Σειρά επαφών για την ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας – Ιαπωνίας και την προώθηση των ελληνικών θέσεων είχε κατά την πρώτη μέρα της επίσημης επίσκεψής του στο Τόκιο ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος συναντήθηκε με μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων και της ελληνικής ομογένειας στην Ιαπωνία.

Ειδικότερα, ο Αναπληρωτής Υπουργός είχε εκτενή συζήτηση με τον Πρόεδρο κ. Taro Kono και τα μέλη Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ιαπωνίας- Ελλάδας στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Ο κ. Βαρβιτσιώτης επισήμανε ότι οι δεσμοί των δύο χωρών είναι ιστορικοί και θεμελιωμένοι σε στέρεες βάσεις φιλίας, αμοιβαίου σεβασμού και κοινών αξιών, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών και της καταδίκης κάθε είδους αναθεωρητισμών. Απαντώντας στις ερωτήσεις τους, τους ενημέρωσε για την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα μετά το τέλος της οικονομικής κρίσης, με έμφαση στην οικονομική ανάκαμψη, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την άσκηση ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής. Τους ευχαρίστησε ακόμη για την προώθηση των εθνικών θέσεων σε ζητήματα ελληνικού και ελληνο-ιαπωνικού ενδιαφέροντος. Κοινή ήταν η διαπίστωση ότι υπάρχουν ακόμη μεγαλύτερα περιθώρια συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, ιδίως σε ό, τι αφορά την ενίσχυση της κοινοβουλευτικής διπλωματίας, και τους προσκάλεσε να επισκεφτούν την Ελλάδα.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης συναντήθηκε ακόμη με μέλη της ομογένειας στην Ιαπωνία, της ελληνικής επιχειρηματικής και ακαδημαϊκής κοινότητας αλλά και Ιάπωνες σχετιζόμενους με την Ελλάδα. Ενημερώθηκε για τα ζητήματα που απασχολούν τους Έλληνες που δραστηριοποιούνται εκεί και εξήρε τη συμβολή τους στην προώθηση των ελληνικών συμφερόντων και την προβολή του ελληνικού πολιτισμού. «Είστε δυναμικό κομμάτι της ιαπωνικής κοινωνίας και είμαστε στο πλευρό σας για ό, τι χρειάζεστε», δήλωσε ο Βαρβιτσιώτης, μεταφέροντας τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος αναμένεται να επισκεφτεί επίσης την Ιαπωνία.