«Επισπεύδουμε τις διαδικασίες επαναφοράς σε καθεστώς νομιμότητας όσων είχαν παλαιότερα άδεια παραμονής και εργασίας, αλλά έχουν εκπέσει των δικαιωμάτων τους λόγω απώλειας της εργασίας τους ή της μη συμπλήρωσης των απαιτούμενων ενσήμων. Στις περισσότερες των περιπτώσεων, οι άνθρωποι αυτοί έχουν πέσει θύματα της οικονομικής κρίσης ενώ η απώλεια των νομίμων χαρτιών τους, συχνά τους οδηγεί στην ανεργία, ή ακόμη και στη μαύρη εργασία, γεγονός που δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση στις ήδη επιβαρυμένες κρατικές κοινωνικές υπηρεσίες».

Αυτό τόνισε μεταξύ των άλλων η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και υπεύθυνη για το συντονισμό της κρατικής πολιτικής για το μεταναστευτικό, Άννα Νταλάρα μιλώντας στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες στον 4ο όροφο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη, με θέμα «Μετανάστευση-Νέοι-Συμμετοχή».

«Ο αποκλεισμός των μεταναστών από τη νόμιμη εργασία δεν ωφελεί κανέναν και σίγουρα δεν ωφελεί την ελληνική κοινωνία, τόσο σε επίπεδο οικονομικό, με την εισφοροδιαφυγή, αλλά και επιπρόσθετα, δημιουργεί αντικρουόμενες ομάδες και γκέτο» σημείωσε η κ. Νταλάρα και αναφέρθηκε στην ενδυνάμωση του Σώματος Ελεγκτών Επιθεώρησης Εργασίας, και στη μετατροπή του ΟΑΕΔ σε ενεργητικό φορέα ενίσχυσης των εργαζομένων, ώστε να αποτελέσουν αποτελούν τα βασικά όπλα στην μάχη για την καταπολέμηση της μαύρης, της αδήλωτης εργασίας.

Τέλος, επανέλαβε την πολιτική βούληση της κυβέρνησης για την αναβάθμιση των κρατικών κοινωνικών υπηρεσιών και την θωράκιση των δικαιωμάτων όλων των ευπαθών κοινωνικών ομάδων και βεβαίως των νέων.