Πολιτική θύελλα έχει ξεσπάσει μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ για τις παρακολουθήσεις με τον Αλέξη Τσίπρα να κατηγορεί ευθέως τον πρωθυπουργό χαρακτηρίζοντάς τον ως καθοδηγητή «εγκληματικού δικτύου» υποκλοπών επικαλούμενος το πόρισμα του προέδρου της ΑΔΑΕ, Χρήστου Ράμμου που αποτελεί – όπως ισχυρίζεται- αποδεικτικό στοιχείο για παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων και παραγόντων της εθνικής άμυνας της χώρας από την ΕΥΠ.

Το θέμα αναμένεται να μεταφερθεί σήμερα στη Βουλή, με την κυβέρνηση να προκαλεί τον Αλέξη Τσίπρα να καταθέσει πρόταση μομφής – όπως διαρρέεται- για να ανοίξει εκ νέου συζήτηση όπου θα έρθουν όλα στο φως και θα αποκαλυφθεί η πλήρης αλήθεια. Κυβερνητικές πηγές βλέπουν καθαρή μεθόδευση πίσω από τις κινήσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δηλαδή μια «παράσταση» με πρώτο «δρώμενο» τη χθεσινή πρωινή επίσκεψή του στα γραφεία της ΑΔΑΕ και το «φάκελο» που κρατούσε εξερχόμενος, στη συνέχεια την προγραμματισμένη συνάντησή του με την πρόεδρο της Δημοκρατίας και τη δήλωση που έκανε έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, όπου καλούσε τον πρωθυπουργό σε παραίτηση. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για βαρύτατο ατόπημα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς αξιοποίησε παρανόμως εξαχθέντα στοιχεία που του έδωσε ο κος Χρήστος Ράμμος, ενώ έμπλεξε και την κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου σε σχέδιο – όπως τονίζει – εξυπηρέτησης κομματικών σκοπιμοτήτων.

Η κυβέρνηση περνά στην αντεπίθεση κάνοντας λόγο αφενός για ατεκμηρίωτα και αναληθή επιχειρήματα και αφετέρου προτάσσει τη λειτουργία του κράτους δικαίου επί της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με τους προστατευόμενους μάρτυρες στην υπόθεση Novartis– όπως ο «Μάξιμος Σαράφης» που συνελήφθη χθες για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και τραπεζικές απάτες αλλά και το γεγονός ότι δεν απαντά ο Αλέξης Τσίπρας στις κατηγορίες – ένορκη κατάθεση για σακούλες με χρήματα που κατέληγαν στα ταμεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα στην ουσία της υπόθεσης των παρακολουθήσεων η κυβέρνηση παραμένει σταθερή στη θέση της ότι από την πρώτη στιγμή απέδωσε πολιτικές ευθύνες και ανέλαβε πρωτοβουλίες θεσμικής θωράκισης της ΕΥΠ, ενώ συνεχίζει να συνδράμει την ελληνική δικαιοσύνη στο έργο που έχει αναλάβει για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης. Ξεκαθαρίζει δε σε όλους τους τόνους ότι οι επισυνδέσεις της ΕΥΠ δεν ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού, ενώ «βλέπει» την ύπαρξη ρυπαρών δικτύων πίσω από την επίμαχη υπόθεση που προσπαθούν με μένος να πλήξουν την κυβέρνηση.

«Θεσμικό και πολιτικό ατόπημα Ράμμου»

Στο στόχαστρο της κυβέρνησης έχει μπει και ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, Χρήστος Ράμμος με τον Γιάννη Οικονόμου να κάνει λόγο για περίεργη προνομιακή του σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος καυτηρίασε το γεγονός ότι προσέφυγε κατά παράβαση συγκεκριμένης διάταξης του νόμου στους παρόχους κινητής τηλεφωνίας για λόγους εντυπωσιασμού, καθώς η ΑΔΑΕ διατηρεί αρχεία με τις διατάξεις του εισαγγελέα και θα μπορούσε να κάνει μια απλή διασταύρωση για να δει αν υπάρχουν άρσεις απορρήτου. Επισημαίνει δε ότι συστηματικά απέφυγε οποιαδήποτε επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, παρότι έχει θέσει θέματα συνταγματικής παραβίασης, ενώ και στη διαδρομή του επίμαχου φακέλου επέλεξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης να είναι χρονικά ο τελευταίος παραλήπτης. Και καταλήγει λέγοντας: «Τα όσα πράττει εδώ και καιρό πράττει ο Επικεφαλής της ΑΔΑΕ συνιστούν βαρύ ατόπημα. Θεσμικό και πολιτικό. Η σιωπή μας όλο αυτό το διάστημα δεν συνιστούσε αδυναμία, αλλά στάση ευθύνης απέναντι σε αυτό που θα έπρεπε να ήταν η ΑΔΑΕ: μια Αρχή πραγματικά ανεξάρτητη που θα λειτουργούσε στο πλαίσιο που το Σύνταγμα ορίζει».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.