Σχεδόν έναν χρόνο μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία πραγματοποιείται στη Γερμανία η 59η Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου. Στη Διάσκεψη συμμετέχει και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος στόχο έχει μεταξύ άλλων να αναδείξει το ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή, ως παρόχου ενεργειακής ασφάλειας, ως αξιόπιστου εταίρου και συμμάχου στο νέο γεωπολιτικό τοπίο που διαμορφώνει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Συνάντηση και με Μπομπ Μενέντεζ

Όπως και πέρυσι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει σειρά σημαντικών συναντήσεων.

Ξεχωρίζει η συνάντηση με 17μελη διακομματική αντιπροσωπεία του αμερικανικού Κογκρέσου υπό τον Γερουσιαστή Lindsey Graham. Παρόντες αναμένεται να είναι, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Robert Menendez και ο Γερουσιαστής Chris Van Holen, μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί λίγα 24ωρα πριν την άφιξη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στην Αθήνα – με τον οποίο ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση το βράδυ της Δευτέρας.

Την Τρίτη θα εγκαινιαστεί ο τέταρτος γύρος του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ και αναμένεται να επιβεβαιώσει το άριστο επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και την διακομματική αναγνώριση που υπάρχει στο αμερικανικό Κογκρέσο για την στρατηγική σημασία της Ελλάδας.

Ο πρωθυπουργός θα μιλήσει επίσης το απόγευμα σε συζήτηση για τη Μετανάστευση με τον τίτλο «Επανεκκινώντας τη Μετανάστευση: Κινούμενοι προς Ευκαιρίες». Στο ίδιο πάνελ συζήτησης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα βρεθούν ακόμη η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Ylva Johanson, η Πρωθυπουργός της Τυνησίας Najla Bouden Romdhane, και η Veronica Escobar, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ.

Για το μεταναστευτικό ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να επαναλάβει ότι είναι ένα ευρωπαϊκό ζήτημα που απαιτεί ευρωπαϊκή λύση και ότι απαιτείται η στήριξη των χωρών πρώτης γραμμής που προστατεύουν τα σύνορα της Ε.Ε., κάτι που επιβεβαιώθηκε στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπου αναγνωρίστηκαν βασικές ελληνικές θέσεις που αφορούν τόσο στην ανάγκη προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. όσο και τη συνεργασία με τρίτες χώρες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει ακόμη συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Σερβίας Aleksandar Vucic και τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας Edi Rama.

Το βράδυ στις 20.00 ο Πρωθυπουργός θα απευθυνθεί στους Έλληνες της Γερμανίας σε εκδήλωση της ΝΔ.