Στο καίριο έργο που επιτελούν οι γυναίκες και οι άνδρες της ΕΛΑΣ αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας την ομιλία του στην εκδήλωση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την ασφάλεια και τη μείωση της εγκληματικότητας. Η ασφάλεια όλων μας είναι από τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης και οι πολιτικές μας πρέπει να προσαρμόζονται σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τόνισε ακόμα ότι είναι αναγκαία προϋπόθεση η ασφάλεια για την άσκηση κάθε δικαιώματος των πολιτών.

Οι απειλές διαφοροποιούνται είπε και αναφερόμενος στις νέες προκλήσεις στη μετάλλαξη της παραβατικότητας με την αξιοποίηση της τεχνολογίας από επίδοξους εγκληματίες αλλά και από την ανάδειξη υβριδικών απειλών.

Αναφερόμενος στις 3 νέες αποστολές που επωμίστηκε η ΕΛΑΣ ήταν η τήρηση των υγειονομικών μέτρων, η διαχείριση των φυσικών καταστροφών. Χωρίς τη συμβολή τους στις πυρκαγιές θα είχαμε θρηνήσει ζωές, τόνισε και πρόσθεσε ότι η συμβολή της ΕΛΑΣ είναι τεράστια στη διαφύλαξη των συνόρων. Θύμισε όσα έγιναν τον Μάρτιο του 2020 από την Τουρκία στον Έβρο με την εργαλειοποίηση των μεταναστών από την Τουρκία.

Την αποστολή αυτή υπηρετεί άγρυπνα η ΕΛΑΣ πρόσθεσε φυλάσσοντας αποτελεσματικά τα σύνορά μας.

Σημείωσε ότι οξύνονται οι απαιτήσεις και οι ευαισθησίες των πολιτών. Ο πρωθυπουργός εδώ έκανε αναφορά στην κακοποίηση γυναικών και παιδιών λέγοντας ότι αντιμετωπίζονται με μεγαλύτερη ευαισθησία και αποτελεσματικότητα.

Σήμερα, ευτυχώς προκαλούν τεράστια κατακραυγή αλλά και μια μεγάλη πίεση δικαιολογημένη στους κρατικούς μηχανισμούς για την αποτελεσματική τους αντιμετώπιση.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ακόμα ότι μέσα από τέτοιες υποθέσεις κακοποίησης μπορούμε να αντλήσουμε στοιχεία ικανά για να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη όσοι διαπράττουν τέτοια εγκλήματα.

Η κυβέρνηση έχει καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να σας στηρίξει ηθικά και υλικά στην αποστολή σας.

Τόνισε ακόμα ότι το αίσθημα ασφάλειας του πολίτη τονώνεται όταν βλέπει μια περιπολία στην γειτονιά του και εξέφρασε την ικανοποίησή του που έχουν αυξηθεί οι νυχτερινές περιπολίες.
Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν σημαντική μείωση της μικρής και μεσαίας εγκληματικότητας, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και αναφερόμενος στην τρομοκρατική βία είπε ότι αυτή έχει ξεριζωθεί.
Τα Εξάρχεια παραδόθηκαν στους κατοίκους και τους επισκέπτες τους και δεκάδες εγκαταλελειμμένα κτίρια έχουν εκκενωθεί.

Για τις φοιτητικές εστίες, αναρωτήθηκε ποιοι είναι αυτοί που μας εγκαλούν γιατί αποκαθιστούμε το νόμο και την τάξη.

Κυριάκος Μητσοτάκης

Αναφέρθηκε επίσης στις προσλήψεις 2.000 νέων συνοριοφυλάκων στην επέκταση του φράχτη στον Έβρο και κάθε άλλο παρά τυχαία δεν είναι η μόνιμη αναχαίτιση των μεταναστευτικών ροών.
Μίλησε και για το θέμα των διαδηλώσεων λέγοντας ότι εξισορροπηθηκε η κατάσταση και πως έχει βρεθεί μια χρυσή τομή στο δικαίωμα στη δημόσια συνάθροιση χωρίς να διαταράσσεται η οικονομική ζωή της πόλης.

