Μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης έδωσε στο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης. Ο ίδιος μίλησε για τις υποκλοπές, για τις προεκλογικές εξαγγελίες των κομμάτων αλλά και για το ενδεχόμενο συνεργασίας με άλλα κόμματα, σε περίπτωση που δεν βγει κυβέρνηση αυτοδυναμίας.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3 στην εκπομπή του Παύλου Τσίμα, ο Νίκος Ανδρουλάκης αναφέρθηκε αρχικά στις προεκλογικές εξαγγελίες της ΝΔ, λέγοντας πως «συμφωνώ με όσα δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης, Γιάννης Στουρνάρας, ότι η ελληνική οικονομία δεν σηκώνει όλες αυτές τις προεκλογικές εξαγγελίες. Από τη μία έχουμε τον ΣΥΡΙΖΑ που τάζει λαγούς και πετραχήλια και τώρα έχουμε και τον “γαλάζιο ΣΥΡΙΖΑ“, που τάζει απίστευτα πράγματα».

Όσον αφορά την οικονομία, είπε ότι «η κυβέρνηση έχει το αφήγημα ότι πάει καλά και έχει να δώσει. Όμως, η οικονομία δεν πάει καλά, το χρέος παραμένει το μεγαλύτερο της Ευρώπης», είπε ο κ. Ανδρουλάκης. Πρόσθεσε ότι το ΑΕΠ δεν είναι ποιοτικό, βασίζεται μεν στην αύξηση των εξαγωγών, αλλά είναι συντριπτική και η αύξηση των εισαγωγών.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει δημιουργήσει την αίσθηση μιας ανάπτυξης με εσωτερικά δανεικά, έριξε πολλά λεφτά στην πανδημία, έπρεπε να δώσει λιγότερα» είπε και συνέχισε λέγοντας ότι «πολλές επιστρεπτέες προκαταβολές έγιναν καταθέσεις». Χαρακτηριστικά είπε: «Από πού κι ως πού κάποιος που έχει Airbnb να πάρει επιστρεπτέα προκαταβολή;». Συνέχισε λέγοντας ότι όλα αυτά δείχνουν ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι αμετανόητοι απέναντι στον σεβασμό των δημοσίων δαπανών. «Και άργησε να τα πει ο Στουρνάρας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρουλάκης.

Τόνισε ότι πρέπει να στηριχθεί η μισθωτή εργασία, να παταχθεί η μαύρη εργασία και να μιλάμε με όρους κοινωνικής πραγματικότητας: «Ο πρωθυπουργός επιτίθεται στον ΟΟΣΑ, ενώ το παίζει φιλοευρωπαϊστής» είπε. Επισήμανε ότι πρέπει να έχουμε διαφορά στη φορολόγηση μιας οικογένειας με παιδιά και μιας οικογένειας χωρίς παιδιά.

Απαντώντας στην κριτική ότι το ΠΑΣΟΚ είναι πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι επειδή κάνει κριτική δεν σημαίνει ότι είναι κοντά με τον κ. Τσίπρα, για τον οποίο είπε πως νομίζει ότι «η οικονομία είναι μια αγελάδα που δίνει γάλα χωρίς να την ταΐζεις».

Ασκώντας κριτική στις εξαγγελίες Μητσοτάκη για αυξήσεις στους μισθούς είπε: «Πώς θα γίνει αυτό; Με βασιλικό διάταγμα; Πώς θα γίνει πρακτικά αυτό το πράγμα;».

Σχολιάζοντας τη χθεσινή τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα στο debate για το θέμα του φράχτη είπε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε μεγάλη στροφή: «Άλλα λέγανε τόσα χρόνια». Και συνέχισε: «Μόλις ο κ. Τσίπρας δει το πολιτικό κόστος, θα τα τουμπάρει για τα πολιτικά οφέλη». Ο κ. Ανδρουλάκης επανέλαβε ότι «δεν μπορεί ο ελληνικός λαός να πληρώνει τόσα χρήματα για την προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων, δεν μπορεί να δίνουμε τόσα δισεκατομμύρια σε εξοπλισμούς, πρέπει και οι Ευρωπαίοι να βάζουν χρήματα για την φύλαξη των συνόρων».

Επιπλέον, άσκησε κριτική στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας ότι «συνηθίζει να τοποθετείται με ελαφρότητα πάνω στα θέματα, και το ίδιο κάνει και με τα εθνικά θέματα».

«Η ελληνική δικαιοσύνη πρέπει να πει αν και ο πρωθυπουργός έχει ποινική ευθύνη για τις υποκλοπές»

Αναφερόμενος στη χθεσινή τοποθέτηση του πρωθυπουργού για τις υποκλοπές, σχολίασε πως για πρώτη φορά ο κ. Μητσοτάκης λέει ότι ξέρει τον λόγο της παρακολούθησης, αφού είπε ότι δεν έγινε για λόγους εθνικής ασφάλειας.

«Το άκουσε αυτό η δικαιοσύνη; Να μας πει τώρα γιατί η κ. Βλάχου υπέγραψε για την παρακολούθησή μου. Έχω εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη. Αυτό που είπε ο πρωθυπουργός διευκολύνει τα πράγματα. Η κ. Βλάχου και ο κ. Κοντολέων πρέπει να απολογηθούν γιατί έγινε η παρακολούθησή μου».

Σε ερώτηση αν πρέπει να αποδοθούν ευθύνες και στον πρωθυπουργός ο κ. Ανδρουλάκης απάντησε: «Η ελληνική δικαιοσύνη πρέπει να πει αν και ο πρωθυπουργός έχει ποινική ευθύνη. Πρέπει η δικαιοσύνη να κάνει απρόσκοπτα τη δουλειά της, σε αντίθεση με τις εξεταστικές επιτροπές που δεν την έκαναν λόγω των εμποδίων που έβαλε η κυβέρνηση».

