Μουδιασμένα παραμένουν έως και αυτή την ώρα τα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το αποτέλεσμα που κατέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στις εθνικές εκλογές της Κυριακής. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στα κεντρικά γραφεία επί της πλατείας Κουμουνδούρου, δεν έχουν δώσει ακόμη το παρών τα σημαίνοντα στελέχη, ούτε έχουν ληφθεί αποφάσεις για τις επόμενες κινήσεις που θα πρέπει να γίνουν, παρά το γεγονός ότι ο χρόνος πιέζει καθώς αμέσως μετά το καλοκαίρι θα πρέπει να δοθεί η μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών. Υπάρχει μια απόλυτη ηρεμία, λες και όλα λειτουργούν… ρολόι.

Αυτό όμως που θα έπρεπε να συμβεί άμεσα, το διατύπωσε ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας το βράδυ της Κυριακής. Πρέπει καταρχάς να συνεδριάσουν άμεσα τα κομματικά όργανα. Σε πρώτη φάση καλείται να συνεδριάσει το Εκτελεστικό Γραφείο, αργότερα η Πολιτική Γραμματεία και ακολούθως η Κεντρική Επιτροπή. Ακόμη δεν έχει υπάρξει σχετική ανακοίνωση για το πότε θα συνεδριάσει ούτε καν το Εκτελεστικό Γραφείο που είναι και πιο ευέλικτο και εύκολο να συγκληθεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μπει εμφανώς σε έναν κύκλο εσωστρέφειας που δεν είναι εύκολο να βγει, με τον Αλέξη Τσίπρα ωστόσο να καλείται να οδηγήσει τις εξελίξεις και τον μετασχηματισμό του πολιτικού φορέα που ηγείται.

Την ίδια ώρα σε μια πρώτη χαρτογράφηση της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας που απαρτίζεται από μόλις 48 βουλευτές παρατηρεί πλέον κανείς ότι μένουν εκτός Βουλής κορυφαίοι εκπρόσωποι ρευμάτων και τάσεων. Θα απουσιάσουν για παράδειγμα από το ρεύμα της Ομπρέλας ο Νίκος Φίλης και ο Πάνος Σκουρλέτης, όπως συνέβη άλλωστε και μετά το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου, αλλά πλέον και ο τέως Πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Νίκος Βούτσης, με τον πρώην υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό.

Εκτός νυμφώνος μένει και ο πρώην υπουργός Δημήτρης Βίτσας και ενδεχομένως να μείνει εκτός Κοινοβουλίου και ο Θοδωρής Δρίτσας εάν ο κ. Τσίπρας επιλέξει να κρατήσει την έδρα της Α’ Πειραιά ενώ εάν κρατήσει την έδρα στη Δυτική Αττική θα μείνει εκτός, η Ρένα Δούρου. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι τα συγκεκριμένα πρόσωπα δεν θα συμμετέχουν στις εσωκομματικές διεργασίες. Τουναντίον, θα θελήσουν να καταδείξουν ότι είναι παρόντα. Με ποιον τρόπο θα παρέμβουν μένει να αποδειχθεί, όπως και το εάν και κατά πόσο κάποια από τις εσωκομματικές τάσεις θα προτείνει κάποιον υποψήφιο για την προεδρία όταν ο κ. Τσίπρας κινήσει τις διαδικασίες για ανανέωση της προεδρικής του θητείας.