Η αστυνομία εισέρχεται στη νέα τεχνολογική εποχή είπε ο πρωθυπουργός με την ψηφιοποίηση του δελτίου ταυτότητας και του διπλώματος οδήγησης. Αναβαθμίστηκε επίσης η εκπαίδευση των αστυνομικών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ανταπόκριση των αστυνομικών στις πολλαπλές προκλήσεις και πρόσθεσε ότι είναι πολλές οι πρόσφατες υποθέσεις που συγκλόνισαν την κοινή γνώμη αλλά εξιχνιάστηκαν χάρη στον επαγγελματισμό και την ταχύτητα των αστυνομικών. Κανένα σοβαρό έγκλημα δεν θα μείνει στο σκοτάδι, υπογράμμισε.

Για τις καταγγελίες σε βάρος αστυνομικών είπε ότι διερευνήθηκαν και έκανε ειδική αναφορά στις κάμερες που έχουν ενσωματωθεί στις στολές των αστυνομικών για να υπάρχουν ακλόνητα πειστήρια και να εξετάζονται τυχόν αυθαιρεσίες.

Δεν θα γίνει ανεκτή καμία κατάχρηση οργάνου της τάξης εις βάρος πολίτη. Θα τιμωρείται με εξάντληση της αυστηρότητας. Ειδική αναφορά έκανε στην υπόθεση της Ομόνοιας η οποία όπως είπε έχει ζητήσει να προχωρήσει με ταχύτητα. Απευθυνόμενος στους αστυνομικούς είπε: μην αφήνετε τους λίγους να κηλιδώνουν το όνομά σας. Αρκεί ένα μόνο λάθος για να σκιάσει δεκάδες εκατοντάδες επιτυχίες. Η αστυνομία είναι θεσμός που υπηρετεί τη δημοκρατία και δεν προσφέρεται για μικροπολιτική εκμετάλλευση.

Η αστυνομία είναι πυλώνας εσωτερικής σταθερότητας, πρόσθεσε. Δεν ισχυρίζομαι ότι όλα είναι τέλεια και υπάρχουν πολλά που μπορεί να κάνει η ΕΛΑΣ. Η αντιμετώπιση της βίας είναι ένα δύσκολο έργο και την μάχη αυτή δίνετε κάθε μέρα θρηνώντας και συναδέλφους σας, είπε.

Αναφερόμενος στους νέους ρόλους που έχει αναλάβει η αστυνομία είπε ότι με τον τρόπο αυτό διαλύεται το πέπλο του φόβου ειδικά σε γυναικοκτονίες, παιδική κακοποίηση και σεξουαλική βία. Τα θύματα μιλούν και έχουν το θάρρος να βγουν από το σκοτάδι και να καταγγείλουν αυτού του είδους τις συμπεριφορές, είπε.

Ο πρωθυπουργός, ζήτησε από όλους να είναι λίγο φειδωλοί στην κριτική και είπε ότι η χώρα μας προσπαθεί κάθε μέρα να αντιμετωπίζει κάθε απειλή που διαγράφεται στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της.

«Το έγκλημα δεν σταματά στη μεθόριο, είπε κάνοντας αναφορά στις κυβερνοεπιθέσεις και το οργανωμένο έγκλημα.

Η ασφάλεια και στον κυβερνοχώρο θα απαιτήσει την ανάπτυξη και της ΕΛΑΣ και άλλων δομών του κράτους και νέα εργαλεία», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η ασφάλεια είναι μια καθημερινή μάχη για την ελευθερία και τη δημοκρατία. Ο αυταρχισμός έχει δημιουργήσει ανελεύθερα καθεστώτα που επιτίθεται στις δημοκρατίες. Η δημοκρατία δέχεται επίθεση σήμερα περισσότερο από ποτέ. Δεν μπορεί ένα κράτος να προστατεύσει τους πολίτες αδιαφορώντας για τα δικαιώματα τους. Στη δημοκρατία δεν υπάρχει χώρος για την καταπάτηση των δικαιωμάτων. Το δικαίωμα στην ασφάλεια είναι ιερό για κάθε συμπολίτη μας ειδικά τους πιο ευάλωτους».

Στο πρόσωπό σας, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, βλέπω την κάθε Ελληνίδα και τον κάθε Έλληνα.