Με απόφαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη ο Στέλιος Πέτσας στις επόμενες βουλευτικές εκλογές θα είναι υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία στην εκλογική περιφέρεια της Ανατολικής Αττικής.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών έδωσε μία εφ’όλης της ύλης συνέντευξη στο Newsbeast και απαντά τόσο στις επιθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για «μεγάλο» Δημόσιο, όσο και για τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης.

Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Πέτσα:

O ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση για μεγάλη αύξηση των μετακλητών υπαλλήλων. Τελικά πόσοι
ήταν το 2015 επί κυβερνήσεως Τσίπρα και πόσοι είναι τα τελευταία 3 χρόνια που κυβερνά η ΝΔ;

Τα fake news της αξιωματικής αντιπολίτευσης πέφτουν στο κενό όταν παραθέτουμε την αλήθεια των αριθμών. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα επίσημα στοιχεία, ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδόν στο σύνολο της διακυβέρνησής του απασχολούσε σταθερά πάνω από 1.000 μετακλητούς υπαλλήλους, ενώ τον Νοέμβριο του 2018 ξεπέρασε τους 1.080.

Ο αριθμός των μετακλητών που αφορούν την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι μικρότερος από τους μετακλητούς που είχε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όταν έχασε τις εκλογές του 2019. Προκειμένου να κατασκευάσουν στον ΣΥΡΙΖΑ την δική τους ψεύτικη “πραγματικότητα”, δεν διστάζουν να αθροίσουν στους μετακλητούς υπαλλήλους που υπηρετούν στην δική μας κυβέρνηση, τους μετακλητούς των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Συμπεριλαμβάνουν, δηλαδή, τους μετακλητούς που διορίζουν οι Δήμαρχοι στους μετακλητούς που έχει αυτή η κυβέρνηση. Πρόκειται για σουρεαλιστική προσέγγιση, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ αθροίζει μήλα με πορτοκάλια για να κατασκευάσει ένα αντιπολιτευτικό παραμύθι. Όσον αφορά στις αμοιβές των μετακλητών υπαλλήλων, παραμένουν ακριβώς οι ίδιες, ενώ η αλλαγή που έγινε αφορούσε τα προσόντα τους, ώστε να μπορεί να διευκολυνθεί κάθε πολιτικός προϊστάμενος -είτε αυτός είναι Υπουργός, είτε είναι αυτοδιοικητικός- να επιλέξει εκείνους που θεωρεί ότι είναι καλύτεροι για να τον υποστηρίξουν στο έργο του.

Η ανάπτυξη της Ελλάδας για το 2022 μπορεί να υπερβεί κατά πολύ τον στόχο που έχει τεθεί από το οικονομικό επιτελείο και είναι 3,1%, εκτιμούν υπουργοί της κυβέρνησης. Ωστόσο, η πανδημία αλλά
κυρίως ο πόλεμος στην Ουκρανία οδήγησαν τη χώρα σε επίπεδα ιστορικού πληθωρισμού. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν πως θα είναι δύσκολος ο χειμώνας, ενώ οι πολίτες φοβούνται πως από το Φθινόπωρο τα πράγματα θα γίνουν δυσκολότερα στην οικονομία. Αυτό φρενάρει τα σχέδια της Κυβέρνησης για την ανάπτυξη; Πώς θα αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση ένα ενδεχόμενο νέο φθινοπωρινό κύμα ακρίβειας; Φτάνουν τα λεφτά και πόσο;

