Ο Νίκος Δένδιας μίλησε σε εκδήλωση του υπουργείου Εξωτερικών και αναφέρθηκε στη σημασία της της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), όπου ξεκαθάρισε πως πρέπει να γίνει σεβαστή από το σύνολο των κρατών.

«Η UNCLOS θέτει τους κανόνες βάσει των οποίων τα παράκτια κράτη ορίζουν τις περιοχές στις οποίες έχουν δικαιώματα, αλλά το πιο σημαντικό ορίζουν επίσης τις περιοχές που έχουν και υποχρεώσεις. Και η UNCLOS περιέχει ειδικές προβλέψεις για την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος στις ανοιχτές θάλασσες, που αποτελούν κοινό αγαθό όλων μας», είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης, σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Εξωτερικών έστειλε το μήνυμα πως είναι απαραίτητο το σύνολο των κρατών να σεβαστεί τον δεσμευτικό χαρακτήρα της UNCLOS, προσθέτοντας πως ακόμα και αν [κράτη] δεν την έχουν συνυπογράψει, αποτελεί εθιμικό δίκαιο που δεσμεύει όλα τα κράτη του πλανήτη. Επισήμανε πως την UNCLOS έχει συνυπογράψει και η ΕΕ και αποτελεί τμήμα του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Περαιτέρω, υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στην προστασία της θάλασσας. Απόδειξη προς την κατεύθυνση αυτή, συνέχισε, αποτελεί η ανάμειξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με ζητήματα που άπτονται της προστασίας του περιβάλλοντος και της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής.

Επίσης, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει το υπουργείο Εξωτερικών, σε στενή συνεργασία με τους υπόλοιπους κυβερνητικούς παράγοντες της χώρας μας, καθώς και διεθνώς. Πρώτον, για τη διασφάλιση της ελευθερίας της Ναυσιπλοΐας και της θαλάσσιας ασφάλειας. «Η Ελλάδα συνεισφέρει ουσιαστικά για την καταπολέμηση της πειρατείας» ανέφερε. Δεύτερον, και για την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. «Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας απειλεί ένα σημαντικό μέρος του πλανήτη. Τα νησιωτικά συμπλέγματα στον Ινδικό και στον Ειρηνικό Ωκεανό, το σύνολο των παράκτιων και νησιωτικών χωρών, όπως το Μπαγκλαντές, η Ολλανδία, ο Καναδάς και η Ελλάδα, με τη νησιωτικότητά μας» σημείωσε μεταξύ άλλων.