Η καθημερινότητα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες στην μάχη που δίνουν με την ακρίβεια βρίσκονται στο επίκεντρο του σχεδιασμού του κυβερνητικού επιτελείου που αναζητά λύσεις έτσι ώστε να ανακουφίσει ειδικά τους ευάλωτους.

Από την φοροδιαφυγή, έως την ακρίβεια, με τον πληθωρισμό στα τρόφιμα να καλπάζει αλλά και με τους ακτοπλόους να μην ανταποκρίνονται όσο και όπως θα έπρεπε, το Μαξίμου δρομολογεί μέτρα για το αμέσως επόμενο διάστημα.

Όσον αφορά στην ακρίβεια, εκτός από την τρίμηνη παράταση που δόθηκε στο Market Pass για τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, το οικονομικό επιτελείο θα εντείνει τους ελέγχους έτσι ώστε να παταχθεί και η αισχροκέρδεια από έναν ενιαίο μηχανισμό. Για τον τρόπο λειτουργίας του θα γίνουν σύντομα ανακοινώσεις από το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Όσον αφορά στο θέμα των τσουχτερών τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, στην κυβέρνηση εμφανίζονται ενοχλημένοι από την στάση των ακτοπλόων καθώς κάποιοι προχώρησαν σε μειώσεις για τα μάτια του κόσμου και κάποιοι άλλοι δεν έχουν ανταποκριθεί ακόμα.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι έλεγαν στο newsbeast.gr ότι οι εκπτώσεις που ανακοινώθηκαν δεν είναι αρκετές και πως οι έλεγχοι θα συνεχιστούν.

Για τον λόγο αυτό και θα ενταχθεί όπως προανήγγειλε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ακτοπλοϊκή αγορά στο Παρατηρητήριο Τιμών του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Η απόφαση αυτή ελήφθη γιατί όπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, η διαφάνεια στις τιμές φέρνει μεγαλύτερο ανταγωνισμό όπως αποδείχθηκε και με τις τιμές των καυσίμων αλλά και με τα τρόφιμα.  Έτσι, το επόμενο διάστημα θα συνεχιστούν οι επαφές και οι πιέσεις προς τους ακτοπλόους έτσι ώστε να ανταποκριθούν όλες οι εταιρείες.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου ο οποίος προειδοποίησε ότι «Ουδείς μπορεί να παίζει με το εισόδημα των πολιτών» και πως το θέμα για την κυβέρνηση δεν τελείωσε και οι έλεγχοι θα συνεχιστούν.

Τέλος, όσον αφορά στην φοροδιαφυγή και την πάταξή της κυβερνητικοί αξιωματούχοι υπενθυμίζουν ότι το πρόβλημα και η αντιμετώπισή του ήταν στις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού.

Όπως τονίζουν υπάρχει η τεχνογνωσία αλλά και τα εργαλεία προκειμένου να παταχθεί. Ένα από αυτά είναι οι ηλεκτρονικές συναλλαγές που καταγράφονται αυτόματα και κανείς δεν μπορεί να αποφύγει να δηλώσει τι εισπράττει.

Υπενθυμίζουν επίσης ότι οι διασυνδέσεις μεταξύ ταμειακών μηχανών, συστημάτων POS, και Υπουργείου Οικονομικών είναι σε φάση υλοποίησης, ενώ η αλυσίδα εφοδιασμού ελέγχεται με ηλεκτρονικά τιμολόγια.

Δίνοντας το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει ο πρωθυπουργός δηλώνει αποφασισμένος να μην κάνει πίσω στον πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής γιατί όπως λέει θεωρεί ύψιστη κοινωνική αδικία να επιμερίζονται το βάρος της φορολόγησης κάποιοι, κατά κανόνα μισθωτοί, συνταξιούχοι, αυτοί δηλαδή που δεν μπορούν να φοροδιαφύγουν».