Ένα διήμερο με μεγάλο διπλωματικό και πολιτικό ενδιαφέρον ξεκινά σήμερα στο Βίλνιους της Λιθουανίας που αρχίζει η Σύνοδος του ΝΑΤΟ, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει μπαράζ συναντήσεων με ξένους ηγέτες και με την αυριανή συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να δεσπόζει ανάμεσα σε αυτές.

Η ελληνική πλευρά παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το παρασκήνιο των κινήσεων του Τούρκου Προέδρου ο οποίος δεν δίστασε να συνδέσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με την επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την ένταξη της χώρας του στην ΕΕ.

Όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, το γεγονός ότι η Άγκυρα τελικά έδωσε το πράσινο φως για την εισδοχή της Σουηδίας στην Βορειοατλαντική Συμμαχία δίνει μια θετική αύρα στην παρουσία της στο Βίλνιους.

Πώς θα προσέλθει η ελληνική πλευρά στη συνάντηση με τον Ερντογάν

Η Τετάρτη θα είναι η πιο έντονη ημέρα καθώς εκτός από τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Γάλλο Πρόεδρο και στενό σύμμαχο της Ελλάδας Εμανουέλ Μακρόν, με τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς αλλά και τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι.

Όσον αφορά στην συνάντηση με τον Τούρκο ηγέτη πηγές από το Μέγαρο Μαξίμο τόνιζαν ότι κατ’ αρχήν είναι πολύ σημαντικό ότι θα γίνει αυτή η διμερής συνάντηση ανάμεσα σε δυο ηγέτες οι οποίοι έχουν νωπή ισχυρή εντολή, μετά τις εκλογές.

«Η Ελλάδα», λένε οι ίδιες πηγές, «πιστεύει στον διάλογο, αλλά από την άλλη είναι ξεκάθαρη στις θέσεις της και δεν υπάρχει καμία δυνατότητα ή πιθανότητα υποχώρησης.

Πιστεύουμε στην επίλυση της μοναδικής διαφοράς μας, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, που είναι ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Από κει και πέρα, όμως, θεωρούμε ότι εφόσον φανεί και η αντίστοιχη διάθεση από την άλλη πλευρά, εφόσον εισέλθουμε σε αυτή τη φάση του διαλόγου, μπορούμε να έχουμε καλύτερες μέρες».

Η Ελλάδα, θα παρακολουθήσει επίσης σήμερα με ενδιαφέρον τη συνάντηση που θα έχουν ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με τον Ταγίπ Ερντογάν και η οποία επισημοποιήθηκε λίγο μετά την ανακοίνωση ότι η Τουρκία είπε το ναι για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

«Οι προθέσεις του Ερντογάν είναι γνωστές όσον αφορά στην επιδίωξή του να αποκτήσει η χώρα του τα F16», τόνιζαν διπλωματικές πηγές αλλά πρόσθεταν με νόημα ότι η τακτική των παζαριών που ακολουθεί κατά κόρον η Τουρκία δεν έχει πάντα τα αποτελέσματα που προσδοκά.

Ακόμα και το γεγονός ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ συμφώνησαν να «ενεργοποιήσουν εκ νέου» τις σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ, η Αθήνα το βλέπει θετικά γιατί πάνα υποστήριζε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Άλλωστε, όπως σημείωναν ο δρόμος είναι πολύ μακρύς και περιλαμβάνει πολλά προαπαιτούμενα.

Οι σημερινές συναντήσεις

Από τις σημερινές συναντήσεις ξεχωρίζει αυτή με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα την ώρα που στις σχέσεις των δυο χωρών επικρατεί ένταση με την Αθήνα να είναι ενοχλημένη από την παρατεταμένη κράτηση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρι. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι αν τα Τίρανα συνεχίσουν να κρατούν αυτή την στάση θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα στην ενταξιακή τους προοπτική στην ΕΕ, αναμένεται να θέσει το θέμα αυτό στον Αλβανό ομόλογό του.

Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί και με τον Πρόεδρο του Μαυροβουνίου, Γιάκοβ Μιλατόβιτς ενώ το βράδυ θα παρακαθήσει σε δείπνο που θα παραθέσει ο Πρόεδρος της Λιθουανίας, Γιτάνας Ναουσέντα, στους ηγέτες των κρατών μελών του ΝΑΤΟ, στο Προεδρικό Μέγαρο.