Έξω φρενών έγιναν τα τουρκικά ΜΜΕ με το «νταηλίκια γιοκ» του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο Μανώλης Κωστίδης για τον ΣΚΑΪ, ενόψει και της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Εμανουέλ Μακρόν η τουρκική εφημερίδα Yeni Safak, παρουσιάζει τον κ. Μητσοτάκη στεφανωμένο με τις σημαίες των ΗΠΑ, της Ελλάδας και της Γαλλίας. «Ψευδονταή Μητσο(τάκη)» γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.

H Τζουμχουριέτ γράφει ότι «ο πρωθυπουργός της Ελλάδας απάντησε στις δηλώσεις Ερντογάν».

Τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι στην ομιλία του στον ΟΗΕ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «θα θέσει τις προβοκάτσιες της Ελλάδας». «Θα στείλει το μήνυμα ότι χάσαμε την υπομονή μας (με την Ελλάδας)» αναφέρει χαρακτηριστικά το τηλεοπτικό δίκτυο Haber Global.

Πάντως ο Τούρκος πρόεδρος έδειξε να χαμηλώνει τους τόνους, μετά και τις συστάσεις Μπλίνκεν – Στόλτενμπεργκ, σε αντίθεση με τον ακροδεξιό κυβερνητικό του εταίρο Ντεβλέτ Μπαχτσελί ο οποίος σε προκλητικό τόνο ανέφερε: «Αν οι Έλληνες θέλουν να πέσουν και πάλι στη θάλασσα, ας μας το πουν».

Η δήλωση της ΔΕΘ που εκνεύρισε τους Τούρκους

Από αυτό εδώ το βήμα είχα εξαγγείλει την αγορά των γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale. Ήδη τα πρώτα αεροπλάνα πετούν στους ελληνικούς ουρανός και αυτή τη στιγμή στην Λυών ναυπηγούνται οι δύο πρώτες φρεγάτες (από τις τρεις) Belharra που θα ενταχθούν στον στόλο μας από το 2025» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, στο πλαίσιο των εγκαινίων της 86ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Και πρόσθεσε: «Η άμυνα θέλει απαραβίαστα σύνορα. Σε αυτήν την προσπάθεια θα συμβάλλουν και οι 3.000 νέοι συνοριοφύλακες και λιμενικοί, με 32 νέα σκάφη και μέσα επιτήρησης και ασφαλώς με τον φράχτη στον Έβρο. Χάρις σε αυτή την πολιτική οι ροές των μεταναστών μειώθηκαν κατά 80% και σώθηκα χιλιάδες ζωές στη θάλασσα. Καθημερινά αποτρέπονται περίπου 1000 είσοδοι μεταναστών.

Η απάντησή μας στην Τουρκία είναι η επιφυλακή μας, η ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων, οι διεθνείς συμμαχίες μας. Κυρίως όμως η ενότητα του λαού μας. Ας σταματήσει λοιπόν οι γείτονες τα ανιστόρητα πυροτεχνήματα προς εσωτερική κατανάλωση. Δεν μας φοβίζουν και δεν μας πτοούν. Άλλωστε στις απειλές που εκτοξεύει η άλλη πλευρά του Αιγαίου, απαντά μία φράση που συμπυκνώνει την δύναμη του έθνους μας, «όχι κύριε Ερντογάν». Και για να το πω στη γλώσσα που ίσως καταλαβαίνει καλύτερα, τα νταηλίκια γιοκ με την Ελλάδα».