Επίσης, κάλεσε όσους έκαναν πολιτικά παιχνίδια «να ζητήσουν συγγνώμη και από μένα και από την παράταξή μου για αυτά που λέγανε ότι παίζουμε ρόλο πρακτόρων. Η Δεξιά το είχε στο dna της αυτό πριν από τη μεταπολίτευση».

Σε ερώτηση αν έχει πικρία από την υπόθεση των υποκλοπών, απάντησε πως έχει πικρία «όχι προσωπική, αλλά γιατί δεν μπορώ να πιστέψω ότι στη χώρα μου, μια χώρα με ευρωπαϊκές αξίες, το 2023 οι μυστικές υπηρεσίες λειτουργούσαν με αυτό τον τρόπο. Είναι εκτός της ευρωπαϊκής κουλτούρας όλο αυτό που έγινε. Θέλω τη χώρα μου να είναι μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα που δεν θα εκτίθεται στο εξωτερικό για τέτοιες φαύλες πρακτικές».

Οι συνεργασίες μετά τις εκλογές

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο μετεκλογικών συνεργασιών, επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας ότι «κατά απαράδεκτο και περιφρονητικό τρόπο αλλοιώνει τα γεγονότα, επί ένα μήνα λανσάρει ότι εγώ έχω σχέδιο να τα βρω με τον Βαρουφάκη. Θυμηθείτε ποιος ήταν αυτός που μαζί με τον κ. Τσίπρα ψήφισε να χρεοκοπήσει η χώρα το 2010. Και αυτός ο άνθρωπος, που ακόμη και η αδερφή του ψήφισε με τον Γιώργο Παπανδρέου να σωθεί η χώρα, έρχεται να μου κάνει εμένα μαθήματα ρεαλισμού;».

Συνέχισε λέγοντας ότι μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να έχει φτιάξει μια σχολή περιφρόνησης της κοινής λογικής, αλλά αυτό δεν μειώνει το βάρος του λαϊκισμού του κ. Μητσοτάκη. Έχουμε λαϊκισμό με γραβάτα και λαϊκισμό χωρίς γραβάτα» όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Σε πολλές κρίσιμες στιγμές ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Τσίπρας ήταν στη λάθος πλευρά της ιστορίας»

Αναφερόμενος στην τραγωδία των Τεμπών είπε ότι έχει χρέος ο πρωθυπουργός να πει «ποιος βουλευτής έκανε το ρουσφέτι και πήρε έναν άσχετο και τον έκανε σταθμάρχη. Ας σταματήσουμε να περιφρονούμε τον λαό».

Συμπλήρωσε ότι σε πολλές κρίσιμες στιγμές τόσο ο κ. Μητσοτάκης όσο και ο κ. Τσίπρας «ήταν στη λάθος πλευρά της ιστορίας γιατί έβαλαν μπροστά την προσωπική τους πολιτική σταδιοδρομία. Εγώ λέω ότι δεν έχω καμία σχέση με αυτές τις νοοτροπίες».

«Έχω σχέδιο»

Σε ερώτηση τι θα κάνει όταν λάβει τη διερευνητική εντολή μετά τις εκλογές απάντησε: «Έχω σχέδιο. Για μένα το γερμανικό μοντέλο είναι η πυξίδα του μέλλοντος. Οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις οδηγούν σε θεσμική παρακμή».

Για τις προγραμματικές συγκλίσεις είπε ότι έχει ένα σχέδιο 12 σημείων με «κόκκινες γραμμές», πως πρέπει να υπάρξει ευρύτερη συνεννόηση και πως θα καλέσει τα κόμματα προγραμματικά.

Ερωτηθείς με ποιον είναι ευκολότερο να κυβερνήσει απάντησε ότι «ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ θα αποτελέσει ανάχωμα σε αυτά που ζούμε τα τελευταία χρόνια, το ΠΑΣΟΚ έχει έναν αξιακό κώδικα και δεν παίζει με την ποιότητα της δημοκρατίας, στέκεται εμπόδιο σε πρακτικές που είδαμε τον τελευταίο καιρό».

Συνέχισε πως «υπάρχουν θέματα για τα οποία διαφωνούμε και με τον ένα και με τον άλλον, είμαστε άλλα κόμματα, προφανώς έχουμε άλλο ιδεολογικό υπόβαθρο. Λαμβάνοντας υπόψη τη λαϊκή ετυμηγορία θα προσπαθήσω να υπάρξουν προγραμματικές συγκλίσεις. Ο πρωθυπουργός και τα κύρια υπουργεία πρέπει να εκφράζουν τις προγραμματικές συγκλίσεις. Τα πρόσωπα σε βασικά υπουργεία όπως και ο πρωθυπουργός πρέπει να είναι κοινής αποδοχής, αλλιώς θα υπονομεύσουν τις συγκλίσεις». Σχολίασε μάλιστα πως ο κ. Μητσοτάκης δεν κυβερνά ούτε με το κόμμα του.

Απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος δηλώνει ότι μπορεί άλλα να λέγονται προεκλογικά και άλλα να γίνονται μετά τις εκλογές, είπε ότι «ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μάλλον κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια, εκείνος λέει άλλα πριν από τις εκλογές και άλλα κάνει μετά, εγώ έχω άλλη νοοτροπία, ό,τι λέω σήμερα θα είναι οδικός χάρτης για την επόμενη μέρα».