Να αναχθεί σε Ατατούρκ (σ.σ. «Πατέρας των Τούρκων») του 21ου αιώνα φιλοδοξεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τη χθεσινή νίκη του στις προεδρικές εκλογές με ποσοστό 52,14% έναντι του επικεφαλής της ενωμένης αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου που απέσπασε το 47,86% των ψήφων (με καταμετρημένο το 99,43% των ψηφοδελτίων). Ήταν οι πιο δύσκολη αναμέτρηση στην εικοσαετή κυριαρχία του Ερντογάν στην πολιτική σκηνή της γείτονος ως πρόεδρος ή πρωθυπουργός, αφού για πρώτη φορά δεν κέρδισε εκλογές από τον πρώτο γύρο.

Ο ίδιος διέψευσε τους διεθνείς αναλυτές που μιλούσαν εδώ και μήνες για την επερχόμενη ήττα του, αποδεικνύοντας αφενός ότι πείθει ακόμη τον λαό, παρά το γεγονός ότι το κράτος βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας, αλλά και ότι ελέγχει πλήρως το σύστημα και τους αρμούς της εξουσίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το τελικό αποτέλεσμα.

Ξέρουμε καλά τον τρόπο που σκέφτεται

Πολλοί θα μπορούσαν να πουν ότι ενδεχομένως στην Αθήνα να υπήρχε μια συγκρατημένη αισιοδοξία με τη νίκη του κ. Ερντογάν, υπό την έννοια πως είναι ένας ηγέτης που γνωρίζεις την ψυχολογία του (σ.σ. όσοι κι αν χαρακτηρίζεται κατά καιρούς ως «απρόβλεπτος»), ξέρεις που τίθενται από μέρους του οι «κόκκινες γραμμές» και αντιλαμβάνεται τον βαθμό επιρροής που έχει πάνω του ο δυτικός κόσμος και ιδίως οι Ηνωμένες Πολιτείες που σε περιόδους κρίσης θα ήταν έτοιμες να παρέμβουν καθώς δεν θα ήθελαν επ’ ουδενί μια στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ δύο σύμμαχων χωρών του ΝΑΤΟ, ιδίως όταν μαίνεται παράλληλα ο πόλεμος στην Ουκρανία. Δεν είναι όμως τόσο απλά τα πράγματα.

Αύξηση της εθνικιστικής ρητορικής

Οι ελληνικές υπηρεσίες παρακολουθούν πολύ στενά τις κινήσεις του Τούρκου προέδρου και έχουν καταγράψει την αναβαθμισμένη εθνικιστική ρητορική του μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου γύρου των εκλογών. Ο ίδιος και οι συνεργάτες του επιτέθηκαν πολλές φορές στη Δύση τις τελευταίες ημέρες, ενώ μέλη της κυβέρνησης στράφηκαν ανοικτά και πάλι κατά της χώρας μας, παρά την πρόσκαιρη ομαλοποίηση των διμερών σχέσεων μετά τον φονικό σεισμό στα βάθη της Ανατολής με τα δεκάδες χιλιάδες θύματα. Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου αμφισβήτησε εκ νέου το καθεστώς νησιών του Αιγαίου και το εύρος των χωρικών υδάτων, ενώ ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ με αφορμή την επέτειο Γενοκτονίας των Ποντίων, είπε ότι όλα αυτά είναι φαντασιώσεις καθώς… δεν υπάρχουν στοιχεία για κάτι τέτοιο.

Έρχεται μεγάλη άσκηση στο Αιγαίο

Και μέσα σε όλα αυτά προσθέστε και ότι ανακοινώθηκε ήδη ότι την ερχόμενη Πέμπτη ξεκινά στο Αιγαίο η μεγάλη αεροναυτική άσκηση «Θαλασσόλυκος 23» που θα διαρκέσει έως τις 12 Ιουνίου στο Αιγαίο. Σε αυτή θα συμμετέχουν 18.000 οπλίτες, 113 πλοία σχεδόν όλων των τύπων, 9 υποβρυχίων, 59 αεροσκαφών και 19 μη επανδρωμένων οχήματα. Εννοείται πως το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας της χώρας θα βρίσκεται σε πλήρη εγρήγορση και θα παρακολουθεί κάθε κίνηση των γειτόνων.

Θα συνδέσει τη νίκη με την επέτειο της Άλωσης σήμερα

Ο Ερντογάν μετά τη χθεσινή νίκη του, συνεχίζει να είναι ο απόλυτος κυρίαρχος στην Τουρκία (θυμίζουμε ότι έχει την πλειοψηφία των βουλευτών και στην Εθνοσυνέλευση) και θα συνεχίζει να προτάσσει τις αναθεωρητικές βλέψεις του. Σήμερα μάλιστα αναμένεται να συνδυάσει τις εορταστικές εκδηλώσεις της νίκης του με τις φιέστες για την επέτειο Άλωσης της Κωνσταντινούπολης. Ο ίδιος σήμερα το πρωί θα προσέλθει στον ναό της Αγιά Σοφιάς, που με απόφαση του μετατράπηκε και πάλι σε τέμενος, προκειμένου να προσευχηθεί. Η εικόνα του που θα τον δείχνει να προσεύχεται, προφανώς θα κάνει τον γύρο του κόσμου.

Θέλει να δώσει τ’ όνομά του στο νέο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης

Αυτό άλλωστε επιθυμεί. Να καταστεί στη συνείδηση των Τούρκων ως ο μεγαλύτερος ηγέτης που έχει περάσει από την χώρα, καταλαμβάνοντας μια θέση δίπλα, αν όχι πάνω, από τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ. Θα επιδιώξει να μετατρέψει την Κωνσταντινούπολη σε νέα πρωτεύουσα του κράτους. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι το νέο υπερσύγχρονο αεροδρόμιο της Πόλης, ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, ακόμη δεν έχει όνομα. Κι αυτό γιατί στο απώτερο μέλλον θα επιθυμούσε να λάβει το όνομά του.