Διευκρινίσεις για τον προσωπικό βοηθό έδωσε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, μιλώντας σήμερα στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, 100,3. Πρόκειται για ένα καινοτόμο, για τα ελληνικά δεδομένα, πρόγραμμα το οποίο εφαρμόζεται ήδη στις προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες.

Όπως ανέφερε όλα τα άτομα με αναπηρία πάνω από 67% μεταξύ 16 έως 65 ετών μπορούν να μπουν στην πλατφόρμα και να κάνουν αίτηση για προσωπικό βοηθό, με εισόδημα έως 80.000 ευρώ υπογραμμίζοντας πως από την προηγούμενη Τετάρτη το πρόγραμμα επεκτάθηκε σε όλη την Ελλάδα.

Ο Προσωπικός Βοηθός των ΑμεΑ έχει ως στόχο την ένταξη των αναπήρων, που το μπορούν και το επιθυμούν, στην κοινωνική και οικονομική ζωή. Είναι ένα παλαιό αίτημα του αναπηρικού κινήματος το οποίο ξεκινάει πλέον να γίνεται πραγματικότητα.

Παράλληλα, επισήμανε ότι μέχρι στιγμής για την Αττική έχουν γίνει 1.800 αιτήσεις ενώ σε λιγότερο από μια εβδομάδα έχουν γίνει 1.000 αιτήσεις σε όλη την Ελλάδα. 

Όπως είπε η κυρία Μιχαηλίδου, στην Αττική έχουν ολοκληρώσει την εκπαίδευση για προσωπικοί βοηθοί 400 άτομα και κατά μέσο όρο ο προσωπικός βοηθός θα πάρει 1.200 ευρώ καθαρά το μήνα. Η πληρωμή γίνεται απευθείας με εργόσημο ενώ μπορούν να συμμετάσχουν και συνταξιούχοι. 

Διευκρίνισε πάντως πως η συμμετοχή  μέχρι στιγμής είναι χαμηλή.