Κατ’ αρχάς θεωρώ πως οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι το πρόβλημα της ακρίβειας δεν είναι ελληνικό φαινόμενο, αλλά πρόκειται για ένα παγκόσμιο εισαγόμενο πρόβλημα από την πανδημία μέχρι τον πόλεμο. Ότι πρόκειται για εισαγόμενο πληθωρισμό, καταδεικνύεται και από το γεγονός ότι πληθωρισμός σε ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση ανήλθε πρόσφατα στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισημαίνει από την πρώτη στιγμή ότι η κρίση στις τιμές της ενέργειας είναι ένα ευρωπαϊκό και παγκόσμιο πρόβλημα που απαιτεί ανάλογη λύση. Και επειδή πιστεύουμε στην οικονομία της αγοράς, όταν αυτή δεν δουλεύει, δικαιολογείται η κρατική και ευρωπαϊκή παρέμβαση για να διορθώσει τις ατέλειές της. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Έλληνας Πρωθυπουργός παρουσιάζει -τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όσο και στις διμερείς επαφές- τις θέσεις της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και για την ανάγκη λήψης λήψη μέτρων ώστε η αγορά ενέργειας να επανέλθει σε ομαλή λειτουργία. Επιπλέον, η κυβέρνηση αναπτύσσει σημαντικές πρωτοβουλίες προκειμένου η Ελλάδα να καταστεί πύλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την μεταφορά ενέργειας.

Παράλληλα με τις πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την συστηματική πίεση για εξεύρεση ευρωπαϊκής λύσης στο ενεργειακό πρόβλημα, η κυβέρνηση σε εθνικό επίπεδο έχει βάλει από την πρώτη στιγμή πολλά χρήματα στο τραπέζι, είτε προερχόμενα από τον κρατικό προϋπολογισμό, είτε χρήματα τα οποία πήραμε και παίρνουμε πίσω από τις μεγάλες εταιρείες ενέργειας φορολογώντας τα υπερκέρδη τους. Κάναμε σημαντικές παρεμβάσεις για να αμβλύνουμε τις επιπτώσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος καθώς και στο θέμα των καυσίμων, παρεμβάσεις οι οποίες έτυχαν αποδοχής από τους πολίτες. Και είναι απολύτως σαφές ότι, σε συνδυασμό πάντοτε με την τήρηση της δημοσιονομικής ισορροπίας και την πιστή εκτέλεση του Προϋπολογισμού, η Κυβέρνηση αξιοποιεί κάθε δυνατότητα που υπάρχει για να στηρίζει την κοινωνία. Κάθε ευρώ που περισσεύει από τον Προϋπολογισμό, το δίνουμε πίσω στην κοινωνία. Το θέλουμε, το μπορούμε και το κάνουμε, χάρη στην εδραιωμένη εμπιστοσύνη που υπάρχει στην Ελλάδα από εταίρους, επενδυτές και αγορές, που βλέπουν τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες, την σοβαρότητα και την σύνεση που επιδεικνύει αυτή η Κυβέρνηση, σε όσα έχει διαχειριστεί τα τελευταία τρία χρόνια. Για τους λόγους αυτούς, πιστεύω ότι επενδύσεις (δημόσιες και ιδιωτικές) και εξωτερικό ισοζύγιο (χάρη στις υψηλές επιδόσεις του τουρισμού σε έσοδα και αφίξεις), θα οδηγήσουν σε έναν υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από ότι προβλέπεται, σημαντικά μάλιστα υψηλότερο από τον αντίστοιχο της ευρωζώνης γεγονός που συμβάλλει στην πραγματική σύγκλιση της ελληνικής οικονομίας με την ευρωπαϊκή για δεύτερο συνεχόμενο χρόνο μετά από μια περίοδο υπερδεκαετούς κρίσης.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισημαίνει σε όλους τους τόνους πως η Κυβέρνηση θα πάει σε εκλογές στο τέλος της τετραετίας. Αρκετοί Βουλευτές όμως αφήνουν ανοιχτό παράθυρο για εκλογές τον Οκτώβριο λόγω της οικονομικής κρίσης. Ποια είναι η δική σας εκτίμηση για το πότε θα πάει η χώρα σε εκλογές;

Η Κυβέρνηση είναι εστιασμένη στο μεταρρυθμιστικό της έργο. Διανύουμε τον τέταρτο χρόνο της πρώτης μας κυβερνητικής θητείας. Συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε τις εξωγενείς δυσκολίες μπροστά μας, στηρίζοντας την ελληνική κοινωνία και λύνοντας τα προβλήματα των ανθρώπων. Ο Πρωθυπουργός έχει τοποθετηθεί ξεκάθαρα για τον χρόνο των εκλογών, που θα γίνουν το 2023. Αυτό που έχει σημασία είναι, μέχρι τότε, να είμαστε αταλάντευτα προσηλωμένοι στις μεταρρυθμιστικές τομές που έχει ανάγκη ο τόπος. Και αυτό κάνουμε.

Τελικά έχετε κατεβάσει τα μολύβια στο υπουργείο;

Το αντίθετο. Μόνο τον τελευταίο μήνα, αναλάβαμε σημαντικές πρωτοβουλίες αφενός στο σκέλος της οδικής ασφάλειας -για Δήμους και Περιφέρειες που έχουν ανάγκη να βελτιώσουν την ασφάλεια του οδικού δικτύου τους- και αφετέρου στον άξονα της τοπικής ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος -για την ενίσχυση του στόλου των Δήμων με σύγχρονα μηχανήματα, λιγότερο ενεργοβόρα και περισσότερο ασφαλή. Ειδικότερα, για το πρώτο, προχωρήσαμε στην έκδοση μιας νέας πρόσκλησης για έργα οδικής ασφάλειας, συνολικού ύψους 335 εκατομμυρίων ευρώ. Κάνουμε έτσι ένα μεγάλο βήμα για την οδική ασφάλεια, προσφέροντας ένα ακόμη χρηματοδοτικό εργαλείο σε Δήμους και Περιφέρειες, με σκοπό τη μείωση του αριθμού των τροχαίων ατυχημάτων και την μεγαλύτερη ασφάλεια κατοίκων και επισκεπτών. Ενώ ως προς το δεύτερο, στο πλαίσιο της αναπτυξιακής στρατηγικής για τους ΟΤΑ και σε συνέχεια προηγούμενων αντίστοιχων χρηματοδοτήσεων, συνολικού ύψους περίπου 147 εκατ. ευρώ την τελευταία τριετία, προχωρήσαμε στην κατανομή επιπλέον ποσού, συνολικού ύψους περίπου 28 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ», σε όλους τους Δήμους της Χώρας με μόνιμο πληθυσμό έως 50.000 κατοίκους, για την προμήθεια απορριμματοφόρων οχημάτων, μηχανημάτων έργου και συνοδευτικού εξοπλισμού. Συνεχίζουμε λοιπόν καθημερινά να στηρίζουμε την Αυτοδιοίκηση με όλους τους απαραίτητους πόρους, για να κάνουμε την καθημερινότητα των πολιτών καλύτερη.

Θα είστε υποψήφιος στην εκλογική περιφέρεια Ανατολικής Αττικής. Η Αττική φαίνεται πως αλλάζει.
Εσείς πώς θα βοηθήσετε σε αυτό; Ποια είναι τα σχέδια σας;

Η Νέα Δημοκρατία, η παράταξη στην οποία μεγάλωσα, είναι ένα λαϊκό, σύγχρονο, κεντροδεξιό κόμμα, με όραμα την βιώσιμη ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή και με στόχο να κάνει τη ζωή των Ελλήνων καλύτερη. Με ακλόνητη εμπιστοσύνη στις δυνάμεις που έχουμε όλοι μαζί ενωμένοι, εργάζομαι από κάθε θέση που μου εμπιστεύτηκε ο Πρωθυπουργός, συνθέτοντας λύσεις, προοπτικές και ευκαιρίες για μια πιο φωτεινή και δυνατή Ελλάδα. Και στέκομαι δίπλα στους συμπολίτες μου, στην Ανατολική Αττική, για περισσότερες δουλειές, ευημερία και οικονομική πρόοδο, ασφάλεια και κοινωνική συνοχή. Φιλοδοξώ λοιπόν να εκπροσωπήσω τους συμπολίτες μας που θέλουν μια ισχυρή κεντροδεξιά υποψηφιότητα για το σήμερα και το αύριο. Το δίλημμα των επόμενων εκλογών θα είναι ξεκάθαρο: Σταθερότητα, με αυτοδύναμο Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ή περιπέτειες και οπισθοδρόμηση; Με την εμπιστοσύνη των πολιτών, πάμε την Ελλάδα ψηλά, όπως αξίζει στην Πατρίδα μας. Όπως αξίζει σε κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα.