως σκλάβος και ρίχτηκε στις αρένες του θανάτου.

Κι όταν το 73 π.Χ. το έσκασε με άλλους 70-80 μονομάχους, σύντομα θα συγκέντρωνε τριγύρω του κι άλλους σκλάβους και μέσα σε έναν χρόνο θα έβλεπε τις δυνάμεις του να εκτινάσσονται στους 120.000 άντρες, μετρώντας μια σειρά από αποφασιστικές νίκες κατά της καλοκουρδισμένης ρωμαϊκής πολεμικής μηχανής!

Η επανάσταση των σκλάβων βεβαίως, παγιδευμένη καταμεσής της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας (Νότια Ιταλία), δεν θα μπορούσε να τελεσφορήσει, με τον όνομα του Σπάρτακου να επιβιώνει διαμέσου των αιώνων ως διαχρονικό σύμβολο του ανθρώπου που δεν σκύβει το κεφάλι σε κανένα ζυγό, όσο τρομακτικός κι αν είναι...

Πρώτα χρόνια

Το σύνολο σχεδόν των γνώσεών μας για τα πεπραγμένα του Σπάρτακου περιορίζονται στα δύο χρόνια της επανάστασης που ηγήθηκε, μια από τις μαζικότερες εξεγέρσεις στα χρόνια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Ό,τι προηγήθηκε πριν από την εξέγερση των σκλάβων δεν είναι γνωστό και ιστορική συναίνεση δεν υπάρχει, καθώς οι πηγές (Πλούταρχος και Αππιανός κυρίως) δεν συμφωνούν στα βιογραφικά στοιχεία του Σπάρτακου, ενώ συχνά είναι και αντιφατικές. Η ιστορία της ζωής του φαίνεται ωστόσο να ακολουθεί την εξής πορεία.

Ο Σπάρτακος γεννιέται περί το 109 π.Χ. στη Θράκη, έναν από τους πρώιμους εχθρούς της Ρώμης. Οι ιστορικές πηγές υπαινίσσονται ότι ο Σπάρτακος ήταν αριστοκρατικής καταγωγής και πρέπει να υπηρετούσε σε βοηθητικό πόστο στον ρωμαϊκό στρατό, πιθανότατα ως εθελοντής μισθοφόρος. Είναι πιθανό να υπέπεσε σε κάποιο βαρύ παράπτωμα ή ακόμα και να λιποτάκτησε από τις τάξεις του στρατού (έχει υποστηριχθεί ακόμα ότι πιάστηκε αιχμάλωτος πολέμου από τις συγκρούσεις των Ρωμαίων με τη θρακική δυναστεία των Σπαρτακιδών), αδικήματα που κατά το ρωμαϊκό Δίκαιο επέσυραν αμφότερα την ποινή της σκλαβιάς.

Το δουλεμπόριο ανθούσε στις επαρχίες της αυτοκρατορίας, με τα νέα «αποκτήματα» να πουλιούνται πλουσιοπάροχα στον εκάστοτε πλειοδότη...

Η σχολή των μονομάχων

Ο Λέντουλος Βατιάτος (Lentulus Batiatus) διατηρούσε περίφημη σχολή μονομάχων στην Κάπουα της Καμπανίας και αγόρασε τον δυνατό δούλο Σπάρτακο, μαζί με άλλους σκλαβωμένους Θράκες και Γαλάτες, που αποτελούσαν και το μεγαλύτερο ποσοστό των μονομάχων.

Οι εκπαιδευόμενοι μονομάχοι σχημάτιζαν ομάδες (familia gladiatorium), κάτω από τον απόλυτο έλεγχο ενός διοικητή (lanista), ο οποίος είχε και την ευθύνη για τη στρατολόγηση, την εκπαίδευση και τις ίδιες τις μονομαχίες. Οι σχολές μονομάχων λειτουργούσαν ταυτοχρόνως και ως στρατώνες (και σε κάποιες περιπτώσεις και ως φυλακές), με τους ετοιμοπόλεμους και καλά εκπαιδευμένους μονομάχους να κρατούνται τιθασευμένοι από το άγρυπνο μάτι του ρωμαϊκού νόμου...

Έναρξη της επανάστασης των μονομάχωνΤο καθεστώς που επικρατούσε στις σχολές μονομάχων ήταν ιδιαίτερα αυστηρό. Παρόλα αυτά, ο Σπάρτακος καταφέρνει να συνωμοτήσει με άλλους 70-80 μονομάχους και έπειτα από μικρής έκτασης μάχης με τους φρουρούς της σχολής αποδρούν από τις εγκαταστάσεις: είχαν προμηθευτεί μαχαίρια από την κουζίνα της σχολής Familia Batiatus!

Σύντομα η ομάδα των ρέμπελων μονομάχων θα είχε στα χέρια της όπλα και πολεμικό εξοπλισμό και θα έβρισκε καταφύγιο στον κρατήρα του Βεζούβιου, που την εποχή εκείνη ήταν ανενεργός (73 π.Χ.). Από τις πλαγιές του Βεζούβιου (κοντά στη Νάπολη), οι επαναστατημένοι μονομάχοι θα εξαπέλυαν επιθέσεις σε τμήματα του ρωμαϊκού στρατού, λεηλατώντας ταυτοχρόνως ό,τι έβρισκαν μπροστά τους. Τα νέα σύντομα θα έκαναν τον γύρο της αυτοκρατορίας και σκλάβοι από κάθε γωνιά της Ιταλίας συνέρρεαν για να προσχωρήσουν στον αντάρτικο στρατό.

Ο Σπάρτακος αναδείχθηκε στον αδιαφιλονίκητο ηγέτη του κινήματος, με μια σειρά ακόμα από μονομάχους να έχουν ηγετικές θέσεις, ανάμεσά τους ο Κρίξος, ο Οινόμαος, ο Κάστος κ.ά. Οι σκλάβοι, οι αναξιοπαθούντες, οι κατατρεγμένοι και οι άποροι βρήκαν μια νέα ελπίδα στο αντάρτικο του Σπάρτακου και προσχωρούσαν μαζικά στο κίνημα, φέρνοντας ακόμα και τα γυναικόπαιδά τους, με τους μονομάχους να εκπαιδεύουν τους άντρες στη μάχη και να εξαπολύουν επιδρομές στα ρωμαϊκά χωριά για ανεφοδιασμό και στρατιωτικές προμήθειες. Μέσα σε λίγες εβδομάδες, ένας μικρός αλλά ετοιμοπόλεμος στρατός πλαισίωνε τον Σπάρτακο, με τους Ρωμαίους να υποτιμούν την έκταση και την ένταση της εξέγερσης και να αφήνουν τα πράγματα στην τύχη τους, καθώς το κύριο σώμα του ρωμαϊκού στρατού επιχειρούσε εκτός Ιταλίας...

Οι πρώτες νικηφόρες μάχες του Σπάρτακου

Παρά τη νωθρότητά της, η Σύγκλητος στέλνει σχετικά απρόθυμα κατά του Σπάρτακου μια δύναμη 3.000 ανδρών, υπό τον διοικητή Γλάβρο (Gaius Claudius Glaber). Ο κύριος όγκος των ρωμαϊκών λεγεώνων ήταν απασχολημένος σε μέτωπα εκτός Ιταλίας: ο Πομπήιος ήταν στην Ισπανία και ο Λούκουλος είχε εκστρατεύσει στον Πόντο.

Παρά το γεγονός ότι οι λεγεώνες του Γλάβρου περικυκλώνουν τους επαναστάτες στις πλαγιές του Βεζούβιου, οι άντρες του Σπάρτακου υπερβάλλουν εαυτόν και σε μια μοναδική επίδειξη ανδρείας και στρατιωτικής τακτικής αιφνιδιάζουν και διαλύουν το σύνολο σχεδόν της ρωμαϊκής δύναμης, με τον Γλάβρο να πέφτει στο πεδίο της μάχης. Η ταπεινωτική ήττα των Ρωμαίων δεν θα μπορούσε ωστόσο να μείνει αναπάντητη: μια μεγαλύτερη και καλύτερα εκπαιδευμένη δύναμη στέλνεται στο κατόπι τους, έχοντας στο τιμόνι τον πραίτορα Βαρίνιο (Publius Varinius).

Η νέα απόπειρα να κατασταλεί η εξέγερση των σκλάβων θα είχε ωστόσο την ίδια μοίρα: οι λεγεώνες συντρίβονται, τα ρωμαϊκό στρατόπεδο λεηλατείται και ο Βαρίνιος μόλις που γλιτώνει τον θάνατο! Ο στρατός του Σπάρτακου ήταν πλέον άρτια εξοπλισμένος με ρωμαϊκά όπλα και αποτελούσε υπολογίσιμη δύναμη στην καρδιά μάλιστα της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας: μέχρι τη άνοιξη του 72 π.Χ. ο Σπάρτακος ήταν κύριος όλης της Καμπανίας, με τον ετοιμοπόλεμο στρατό του να έχει πλέον και δυνάμεις ιππικού, ενώ η αποικία στον Βεζούβιο μετρούσε πια γύρω στις 70.000 ψυχές.

Γενίκευση της επανάστασης και διαίρεση του επαναστατικού στρατού

Ο Σπάρτακος ήξερε καλά ότι όσο παρέμενε στα εδάφη της αυτοκρατορίας δεν μπορούσε να ένιωθε ασφαλής: ο στρατός του δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει στα ίσα τις πειθαρχημένες ρωμαϊκές λεγεώνες, την ίδια στιγμή που ο αριθμός των ατόμων που εξαρτούνταν από αυτόν είχε αυξηθεί δραματικά. Αποφάσισε λοιπόν να φύγει από τη ρωμαϊκή επικράτεια, οδηγώντας τις δυνάμεις του προς τα βόρεια. Οι άλλοι ηγέτες του κινήματος δεν συμφώνησαν βέβαια με τον Σπάρτακο και βάλθηκαν να χαλάσουν τη ρωμαϊκή αυτοκρατορία από τα μέσα: ο Κρίξος αποκόπηκε από το κύριο σώμα του αντάρτικου και οδήγησε μια σημαντική δύναμη 30.000 αντρών σε επιδρομές και λεηλασίες σε όλη την επικράτεια της Απουλίας, μην έχοντας καμία διάθεση να εγκαταλείψει την Ιταλία.

Ο επαναστατικός στρατός χωρίζεται λοιπόν τη στιγμή που η Ρώμη αποφάσισε να αντιδράσει ηχηρά: στέλνει ενάντια στους εξεγερμένους σκλάβους μια υπολογίσιμη δύναμη, με διοικητές τους Γέλλιο (Lucius Gellius Publicola) και Λέντουλο (Gnaeus Cornelius Lentulus Clodianus). Ο Γέλλιος βαδίζει καταπάνω στον Κρίξο, τον οποίο και συντρίβει, εξοντώνοντας περισσότερα από τα δύο τρίτα των δυνάμεών του, ανάμεσα στους οποίους και τον ίδιο τον ηγέτη. Με τους δύο στρατούς χωρισμένους, οι Ρωμαίοι κυνηγούν τον Σπάρτακο και τον κύριο όγκο των εξεγερθέντων στα Απέννινα, που είχαν καταφύγει στην πορεία τους προς τη Βόρεια Ιταλία.

Οι δυνάμεις του Σπάρτακου διαλύουν διαδοχικά τους δύο ρωμαϊκούς στρατούς, εξοντώνοντας όσους περισσότερους Ρωμαίους μπορούσαν για να εκδικηθούν τον αφανισμό του Κρίξου. Η νικηφόρα πορεία του Σπάρτακου θα συνεχιστεί θριαμβευτικά κόντρα σε κάθε πρόβλεψη: αφού υποτάξει τις λεγεώνες του Μάντιου, ξεπαστρεύει τον τακτικό στρατό των 10.000 αντρών του Λογγίνου (Gaius Cassius Longinus) στη Μόντενα. Οι ελεύθεροι επαναστατημένοι είχαν φτάσει πλέον στον Πάδο Ποταμό, μια ανάσα από τα όρια της ρωμαϊκής επικράτειας!

Ο Σπάρτακος δεν διασχίζει ωστόσο τις Άλπεις, οδηγώντας τους ακολούθους του στην ελευθερία, αλλά κάνει στροφή και επιστρέφει στην Ιταλία με κατεύθυνση τη Σικελία. Αναρίθμητες θεωρίες έχουν υποστηριχθεί για την αλλαγή πλεύσης στα σχέδια του Σπάρτακου, κανείς δεν γνωρίζει ωστόσο με βεβαιότητα τι ώθησε τους σκλάβους να παραμείνουν στα ιταλικά εδάφη. Μια ομάδα πάντως 5.000 εξεγερμένων φαίνεται να απέδρασαν από την Ιταλία και να κατευθύνθηκαν στις γενέτειρές τους (Βαλκάνια, Γαλατία, Γερμανία και αλλού). Ο Σπάρτακος, μένοντας πιστός στις δυνάμεις του, αποφασίζει να τους οδηγήσει στη Σικελία, σε μια προσπάθεια ίσως να απελευθερώσουν τον τεράστιο αριθμό δούλων του ιταλικού νησιού.

Ο Κράσος και το αιματηρό τέλος της εξέγερσης

Η Σύγκλητος ήταν πλέον πεπεισμένη ότι ο Σπάρτακος αποτελούσε αληθινή απειλή για την αυτοκρατορία, καθώς βρισκόταν πια μια ανάσα από τη σχετικά ανοχύρωτη Αιώνια Πόλη! Επιστρατεύει λοιπόν εσπευσμένα τον περίφημο στρατηγό Κράσσο (Marcus Licinius Crassus), στον οποίο δίνει έξι λεγεώνες και αυξημένες στρατιωτικές εξουσίες για να πατάξει την επανάσταση, την ίδια ώρα που ανακαλεί πίσω στη Ρώμη τον Πομπήιο και τον Λούκουλο, ματαιώνοντας τις αντίστοιχες εκστρατείες τους.

Ο Σπάρτακος οδηγούσε με αποφασιστικότητα τις δυνάμεις τους προς τη Σικελία, έχοντας εν τω μεταξύ εξασφαλίσει τη συμφωνία των πειρατών για να τους περάσουν στο νησί. Ο Κάσσος τον ακολουθεί κατά πόδας ψάχνοντας την κατάλληλη ευκαιρία να αντεπιτεθεί. Δύο τμήματα του στρατού του ωστόσο που παράκουσαν τις εντολές του να μην εμπλακούν ακόμα σε μάχη με τους μονομάχους ηττήθηκαν από τον Σπάρτακο, που έμοιαζε ασταμάτητος. Οι διαφορετικές επιδιώξεις των πρώην δούλων θα προκαλούσαν ωστόσο για ακόμα μια φορά διάσπαση του στρατού, με 12.000 άντρες να παραμένουν στην περιοχή επιδιδόμενοι σε λεηλασίες και βιαιοπραγίες, αποτελώντας βέβαια εύκολο στόχο για τον Κράσσο, ο οποίος επιτέθηκε την κατάλληλη στιγμή και τους αφάνισε.

Σε άλλη μια συμπλοκή τμήματος της δύναμης του Κράσσου με τον στρατό του Σπάρτακου, οι ρωμαϊκές λεγεώνες ηττούνται και αποσύρονται ντροπιασμένες στο στρατόπεδό τους. Ο Κράσσος επιβάλει στο στράτευμά του βαριές πειθαρχικές ποινές για δειλία, κάνοντας τους στρατιώτες του να τον φοβούνται περισσότερο και από τον Σπάρτακο ακόμα.

Ο θράκας ηγέτης διείδε ωστόσο τη διαφαινόμενη ήττα του, καθώς οι δυνάμεις του Πομπήιου και του Λούκουλου προσέγγιζαν την περιοχή, και προσπάθησε να έρθει σε συμφωνία με τον Κράσσο, με τον ρωμαίο στρατηγό να απορρίπτει κάθε απόπειρα συνεννόησης και τους σκλάβους να ακολουθούν τον ίδιο ακριβώς δρόμο: μεθυσμένοι από τις ασύλληπτες επιτυχίες τους, εξαναγκάζουν με την απειλή των όπλων τον Σπάρτακο να τους οδηγήσει στην τελική μάχη με τους Ρωμαίους.

Εν τω μεταξύ, οι πειρατές που θα περνούσαν με τα καράβια τους τις δυνάμεις του Σπάρτακου στη Σικελία,προδίδουν τον ηγέτη της εξέγερσης, ο οποίος δεν έχει πια άλλη επιλογή από τη μάχη. Η μάχη έγινε στη Νότια Ιταλία, στη Λουκανία, την άνοιξη του 71 π.Χ., με τις 35.000 επαναστατημένους να αντιμετωπίζουν σε ανοιχτό πεδίο τις οργανωμένες ρωμαϊκές λεγεώνες. Οι δούλοι ηττήθηκαν, ο Σπάρτακος σκοτώθηκε στη μάχη, με τους 6.000 σκλάβους που πιάστηκαν τελικά αιχμάλωτοι να σταυρώνονται κατά μήκος της Αππίας Οδού (από το Μπρίντιζι ως τη Ρώμη!), «κοσμώντας» τη για μπόλικα χρόνια προς συμμόρφωση και παραδειγματισμό.

Ο ιστορικός Αππιανός αναφέρει ότι ο λαβωμένος Σπάρτακος έψαχνε λυσσαλέα στη μάχη να βρει τον Κράσσο για να τον σκοτώσει, τον πρόλαβε όμως ο δικός του θάνατος. Τα εναπομείναντα τμήματα του επαναστατικού στρατού «εκκαθαρίστηκαν» λίγο βορειότερα από τις δυνάμεις του Πομπήιου. Ήταν το τέλος της εξέγερσης των σκλάβων, που πέτυχαν ωστόσο κατά των Ρωμαίων πολλά περισσότερα ακόμα και από οργανωμένα κράτη...

Δείτε όλα τα πρόσωπα που φιλοξενούνται στη στήλη «Πορτραίτα» του newsbeast.gr

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

74
σχόλια
 1. avatar lost01

  μετα απο αυτην την ιστορια παρακαλω μην σχολιαζετε...δεν ειστε αξιοι να πιασετε στο στομα σας αυτον τον αθρωπο διοτι ειμαστε και ειστε [...]κανεις δεν ειναι ελληνες...μονο τοτε...

 2. avatar Βασίλειος ο Β’

  Στην Ελληνική μυθολογία ο Θραξ θεωρείτο ένας από τους περιφημότερους γιούς του θεού Αρη. Στην Αλκηστι ο Ευρυπίδης αναφέρει ότι ένα από τα ονόματα του ίδιου του Αρη ήταν Θραξ, καθώς θεωρείτο προστάτης της Θράκης ( η χρυσή ή επιχρυσωμένη ασπίδα του φυλασσόταν στο ναό του στη Βιστονία της Θράκης).

 3. avatar vitalamda

  Λοιπόν επειδή το κουράσαμε το θέμα και είτε το θέλουν μερικοί είτε όχι το γεγονός είναι ένα. Οι αρχαίοι Θράκες δεν ήταν Έλληνες , δε μιλούσαν την ελληνική γλώσσα, τη χρησιμοποιούσαν όμως. Γεγονός, αποδεδειγμένο και αποδεκτό απο όλη την επιστημονική κοινότητα, ελληνική και ξένη. Προσοχή για να μη μπερδευόμαστε και επειδή κάποιοι εγκέφαλοι είναι κάπως στενοί, ΔΕ μιλώ για τους σημερινούς Έλληνες κατοίκους τις Θράκης, μιλάμε για τους αρχαίους Θράκες. Είναι απλό, αντί να χάνετε το χρόνο σας βρίζοντας αλλήλους, ανοίξτε βιβλία και διαβάστε, μιλήστε με επιστήμονες , ιστορικούς , φιλόλογους κτλ. Ευχαριστώ και καλημέρα σας.

  1. avatar Hellenic orthodox knight

   Οι θράκες είτο ΈΛΛΗΝΕΣ όπως οι Αρβανίτες και οι Μακεδόνες. Τα ψευτοκουλτουριάρικα βλαμμένα να το βάλουν καλά στον νου τους.ΕΑΝ ΕΧΟΥΝ!

  2. avatar giannis

   Επειδή μας κουράζεις , πες μας που διάβασες αυτά που έγραψες. Μήπως η Θράκες χρησιμοποιουσαν και την Αγγλική γλώσσα? μήπως είχαν πάρει και το προφισιενσι?

 4. avatar Βασίλειος ο Β’

  Εντυπωσιακό.Δεν ήξερα ότι ο Σπάρτακος είχε τόσες πολλές επιτυχίες ενάντια στον πάνοπλο και άριστα οργανωμένο ρωμαικό στρατό τον ισχυρότερο του κόσμου εκείνη την εποχή.Πρέπει να ήταν φοβερός πολεμιστής και ιδιοφυής στρατηγός για να επιβιώσει για τόσο πολύ.Εύγε.

 5. avatar darky

  Ανθρωποι σαν τον Σπαρτακο γεννιούνται μια φορα στα χιλια χρονια..αληθινός ανδρας και ηγετης

 6. avatar meteoriths

  Να μην ξεχνάμε τα εγκλήματα των αριστερών ανθέλληνων προδοτών ΜΕΛΙΓΑΛΑΣ-ΠΑΙΔΟΜΑΖΩΜΑ-ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΘΑΝΑΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΤΑ ΜΕΓΑΛΗΤΕΡΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΣΕ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΑ ΕΚΑΝΑΝ ΚΑΤΙ ΦΛΩΡΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΟΥ ΜΟΛΙΣ ΑΚΟΥΣΟΥΝΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΤΡΑΚΑΣΤΡΟΥΚΑ ΤΟ ΒΑΖΟΥΝΕ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ ΚΑΙ ΟΠΟΥ ΦΥΓΗ-ΦΥΓΗ ΤΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΑΘΕΟΙ-ΕΘΝΟΜΗΔΕΝΙΣΤΕΣ-ΚΛΑΣΟΜΠΑΝΙΕΡΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΙΣΤΕΣ !!! ΟΥΖΟΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥ

  1. avatar darky

   που κολαει τωρα αυτο?

   1. avatar NewsBit

    να μην ξεχνάμε το πόσο [...] και ψευτοπροπανδιστές είστε που κάθεστε και βγαίνετε εκτός θέματος μόνο και μόνο για να βρίσετε οτιδήποτε δεν γουστάρετε... [...]

  2. avatar ΜΥΓΔΟΝΑΣ

   ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΣ ΨΗΦΟΦΟΡΟΥΣ ΤΩΝ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΠΟΥ ΕΦΑΓΑΝ ΤΟΝ ΤΑΞΙΤΖΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟ ΚΑΙ ΟΜΩΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥΣ ΨΗΦΙΖΕΙ.

 7. avatar tanozz

  Ανυπότακτος Ελλην.

 8. avatar xagios

  Αβγοταραχο το καλε ....παντως σου βγαινει ε......

  1. avatar ΑΒΓΟΤΑΡΑΧΟ

   ΧΕΛΟΟΟΟΟΥ ????
   ΑΦΟΥ ΕΙΜΑΙ ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΗΣ !

 9. avatar Kristin

  Ωραίο άρθρο. Για όσους είναι λάτρεις των ξένων σειρών, πριν λίγους μήνες τελείωσε η σειρά Spartacus (3 seasons+miniseries). Προσωπικά μου άρεσε αρκετά και έχει αρκετά υψηλή βαθμολογία στο imdb, όποτε και την προτείνω σε όσους ενδιαφέρονται. 🙂

  1. avatar comicsfan

   Rome faded and crumbled, yet Spartacus will always be remembered. And those that seek to place heel upon the throat of liberty will fall to the cry of freedom 🙂

  2. avatar darky

   η αγαπημενη μου σειρα ειναι,μαλλον η μοναδικη που θα κατσεις και να την ξαναδεις απο την αρχη

  3. avatar politis panagiotis

   Τι είναι αυτό που σου άρεσε, ποιο ήταν το νόημα;

   1. avatar Kristin

    Βιογραφική σειρά ήταν βασισμένη στο Σπάρτακο. Μου αρέσουν οι ιστορικές σειρές και η συγκεκριμένη είχε αρκετή δράση όχι όπως πχ. η Rome (series) για αυτό την θεωρώ πολύ καλή παραγωγή.

 10. avatar Stavgos

  Αβγοτάραχο.....νομίζω οτι είσαι απλά αμόρφωτος ! φτωχός στο μυαλό.....

  1. avatar ΑΒΓΟΤΑΡΑΧΟ

   Ε ΝΑΙ ΑΦΟΥ ΚΑΛΕ ΔΕ ΜΕ ΒΛΕΠΕΙΣ ?
   ΕΙΜΑΙ ΧΡΥΣΑΒΙΤΗΗΗΗΗΗΗΗΣ ??
   ΧΕΛΟΟΟΟΟΟΟΟΥ ????????

 11. avatar kiekeboe

  Γιατι οποτε ακούγεται μια αληθεια για κάποιον περήφανο ηρωα Ελληνα αγωνιστη που έκανε καλο , κάποιοι σπευδετε να τρολλαρετε να κοροιδεψετε και δε ξέρω γω τι άλλο ;;;;; Οσο δε για τις ψευτιές που βγαλανε οι ζηλοφθονοι ξένοι ότι ο Μέγα Αλέξανδρος ήσαν αδελφή και οι Ισλαμιστεβραιορωμαιοκαθολικοι ότι ο Δίας ο μεγαλύτερος μάγκας αναμεταξυ των θεών ,κατα εμε,έκανε το και το στον γανυμηδη.... εεε ξέρετε που σας γράφω!

  1. avatar seaman

   Το Μέγα Αλέξανδρο οι Πέρσες τον χαρακτήριζαν ως "γυναικωτό". Ο λόγος ήταν ότι δεν άφηνε γενειάδα όπως συνήθιζαν οι άντρες της εποχής. Ο Αλέξανδρος σίγουρα δεν ήταν, αλλά το ότι ο Δίας το "πήγαινε το γράμμα" αναφέρεται στην Ελληνική Μυθολογία από τους ίδιους τους Έλληνες.

   1. avatar vitalamda

    Το τι έκανε ο Μεγας Αλέξανδρος στο κρεβάτι του ούτε θα το μάθουμε ποτέ ούτε και έχει καμμία σημασία. Το Μέγας είναι αναφαίρετο όπως αναμφίβολο είναι το γεγονός οτι ήταν ο μεγαλύτερος στρατηλάτης στην ιστορία, άσχετα εαν πλάγιαζε και με άνδρες που εξάλλου ήταν διαδεδομένο στην αρχαιότητα και δεν ήταν κατακριτέο. Οι στρατηγικές του διδάσκονται μέχρι και σήμερα σε όλες τις στρατιωτικές σχολές. Σίγουρα ως στρατηγός έσφαξε κόσμο άλλα ο λόγος που εξάπλωσε τα πραγματικά ελληνικά ιδεώδη βρίσκεται στο γεγονός οτι πίστευε ακράδαντα, σε αντίθεση με αυτά που θέλουν να πιστεύουν οι σημερινοί εθνικιστές, οτι για να διαδοθουν οι ελληνικές αξίες , οι έλληνες έπρεπε να αναμειχθούν με τις κατακτημένες φυλές. Το ξέρουμε οτι προέτρπε τους στρατιώτες του να παντρυτούν γυναίκες απο τις κατακτημένες φυλές όπως εξάλλου έκανε και ο ίδιος με τρανότερο παράδειγμα τη Ρωξάνη και τη Στάτειρα , κόρη του Δαρείου.
    Επίσης φίλε σεαμαν αναφέρθηκες στους Ιλλυρίους ως ελληνικό φύλο...και πάλι λάθος. Το γεγονός οτι μιλούσαν διαφορετική γλώσσα δε τους κατατάσει στα ελληνικά φύλα. Οι προυποθέσεις για να θεωρηθούν ελληνικά κάποια φύλα είναι να μιλούν την ιδια γλώσσα και να λατρεύουν τους ίδιους θεούς, όπως πχ οι Μακεδόνες.
    Πηγές
    Παγκόσμια Ιστορία, Τόμ. Α΄σ.361, Εκδοτική Αθηνών 1990
    Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, τόμος Γ1, σελ. 450.
    A History Of Ancient Greece, Blackwell, 1999, σελ. 256
    Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, τόμος Γ1, σελ. 450-451

    1. avatar seaman

     Φίλε vitalamda, που αμφισβήτησα το γεγονός ότι ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν μεγάλος στρατηλάτης?
     Που αμφισβήτησα τις στρατηγικές του ικανότητες? Είπα ότι τον χαρακτήριζαν οι Πέρσες ως "γυναικωτό" λόγω έλλειψης γενειάδας. Επιμένω πως δεν ήταν "αδερφή" Άρα κακώς αναφέρθηκες στο σχόλιό μου για το Μέγα Αλέξανδρο έτσι γιατί άλλα είπα, άλλα σχολίασες.
     Πάντως στη βιβλιογραφία που αναφέρεις για τους Ιλλυρίους, "Παγκόσμια Ιστορία, Τόμ. Α΄σ.361, Εκδοτική Αθηνών 1990" δεν αναφέρει τίποτα για μη Ελληνικότητα των Ιλλυριών. Μιλάει για τους Ετρούσκους.
     Για το "Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, τόμος Γ1, σελ. 450", δεν αναφέρει για μη Ελληνικότητα των Ιλλυριών, αλλά πιο μετά αναφέρει τους Ιλλυρίους ως προγόνους Ελληνικών φύλων π.χ σελ 455 και 456
     Για το "A History Of Ancient Greece, Blackwell, 1999, σελ. 256", μιλάς σοβαρά????
     Παρεπιπτόντως, το "Ιστορία του Ελληνικού Έθνους" το αναφέρεις δύο φορές.....
     Άσχετα με τα παραπάνω, τι σχέση είχε το σχόλιό σου με αυτά που ήθελα να πω στον kiekeboe.

     1. avatar vitalamda

      Μα δεν είπα οτι αμφισβήτησες κάτι. Απλά απάντησα και συνέχισα στο θέμα για το οποίο μιλούσες. Πραγματικα καμμια αντιπαράθεση.

    2. avatar politis panagiotis

     Τι θα έπρεπε να κάνουν τόσα χρόνια στα ξένα, να τραβάνε μ……α;

    3. avatar Νικος

     vitalamda εδω θα συμφωνησω μαζι σου!!!σε ο,τι ειπες για τον μεγα αλεξανδρο εκτος του οτι πηγαινε με ανδρες,απλα δεν εχω την πηγη ευκαιρη..και δεν ηταν διαδεδομενο στην αρχαιοτητα(εξ ου και οι κιναιδοι,αυτοι που προκαλουν την δημοδια ντροπη)!!επισης πολυ σωστα οι ιλλυριοι δεν ηταν ελληνικο φυλο,δεν ανηκαν στην μεσογειακη φυλη αλλα στην καυκασια!!οταν οι ιλλυριοι μετακινηθηκαν στην βορεια βαλκανικη,μετατοπισαν τους προυπαρχοντες δωριεις(ελληνικο φυλο),οι οποιοι κατεβηκαν νοτιοτερα.αυτη ηταν η καθοδος των δωριεων(μακεδονες κλπ),η οποια ηταν εσωτερικη μεταναστευση και οχι εισβολη καποιου ξενου φυλου,οπως λενε μερικοι!

     1. avatar dimitris

      Της λες ρε Νικο,για πες μου κειμενα που το αναφερουν αυτα....Οι Ιλλυριοι επιτεθηκαν στην Μακεδονια τον 4 π.Χ αιωννα,ακομα η Μακεδονια αρχιζει να αναφερεται μετα των 8 αιωννα σαν περιοχη,σαν να μην βγαινουν λιγο οι χρονολογιες,ακομα για τους ομοφυλοφιλους,που ηταν διαδεδομενο,Συμποσιο,λογοι Ξενοφων,θεσμος του Εραστη,Ιερος Λοχος,θεσμος Παιδεραστη,υπηρχαν κανονες,οπως να μην πανε με σκλαβους και αλλα τετοια.....Ακομα κανεις δεν ειπε οτι οι Δωριεις δεν ηταν Ελληνες...

 12. avatar ΑΒΓΟΤΑΡΑΧΟ

  ΚΑΛΕΕΕ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ -ΧΡΥΣΑΒΓΙΤΕΣ-ΑΒΓΟΤΑΡΑΧΙΣΤΕΣ
  ΤΙΜΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ ΜΑΣ .
  ΔΩΣΑΜΕ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ
  ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΤΡΙΤΟ ΡΑΙΧ ΤΟΥ ΧΙΤΛΕΡ ΑΔΟΛΦΟΥ
  ΤΑ ΧΩΡΑΦΙΑ ΜΑΣ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑ
  ΚΑΛΕΕΕΕΕΕ ΠΑΡΤΕ ΤΟΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟ ! ΧΑΡΙΣΜΑ ΣΑΣ !

 13. avatar ΑΒΓΟΤΑΡΑΧΟ

  ΚΑΛΕΕΕΕΕΕΕΕ ΖΗΤΩ ΟΙ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΡΑΒΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥΣ !
  ΖΗΤΩ Ο ΧΙΤΛΕΡ !
  ΖΗΤΩ Η ΑΡΧΑΙΑ ΡΩΜΗ !
  ΖΗΤΩ Η ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΤΣΙΦΛΙΚΙΑ ΜΑΣ
  ΖΗΤΩ Η CIA ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΟΝ ΠΑΤΑΚΟ ΚΑΙ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ
  ΚΑΤΩ Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ !!!!!!!!!!!!!
  ΕΝΑΣ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ ΜΟΝΟ ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ ΚΑΙ ΤΑΡΑΧΕΣ ΘΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΣΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΜΑΣ !
  ΠΑΞ ΡΟΜΑΝΑ !

 14. avatar ΑΒΓΟΤΑΡΑΧΟ

  ΖΗΤΩ Ο ΤΟΠΙΚΟΣ ΠΥΡΗΝΑΣ ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΒΓΗΣ!
  ΖΗΤΩ Η ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑ !
  ΖΗΤΩ Ο ΧΙΤΛΕΡ !
  ΛΑΤΡΕΥΟΥΜΕ ΑΡΧΑΙΑ ΡΩΜΗ ,ΛΑΤΡΕΥΟΥΜΕ ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΡΑΙΧ !
  ΛΑΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΑΒΓΟΤΑΡΑΧΙΣΜΟΣ !!!!!!!!! ΚΑΛΕΕΕΕΕΕΕ ΘΑ ΤΡΕΜΕΙ Η ΓΗ ΜΕ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΧΡΥΣΑΒΓΙΤΕΣ

 15. avatar ΑΒΓΟΤΑΡΑΧΟ

  ΚΑΛΕΕΕΕΕΕ Ο ΤΟΠΙΚΟΣ ΠΥΡΗΝΑΣ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΒΓΗΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΡΩΜΗ
  ΤΙΜΟΥΣΕ ΤΗΝ ΠΑΝΤΟΔΥΝΑΜΙΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΡΩΜΗΣ
  ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΧΡΥΣΑΒΓΙΤΕΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟ ΠΟΥ ΔΙΑΣΑΛΕΨΕ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΡΩΜΑΙΚΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ !
  ΉΤΑΝ ΆΝΑΡΧΟΑΠΛΥΤΟΣ !!!
  ΖΗΤΩ Η ΡΩΜΗ ! ΖΗΤΩ ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΡΑΙΧ !
  SIEG HEIL

 16. avatar ΑΒΓΟΤΑΡΑΧΟ

  ΚΑΛΕΕΕ ΕΜΕΙΣ ΤΑ ΟΜΟΡΦΑ ΧΡΥΣΑΒΓΟΥΛΑ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΤΟΥ ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ
  ΤΙΜΟΥΣΑΜΕ ΤΗ ΡΩΜΗ !
  ΟΙ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΗΤΑΝ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΑΝΑΡΧΟΑΡΙΣΤΕΡΟΥ ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ
  ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ !!!!
  ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑ ΘΕΛΑΜΕ ΤΗΝ ΗΣΥΧΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΤΗΜΑΤΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΒΑΚΟΥΦΙΑ ΜΑΣ
  ΤΡΕΦΟΥΜΕ ΚΟΙΛΙΑ , ΜΟΝΟ ΓΙΑΥΤΟ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΞΙΟΙ , ΦΡΑΓΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΘΡΕΦΟΥΜΕ ΚΟΙΛΙΑ ΚΑΙ {...}

 17. avatar vitalamda

  Αχ πώς να το πώ για μη σε στεναχωρήσω Μύγδονα εσένα και τους ομοϊδεάτες σου. Οι αρχαιοι Θράκες θα ήξερες αν άνοιγες κανένα βιβλίο, δεν ήταν Ελληνικό φύλο.Ήταν ένα ινδοευρωπαϊκό φύλο με τη δική τους γλώσσα και εξαιτίας του οτι δεν είχαν γραπτά δεν ξέρουμε και πολλά γι αυτούς. Για να το πώ αλλιώς να το καταλάβετε της χροισίς αβγίς ,ο Σπάρτακος δεν ηταν Έλληνας ήταν βρωμιάρης μετανάστης. Θράκες βέβαια τους ονόμασαν οι Έλληνες απο το γιό του θεού Άρη , Θράξ. Ήταν εξαιρετικοί ιππείς και τεχνίτες κοσμημάτων. Πολλά απο τα κοσμήματα στους βασιλικούς τάφους της Βεργίνας είναι φτιαγμένα απο Θράκες τεχνίτες μιάς και που η τελευταία γυναίκα του Φιλίππου ήταν θρακιώτισσα η οποία οικοιοθελώς θυσιάστηκε για να ταφεί με το Φίλιππο.Επίσης οι Μακεδόνες είχαν υποτάξει τους Θράκες. Ο Όμηρος επίσης αναφέρει οτι οι Θράκες ήταν συμμαχοι των Τρώων στο πόλεμο κατά των Ελλήνων.....και αν δε με πιστεύεις άνοιξε όπω σου είπα κανένα βιβλίο (ορθογώνιο αντικείμενο με πλήθος χάρτινων σελίδων) [......]

  1. avatar quuensryche

   Αφού έχεις διαβάσει εσύ πολλά βιβλία τότε θα ξέρεις φυσικά ότι ;Ο αρχαιότερος κάτοικος της γης μας είναι ο homo erectus tirliencis της Χαλκιδικής 13.000.000 ετών και δεν έχει έρθει από την Αφρική.Θράκες και οι λοιποί Ελληνες έχουν κοινή καταγωγή από τον αρχάνθρωπο της Χαλκιδικής, τον αρχαιότερο μέχρι σήμερα Ευρωπαίο.

   1. avatar ΜΥΓΔΟΝΑΣ

    ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΛΕΣ ΤΕΤΟΙΑ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΑΚΟΥΝΕ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ,ΑΥΤΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΑΦΡΙΚΑΝΩΝ ΝΤΕ ΚΑΙ ΚΑΛΑ.

   2. avatar Νικος

    quuensryche δεν ξερω αν τα λες σοβαρα αλλα εγω συμφωνω μαζι σου,μονο που ο αρχανθρωπος των πετραλωνων ειναι νεοτερος,χωρις να ειμαι σιγουρος..

    1. avatar quuensryche

     Φιλε Νικο σοβαρα τα λεω γιατι αυτο νομιζω οτι ισχυει.Αν καπιος αλλος εχει διαβασει η ακουσει κατι αλλο να μας πει την πηγη του να το ψαξω και γω κι'αλλο..Δεν εχω προβλημα να καταγομαι απο οπουδηποτε αν καπιος μπορει να μου το αποδειξει...

  2. avatar Νικος

   vitalamda πώς να στο πω οτι τα χεις κανει σαλατα..καταρχην ο ορος ινδοευρωπαισμος δημιουργηθηκε απο τους αγγλους μετα την νικη τους στο βατερλω,οταν το εθνικο τους αισθημα ηταν στο ζενιθ,με σκοπο να δικαιολογησουν την καταγωγη τους και να αποκτησουν ιστορια.ο ινδουερωπαισμος εχει καταρευσει γιατι μαντεψε...δεν υπαρχουν ιχνη,αποτυπωματα,στοιχεια πολιτισμου,απολιθωματα,οι ανθρωποι δεν αφησαν ΤΙΠΟΤΑ!!οταν πχ οι ελληνες αφησαν επιγραφες γραμμικης α απο το πεντε χιλιαδες πΧ(Γιουρα Αλλονησου).οι μεγαλυτεροι ερευνητες γελανε με την θεωρια και αναφερουν :ποιος ειναι αυτος ο τεραστιος λαος,που κανενας αρχαιος λαος δεν τον θυμαται,δεν τον αναφερει(και μην μου πεις για τους ινδους,αυτοι ναι υπηρχαν,μα αλλο αυτοι και αλλο οι ''ινδοευρωπαιοι'').πες μου,πού κατοικουσαν και πως αποδεικνυεται;τι ιχνη ή απολιθωματα αφησαν πισω τους;απο πού ηρθαν;τι επιγραφες αφησαν;υπαρχει περιπτωση να ανεπτυξαν πολιτισμο στις στεπες οπου ακομα υπηρχαν παγετωνες;; αν διαβαζες ανθρωπολογια,(η μονη αρμοδια επιστημη για την καταγωγη των φυλών)θα καταλαβαινες τι σου λεω,απλα εδω δεν υπαρχει χωρος.
   η ανθρωπολογια λοιπον λεει οτι οι θρακες ηταν μεσογειακο φυλο,οπως και οι ελληνες.απλα επειδη βρισκονταν στο βορειο ''συνορο'' της χερσονησου του αιμου,αναμιχθηκαν με τους ιλλυριους,οι οποιοι ηταν καυκασιο φυλο.ναι δεν υπαρχουν πολλα γραπτα,αλλα απο τα λιγα τεκμερεται οτι μιλουσαν πελασγικη γλωσσα με γραμμικη α,(Καψης).
   και τελος..τι σημαινει οτι συμμαχησαν με τους τρωες;καλα δεν ξερεις οτι οι τρωες ησαν πελασγικο φυλο;ο ομηρος αναφερει οτι συνεννοουνταν απευθειας (πριαμος-αχιλλεας)δηλ μιλουσαν ελληνικα,ειχαν ελληνικα ονοματα και ιδια θρησκεια...επειδη πολεμησαν με τους ελλαδιτες,σημαινει οτι δεν ηταν ελληνες;

   1. avatar vitalamda

    Καταρχήν ευχαριστώ για το κόσμιο ύφος αλλα η ιστορία με τον όρο ινδοευρωπαικό φύλο που παραθέτεις δεν έχει καμμία απολύτως ιστορική και ανθρωπολογική βάση. Μοιάζει βγαλμένο απο συνωμοσιολογικο περιοδικό.

    1. avatar ΜΥΓΔΟΝΑΣ

     Ο ΟΡΟΣ ΙΝΔΟΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΠΟΥ ΖΕΙΤΕ?

    2. avatar Νικος

     vitalamda σού ζητω συγνωμη αν ειπα κατι προσωπικο και σε πειραξε..δεν μιλαω για περιοδικα φιλε μου...μιλαω για επιστημη που λεγεται ανθρωπολογια,η οποια βασιζεται σε μορφολογικα χαρακτηριστικα του κρανιου,του σωματοτυπου,του αιματος,των γινιδιων κλπ..και η οποια στηριζεται σε αρχαιολογικα ευρηματα της σκαπανης και οχι σε θεωριες περι φυλων-φαντασματων!!

   2. avatar dimitris

    Αλλα νταλα κουτροβαλα και της Παρασκευης το γαλα....Ποιος Αγγλικος στρατος και κουραφεξαλα οι Ινδοευρωπαιικη φυλη,αποικησε την Ευρωπη εδω και κατι χιλιαδες χρονια,ανθρωπολογικες ερευνες και ιστορικες,ετσι και αλλιως ο πρωτος που μιλησε για ανωτεροτητα ηταν Γαλλος Γκομπινο,κοινα πολιτισμικα στοιχεια υπηρχαν σε τελετες και στην μυθολογια-θρησκεια της εποχης οπως και γλωσσα,τα ονοματα μεσα στην ελληνικη μυθολογια δεν ηταν Αρχαιοελληνικα,μυθοι οπως ο κατακλυσμος υπηρχαν σε ολες της χωρες,ο Δαναος(πρωτος Ελληνας)ερχοταν απο την Ανατολη και αλλοι μυθοι οπως του Αρχεα μας συνδεουν με αυτους,οι περισσοτεροι τροποι ταφης ειναι ιδιοι και αλλα γνωρισματα,δεν ηταν μια φυλη ενα ενθος,ηταν μια κοινη αφετηρια λαων....Ακομα μου λες οτι οι Τρωες ηταν Ελληνες κατι που δεν ισχυει εκτος απο τα μυαλα σας,αφου ολοι οι Ελληνες εκεινης της εποχης ενωθηκαν εναντιων τους,οτι συνεννοουνταν μεταξυ τους δεν εχει καμια σημασια,μηπως κατα αλλους μυθους οτι ο Οδησσεας πηγε στην Αιγυπτο δεν συνεννοηθηκε με τους Αιγυπτιους?μηπως και αυτη ηταν Ελληνες,οι Θρακες παλι ηταν μια ομαδα διαφορετικων φυλων με κοινα χαρακτηρηστηκα που εκτεινοταν απο την σημερινη Ελληνικη Θρακης μεχρι και την Ουκρανια,ειναι δυσκολο να προσδιορισουμε ακριβως την καταγωγη τους,στην σημερινη Θρακη ισως να ηταν Πελασγοι,αφου ηταν κοντα με την κυρια περιοχη των πελασγων(Θεσσαλια,Μακεδονια)..

    1. avatar Νικος

     τι να πρωτοαναφερω απο τα απιστευτα που γραφεις!!δεν ηταν αρχαιοελληνικα τα ονοματα στην ελληνικη μυθολογια;;;;τι ειναι αυτο;;;καινουριο φρουτο;;;τροποι ταφης ιδιοι;;οι ελληνες τούς εκαιγαν,οι αιγυπτιοι τους εθαβαν,και οι σκυθες τους ετρωγαν!!!ο δαναος απο πού ηρθε βρε δημητρη;απο την κινα;;ελα βρε δημητρη μεσημεριατικα...

    2. avatar Νικος

     δημητρη τα χεις μπερδεψει φιλε μου.. ο ιδρυτης της θεωριας-φαντασμα ηταν ο Ουιλλιαμς Τζοουνς,αυτος την ξεκινησε,ενας ερασιτεχνης γλωσσολογος!!!και την θεμελιωσε ο γερμανος Φραντς Μπομπ. βασιστηκαν στην σανσκριτικη γλωσσα και οτι η ελληνικη πηγαζει απο κει(ακουσον ακουσον!!!)..η σύγκριση ομως καποιων γλωσσών προαπαιτεί την μελέτη τους σε ΙΔΙΟ Ή ΠΕΡΙΠΟΥ ΙΔΙΟ χρονικό διάστημα.σε προκαλω λοιπον..βρες μου παλαιοτερη επιγραφη στα σανσκριτικα ή σε οποια αλλη γλωσσα θες,απο τις ελληνικες επιγραφες στη κοαστορια και την αλλονησο!!

    3. avatar Νικος

     δημητρη οι αγγλοι εφηυραν πρωτοι την ινδοευρωπαικη θεωρια,δεν το ξερεις;;απο που αποικησε την ευρωπη,απο πού ηρθαν;και πως ανεπτυξαν πολιτισμο στους παγετωνες τις βορειας ευρωπης;;ο πολιτισμος αναπτυχθηκε στην μεσογειο(πχ αρχανθρωπος πετραλωνων 700000 πΧ κλπ) και απο κει πηγε στην βορεια ερυωπη!!βρες μου λοιπον ΕΝΑ σημειο απο οπου περασαν οι ινδοευρωπαιοι,ποιοι ηταν και τι αφησαν πισω τους.συγκεκριμενα πραγματα οχι θεωριες!το καταλαβαινεις οτι αυτη η φυλη φαντασμα ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΠΟΤΕ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΦΗΣΕ ΠΟΥΘΕΝΑ ΙΧΝΗ;όταν στον ελλαδικο χωρο εχουμε ευρηματα (φραχθι ερμιονιδας,δισπηλιο καστοριας,αλλονησσος) απο την νεολιθικη εποχη ακομα,για πολιτισμους και συνοικιες οργανωμενες;;δεν ξερει κανεις απο πού ξεκινησαν,πού περασαν και πού κατοικησαν,το καταλαβαινεις;;διαβασε αρχαιολογια και ενημερωσου πια!ολα ξεκινησαν απο την μεσογειακη φυλη της χερσονησου του αιμου,η οποια εξαπλωθηκε προς βορρα.ΑΥΤΗ ειναι η φυλη που διεδωσε την κουλτουρα και την γλωσσα και τα κοινα ηθη και εθιμα.γιατι πολυ απλα τα βορεια φυλα,δεν ειχαν αναπτυξει ικανο πολιτισμο!επειτα εκει ενωθηκε με τα αλλα προυπαρχοντα φυλα της ευρωπης(ηπειρωτικο,διναρικο,κλπ) και σιγα σιγα χαθηκε.την καταγωγη τους οπως λες,την αποδεικνυει η ιδια η ανθρωπολογια και συ μου λες τα δικα σου;;
     οσον αφορα τους τρωες,το οτι ειχαν ελληνικα ονοματα και λατρευαν τους ιδιους θεους δεν σού λεει τιποτα;το οτι η μ.ασια ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ οτι ειχε αποικηθει ολοκληρη απο τους ελληνες δεν σου λεει τιποτα;

     1. avatar dimitris

      "Ελληνικη μυθολογια" πρωτος τομος εισαγωγη στον μυθο,ολα τα ονοματα σε ευς(Αχιλλευς,Ζευς) εχουν ινδοευρωπαικη και οχι πρωτοελληνικη ονομασια δεν ειναι τυχαιο οτι ειχαν ιδιους θεους και ηρωες και στην Ανατολη,εχεις δικιο που λες οτι υπηρχαν και αλλοι Πληθυσμοι στην Ελλαδα οι Πρωτοελληνες και αλλες γραφες(ΓραμμικηΑ,Β,τωρα για την ¨γραφη¨της Αλλονησου μην μιλησω)αλλα δεν εχουν σχεση με της διαλεκτους και γραφες που ειχαν οι μεταγενεστεροι Ελληνες.Οι Ινδοευρωπαιοι ζουσαν στην Κεντρικη Ασια,δεν ειχαμε τοτε γραπτα κειμενα ωστε να ξερουμε με σιγουρια τον τροπο ζωη τους,δεν ειναι μια φυλη ειναι κοινη αφετηρια,οι γλωσσες,γραφες αυτων των λαων μοιαζουν μεταξυ τους.Το Αλλο τωρα με την μικρα Ασια,αποικηθηκαν τα παραλια της Μικρα Ασιας οχι ολη η Μ.Ασια,εκτος αμα οι Χετταιοι ηταν Ελληνες,ο Τρωικος πολεμος εγινε πριν την πρωτη Αποικιση,πριν την καθοδο των Δωριεων,αλλα χρονολογικα δεν στηριζετε αυτο που λες,ο Δαναος παλι ερχετε απο την Αιγυπτο,ενω ο Αργεας απο την Περσια(γι αυτο και το Αργος δεν εστειλε στρατο εναντια των Περσων),ταφιακα παλι βλεπουμε πολλες κοινες λειτουργιες,οπως το να βαζουν τα προσωπικα αντικειμενα των νεκρων στους ταφους(και Ελληνες και Σκυθες).Στο μονο που εχεις δικιο ειναι οτι υπηρχαν πληθυσμοι πριν τους Ινδοευρωπαιους,χαρακτηριστικο παραδειγμα ειναι οι Αριοι στην Ινδια που κατεκτησαν την Ινδια αλλα αφομιωσαν των πολιτισμοτης αλλαζοντας το προ οφελος τους,κανοντες τις καστες,οπου εβαλαν σε κατωτερη καστα τους νεχροειδης,που ηταν οι εχθροι τους...
      Ελληνικη μυθολογια
      Ιστορια Ινδικης Φυλοσοφιας οι πηγες μου(και βικι μην λεω ψεματα)οι δικες σου....

     2. avatar Νικος

      δημητρη εσυ στηριζεσαι σε μυθολογια ή ιστορια ινδικης φιλοσοφιας..εγω σου μιλαω για την ανθρωπολογια.(προχειρα μου ρχεται στο μυαλο ενα βιβλιο του δημ.δημοπουλου ανθρωπολογος,δεν θυμαμαι τον τιτλο).αυτη στηριζεται σε αρχαιολογικα ευρηματα,ανασκαφες,μορφολογικα χαρακτηριστικη κρανιου,σκελετων,γονιδιων κλπ,ΔΕΝ αμφισβητειται!!γιατι πολυ απλα στηριζεται σε ΑΠΤΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ,όχι μυθους ή γλωσσολογικες υποθεσεις..πχ τα απολιθωματα γεωργικων καλλιεργιων στην βορεια ευρωπη,απεδειξαν την μεταδοση τους απο την μεσογειακη φυλη,γιατι πολυ απλα αυτη την πρωτοδημιουργησε(παλι με αποδειξεις απολιθωματων)..τελος για να μην κουραζω: η ανθρωπολογια λεει οτι υπαρχουν οι εξης φυλες:αρια (λευκη),μαυρη,κιτρινη ή μογγολικη,ινδη,ινδικη κλπ..και απο κει ξεκινανε τα υποφυλα,οι μεταναστευσεις τους κλπ..

     3. avatar Νικος

      ΔΗΜΗΤΡΗ α)οσον αφορα τα ονοματα,αντιπαρερχομαι την ινδοευρωπαικη ονομασια γιατι σού ξαναλεω οτι τα σνσκριτικα στα οποια στηριζεται η θεωρια αυτη,ειναι μεταγενεστερη των ελληνικων.αυτο αποδεικνυεται απο τις παλαιοτερες ελληνικες επιγραφες που σωζονται ΕΩΣ ΤΩΡΑ. β)στην επιγραφη αλλονησου φαινεται καθαρα το ''α'',το ''δ'' και το ''υ''. γ)το να λες οτι η γραμμικες α και β δεν εχουν σχεση με τις μετεπειτα γραφες των ελληνων,ειναι τελειως ατοπο γιατι τα συμβολα τους προσομοιαζουν περιπου στα 17 απο τα 24 γραμματα των μετεπειτα ελληνων.εξαλλου ειναι αποδεδειγμενη απο δεκαδες ιστορικους κ γλωσσολογους η συνδεση των γραμμικων με τα μετεπειτα ελληνικα.υπαρχουν δεκαδες ονοματα επιστημονων που το λενε,βρες τα! δ)οι ινδοευρωπαιοι ακριβως οπως το λες,ΔΕΝ ειχαν γραπτα,δεν αφησαν απολιθωματα,δεν αφησαν ιχνη περασματος,δεν αφησαν ιχνη πολιτισμου,δεν αφησαν τιποτα γιατι δεν υπηρχαν!!μαλιστα λενε πως κατεβηκαν στην ελλαδα μεταξυ 3000 -2000 πΧ,οταν οι ελληνες ειχαν ηδη δυο πολιτισμους (κυκλαδικο-μινωικο),ολοκληρωμενη γραφη,κοινωνιες (Σεσκλα 7000 πΧ,ερμιονιδα κλπ)!!!καταλαβαινεις λοιπον...επισης λενε οτι κατεβηκαν απο τις στεπες της βορειες ευρωπης και αναρωτιεμαι πως πηδηξαν τους τοτε παγετωνες..σου ξαναλεω οτι η γραφη και ο γεωργικος πολιτισμος εξαπλωθηκε απο την χερσονησο του αιμου,το λενε ανθρωπολογοι.. ε)η τροια ειναι στα παραλια της μ.ασιας και οχι στο εσωτερικο και η εκστρατεια εγινε το 1200 πΧ,περιπου μαζι με την καθοδο των δωριεων. στ)για τον δαναο εχεις δικιο,το παιρνω πισω.
      φιλε μου εχεις μπερδευτει:οι αριοι ανηκαν στην λευκη φυλη η οποια εμφανιστηκε στην ευρωπη.οι ινδοι ανηκουν στην ινδη φυλη(αλλωστε ειναι προφανη τα χαρακτηριστικα χρωματος,μαλλιων κλπ)

     4. avatar dimitris

      οι Αριοι ηταν μια απο 4 φυλες των Ινδιων και η σημαντικοτερη,η Ινδικη φυλη ανηκει στην λευκη φυλη την Ινδοευρωπαικη,η Ινδοευρωπαικη "φυλη" δεν ειναι μια φυλη αλλα μια κοινη αφετηρια πολιτιστικα και αιματολογηκα καποιων φυλων,σαν τον Πυργο της Βαβελ ας πουμε,Ο μυθος σε ολους τους πολιτισμους προαγει την ηθικη και τον τροπο ζωη τους,οπως και η φιλοσοφια.Ακομα η Γραμμικη Α(που δεν εχει αποκρυπτογραφιθει)και η Γραμμικη Β ειναι γλωσσα συμβολων,δεν εχει σχεση με το ελληνικο Αλφαβιτο,ο δισκος της Φαιστου το δειχνει καθαρα,οσο για το Αγγειο της Αλονησου,εχει σχεση μαλλον με την προτογραφη των Βαλκανιων,αλλα παλι δεν ξερουμε τι ειναι,μπορει να ειναι και αρχιτεκτονικη ιδιομορφια,παντως γραφη με σχεση την Ελληνικη δεν ειναι,απλα μια κοινη λογικη πως γινεται να εχουν γραφει και να μην κανουν κειμενα?Ακομα πολλοι ανθρωπολογοι υποστηριζουν το ορο της Ινδοευρωπαικης φυλης.Τελος να παμε στα Ιστορικα η πρωτη αποικιση εγινε εξαιτιας(κατα πασα πιθανοτητα)της καθοδου των Δωριεων,αρα ειναι φυσικο να συμπιπτουν οι χρονολογιες,ακομα μια φυλη δεν χρειαζεται να εχει γραφη για να αναγνωριζεται(Χετταιοι)απλως αυτο δειχνει την αναπτυξη της...

   3. avatar ΚομμουνιστηςΑντικαπιταλιστης

    σε καμια περιπτωση δεν εχει καταρριφθει η ινδοευρωπαικη θεωρια. και μεγαλυτερος της συμμαχος ειναι οι γλωσσες των λαων ινδουευρωπαικης προελευσης και ειδικα λεξεις βασικες οπως πχ Πατηρ ,Vater (Γερμανικα) , Father (αγγλικα), Pedar (περσικα) , κοκ. ή θυγατηρ , daughter (Αγγλικα) , Dokhtar (περσικα) κοκ... ενω πχ σε γλωσσες μη ινδοευρωπαικης προελευσης otoosan (πατερας στα ιαπωνεζικα) tahtli (γλωσσα των αζτεκων). Σιγουρα εχει αμφισβητηθει σα θεωρια τα τελευταια χρονια αλλα σε καμια περιπτωση δεν εχει καταρριφθει.

    1. avatar Νικος

     ΚομμουνιστηςΑντικαπιταλιστης δεν καταλαβες τι ειπα..η ινδοευρωπαικη θεωρια στηριχθηκε σ'αυτο ακριβως που λες..σε καποιες κοινες ριζες λεξεων..αλλα δεν εκαναν κατι:δεν εψαξαν την χρονικη καταγωγη των κοινων αυτων ριζων,ωστε να συμπερανουν απο ποιον λαο προηλθε!παραδειγμα:μεχρι τωρα το παλαιοτερο γραπτο ηταν μια ασσυριακη επιγραφη του τρεις χιλιαδες πχ.ελα ομως που ανακαλυφθηκαν ελληνικες επιγραφες μεχρι το επτα χιλιαδες π.Χ.πως λοιπον προηλθαν οι κοινες λεξεις απο καποιους ''ινδοευρωπαιους'' και οχι απο καποια αλλη φυλη με ΑΠΤΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ τα κειμενα της; θεωρησαν (εσκεμμενα) λοιπον οτι προηλθε απο μια φυλη -φαντασμα που ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ Η ΥΠΑΡΞΗ ΤΗΣ.και η υπαρξη καποιου λαου αποδεικνυεται ΜΟΝΟ με αρχαιολογικα και ανθρωπολικα ευρηματα φιλε μου.και οι ινδοευρωπαιοι δεν εχουν τιποτα απο αυτα.το ξερεις οτι λενε πως οι ινδοευρωπαιοι κατεβηκαν στην ελλαδα το 3000 -2000 πΧ,οταν στον ελλαδικο χωρο προυπηρχαν συνοικειες οργανωμενες και ειχαν ηδη αναπτυχθει 2 πολιτισμοι,ο κυκλαδικος και ο μινωικος με αποδεδειγμενη γραφη;;;μπαρουφες δηλαδη...η ινδοευρωπαικη θεωρια απορριπτεται απο την ανθρωπολογια,τι να λεμε τωρα;;

     1. avatar ΚομμουνιστηςΑντικαπιταλιστης

      φυσικά και δεν εχει αποδειχθει η υπαρξη της. θεωρια ειναι. ακομα και η εξελιξη ακομα απολυτα δεν εχει αποδειχτει και παραμενει θεωρια. Και οι ινδοευρωπαιοι δεν ηταν υποτιθεται καποια συγκεκριμενη φυλη. Μαλλον μια ομαδα λαων. Οπως πχ οι λαοι της Στεπας τουρκοι ταταροι μογγολοι κτλπ συγγενευουν μεταξυ τους ή οι λαοι της κεντρικης αμερικης κτλπ. Οπως και να εχει δε προκειται ποτε να αποδειχτουν αυτα τα πραγματα εκτος αν ανακαλυφθει η μηχανη του χρονου και παει καποιος ταξιδιωτης στο μακρυνο παρελθον.... Και εσυ μιλας για ιστορια. η ινδοευρωπαικη θεωρια παει πολυ πιο πισω στα προιστορικα χρονια. Για να μιλαμε για ιστορια δε μπορουμε να παμε πιο πισω απο το 6000 ΠΚΧ...

  3. avatar ΜΥΓΔΟΝΑΣ

   ΣΥΜΦΩΝΩ ΟΙ ΘΡΑΚΙΩΤΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ,ΠΟΝΤΙΟΙ,ΚΡΗΤΙΚΟΙ,ΑΘΗΝΑΙΟΙ,ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ ΚΤΛ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΤΟ ΞΕΡΕΙΣ?Ο ΙΔΡΥΤΗΣ ΤΩΝ ΕΛΕΥΣΙΝΕΙΩΝ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΘΡΑΚΙΩΤΗΣ ΕΥΜΟΛΠΟΣ.ΚΑΙ ΠΡΟΒΑΤΟ Ο ΤΡΩΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΗΤΑΝ ΕΜΦΥΛΙΟΣ .

   1. avatar seaman

    ΜΥΓΔΟΝΑ, ερώτηση... Υπάρχει αρχαίο φύλο "Θράκες"? Υπάρχει αρχαίο φύλο "Αθηναίοι"? Υπάρχει "Σπαρτιάτες" μήπως?
    Επίσης "Θρακιώτες" δεν υπάρχει καθόλου. Η σωστή λέξη είναι Θράκες.

   2. avatar dimitris

    Ευτυχως το καταλαβες οτι ενθικη συνειδηση δεν υπηρχε εκεινα τα χρονια,ετσι οπως ειναι τωρα και γεννηθηκε στην Γαλλικη επανασταση,μεταναστης ηταν παντως οι Θρακες που εκαναν τα ελευσινια μυστηρια,πιθανον αμα ειχαμε ατομα σαν εσενα στην εξουσια θα τους διωχνατε....

   3. avatar vitalamda

    Άνθρωπέ μου μη βάζεις λόγια στο στόμα μου...δε μίλησα για Μακεδόνες ,Πόντιους κτλ...μίλω για τους αρχαίους Θράκες...δε το λέω εγώ, το λέει κάθε ιστορικός στο πλανήτη συμπεριλαμβανομένων και των Ελλήνων. Γιατί αντι να γράφεις χαζομάρες δε το ψάχνεις;

 18. avatar ΜΥΓΔΟΝΑΣ

  ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΚΑΙ ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ ΑΝΤΙ ΝΑ ΤΙΜΟΥΝ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟ ΕΧΟΥΝ ΠΟΙΟ ΠΟΛΛΗ ΣΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΟΝ ΞΕΝΟ ΤΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ.

  1. avatar nai kala…

   Και οΤσε, έλληνας ήταν Μυγδωνα 🙂

  2. avatar fskla

   Επειδή είναι "κολλημένοι"

   1. avatar vitalamda

    Γιά ψάξε το θέμα λίγο στο βίκι (wiki) εκτός και αν αυτοί που εγραψαν όλα τα ιστορικά βιβλία είναι επίσης "κολλιμένη αροιστερεί"...ουγκ

 19. avatar politis panagiotis

  Εμείς είμαστε γνώστες των πάντων, και κυρίως αυτών που έγιναν την εποχή που δεν ζούσαμε. Για το σήμερα ξέρουμε λίγα καθότι δεν αντέχουμε την πραγματικότητα. Το ότι είμαστε οι καλύτεροι όλων φαίνεται, γιατί να το κρύψουμε άλλωστε….

 20. avatar seaman

  Φίλε vitalamda, απλά να σε ενημερώσω ότι τα βιβλία "Παγκόσμια Ιστορία, Εκδοτική Αθηνών 1990" είναι επανέκδοση της "Παγκόσμια Ιστορία" από την Ακαδημία Επιστημών της ΕΣΣΔ. Έχω και τις δύο εκδόσεις. Στη σελίδα 361 αναφέρει για τους Σουμερίους και τα έτη 3000 π.Χ.
  Το "A History Of Ancient Greece, Blackwell, 1999" το έχω διαβάσει και το βρίσκω μάλλον ελλιπές και ανακριβές σε πολλά σημεία. Εύχομαι αυτά που λέει μέσα σε πολλά σημεία να είναι απλώς λάθη...

 21. avatar vitalamda

  Πραγματικά θα συμφωνήσω με το Δημήτρη οτι είσαι εξαιρετικός σχολιαστής και το ύφος σου σε τιμά. Επέτρψε μου σχετικα με τους Ιλλυρίους οτ κάνεις ένα λάθος.(στο έγραψα και σε άλλο ποστ) Το γεγονός οτι μιλούσαν διαφορετική γλώσσα ή διάλεκτο αν θέλεις δε τους κατατάσει στα ελληνικά φύλα. Οι προυποθέσεις για να θεωρηθούν ελληνικά κάποια φύλα είναι να μιλούν την ιδια γλώσσα και να λατρεύουν τους ίδιους θεούς, όπως πχ οι Μακεδόνες.
  Πηγές
  Παγκόσμια Ιστορία, Τόμ. Α΄σ.361, Εκδοτική Αθηνών 1990
  Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, τόμος Γ1, σελ. 450.
  A History Of Ancient Greece, Blackwell, 1999, σελ. 256
  Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, τόμος Γ1, σελ. 450-451

 22. avatar dimitris

  seaman σε θεωρω απο τους καλυτερους σχολιαστες,αλλα εδω διαφωνουμε,οι Θρακες αναφερονται απο την εποχη του Ομηρου,ενω αναφεροντε και απο τον Πυθαγορα,οταν περιεγραφε τους Θεους της καθε φυλης,ακομα Ιλυριοι και Θρακες δεν περιγραφονται σαν Ελληνες απο τον Ηρωδοτο και αμα θυμαμε καλα και απο ολους τους αρχαιους Ελληνες,δεν επερναν μερος στους Ολυμπιακους Αγωνες,μεχρι Λυσσιμαχου.Ακομα οι "Θρακες" ηταν χωρισμενοι σε φυλες παλι κατα των Ηρωδοτο(Ορδυσων),πολλες ειχαν αναπτυξει σχεσεις με την αρχαια Ελλαδα ιδιαιτερα με την Αθηνα,οπως πολλοι σωστα ειπε ο Μυγδονας(δεν περιμενα ποτε να το πω αυτο)ηταν ιδρυτες των Ελευσινιων μυστηριων,φυσικο αφου ηταν ο "σιτοβολωνας¨" της αρχαιας Ελλαδος να εχουν την Περσεφονη σαν κυρια Θεα και αλλοι μεγαλοι μετοικοι ειχαν καταγωγη απο εκει,αν δεν κανω λαθος και ο Κριτιας...Ελληνικο φυλο δεν το λες ισως "Συγγενικο" φυλο με τους Αρχαιους Ελληνες....

 23. avatar seaman

  Δημήτρη, απλά είπα ότι "θράκες" σαν φύλο δεν υπάρχει. Θράκες ονομάζονται όλα τα αρχαία φύλα που κατοικούσαν στη Θράκη.
  Όντως πάντως οι διαφορές των αρχαίων κατοίκων της Θράκης με τους υπόλοιπους αρχαίους Έλληνες ήταν μεγάλες. Πχ, μιλούσαν διαφορετική γλώσσα, την Ιλλυρική διάλεκτο, δεν πίστευαν στο πάνθεον όπως οι λοιποί αρχαίοι Έλληνες κτλ.
  Μερικά χαρακτηριστικά φύλα με καταγωγή από τους Ιλλυριούς είναι: Οι Άβαντες (Ελληνικό φύλο που μετοίκησε αργότερα και στην Εύβοια) και οι Μέδοι από τους οποίους καταγόταν και ο Σπάρτακος. Επίσης θρακικό φύλο ήταν και οι Αμαζόνες. Γενικά οι Θράκες ήταν διαιρεμένοι σε ξεχωριστές φυλές και δεν κατάφεραν να συγκροτήσουν ενιαία οργάνωση μέχρι που ιδρύθηκε το Κράτος των Οδρυσών τον 5ο αιώνα π.Χ.
  Τώρα για την Ελληνικότητα των φύλων οι γνώμες διίστανται. Άλλοι ισχυρίζονται ότι όλα τα φύλα ήταν Ελληνικά, άλλοι ότι κανένα δεν ήταν Ελληνικό, άλλοι (και μάλλον η σωστότερη άποψη) ότι κάποια φύλα ήταν Ελληνικά και κάποια όχι. Μην ξεχνάς ότι κατά την κάθοδο των βορείων φυλών προς το νότο, οι περιοχές αυτές ήταν ο πρώτος σταθμός του Ελλαδικού χώρου.

 24. avatar seaman

  Φίλε μου vitalamda. Αρχαίο φύλο "Θράκες" ή "Θρακιώτες" δεν έχω ξανακούσει. Ξέρω για Ίλλυρες οι οποίοι ήταν Ελληνικό φύλο και έμεναν σε όλη την περιοχή της βαλκανικής, βόρεια του Στρυμόνα μέχρι περίπου τα νότια όρια της σημερινής Ρουμανίας. Οι θράκες ήταν όλα τα φύλα που κατοικούσαν στην περιοχή "Θράκη" που στα αρχαία χρόνια εκτεινόταν περιελάμβανε την σημερινή Βουλγαρία, το τμήμα της Τουρκίας μέχρι τον Ελλήσποντο, τμήματα της Μακεδονίας μέχρι και της σημερινής Σερβίας.
  Επίσης δεν σημαίνει ότι όλοι οι σημερινοί κάτοικοι της βαλκανικής είναι απόγονοι των Ιλλύρων όπως κάποιοι στα βόρεια (βορειοδυτικά) σύνορά μας ισχυρίζονται, θέλουν να το "παίξουν" Έλληνες και τους παίρνουν σαν μέλη στη Χ.Α.... Αυτοί είναι σλάβοι που μετοίκησαν αργότερα.

 25. avatar vitalamda

  Φίλε μου πολύ όμορφη απάντηση και διαβασμένη. Το βίκι δε το ανέφερα όμως για την αξιοπιστία του αλλα γιατί είναι το πιο προσβάσιμο. Είναι όμως κοινώς αποδεκτό και αποδεδειγμένο απο την διεθνή αλλα και εγχώρια επιστημονική κοινότητα οτι οι αρχαίοι Θρακιώτες δεν ήταν Έλληνες. Ακόμη και το βικι στο τέλος αναφέρεται η πηγή την οποία και αναφέρω : Παγκόσμια Ιστορία, τόμος 1. Εκδοτική Αθηνών. Αθήνα 1990. ISBN 9789602131275.

 26. avatar seaman

  @ Vitalamda: Η Βικιπαίδεια δεν αποτελεί πάντοτε αξιόπιστη πηγή πληροφοριών. Τα λύματα δεν γράφονται από ιστορικούς αλλά ο οποιοσδήποτε μπορεί να γράψει. Αν θέλεις πληροφορίες για τον Σπάρτακο καλύτερα να διαβάσεις τους "Πλουτάρχου Βίους", "Μάρκος Κράσσος".
  Για το θέμα, ο Σπάρτακος καταγόταν από τους Μαίδους. Οι Μαίδοι ήταν ιλλυρικό φύλο από τη Θράκη, που κατοίκησαν την πάνω κοιλάδα του Στρυμόνα από το 1400 π.Χ περίπου. Το φύλο των Ιλλυριών ανήκε στα Ελληνικά φύλα, παρόλο που μιλούσαν τη δική τους Ιλλυρική διάλεκτο.
  Το ότι υποτάχθηκαν στους μακεδόνες τους οποίους πολέμησαν για την ανεξαρτησία τους είναι κάτι συνηθισμένο για τα Ελληνικά φύλα της αρχαίας Ελλάδας.

 27. avatar vitalamda

  Ψάξτο και στο βίκι αν δε με πιστεύεις.

 28. avatar vitalamda

  Λυπαμαι δεσποινίς , και γώ Θρακιωτης είμαι...για τον Αλέξανδρο ας είστε υπερήφανη, αν και καλύτερα θα έπρεπε να έχετε λόγους να είστε υπερήφανοι για το παρόν σας και όχι για το παρελθόν....αλλα οι αρχαίοι Θρακες δεν εχουν καμμία σχέση με τους Έλληνες εκτος απο το οτι ηταν υποταγμένοι στους Μακεδόνες.

 29. avatar vitalamda

  Μπορείτε να το δείτε online σε βικι ή wiki

 30. avatar vitalamda

  Τέτοιοι είστε ποιοί? Υπάρχουν ακόμη απόγονοι των αρχαίων Θράκων; Ωστέ δεν είσαι Αίλλυνας και μας κοροιδεύεις τόσο καιρό? [...]

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει