Νέο μήνυμα στην Τουρκία έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης.

Στις δηλώσεις του ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε: «Μετά την απροκάλυπτη ρωσική εισβολή θα πρέπει να στείλουμε ξεκάθαρο μήνυμα ότι κανείς στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα δεν μπορεί να δεχθεί τον δεσποτικό αναθεωρητισμό που απειλεί όχι μόνο την διεθνή γεωπολιτική ισορροπία αλλά και τα αποδεκτά σύνορα πάνω στα οποία χτίστηκε ο σύγχρονος κόσμος. Η ιστορία δεν ξαναγράφεται επειδή κάποιος την κατασκευάζει αυθαίρετα στο μυαλό του».

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην Σύνοδο και όλα όσα συζητήθηκαν τόνισε ότι αποδείχθηκε ότι υπάρχει δυναμική για συνεργασία όλων των χωρών της περιοχής. Θύμισε ότι η Αθήνα είχε πρωτοστατήσει για την δημιουργία αυτού του σχήματος περιφερειακού διαλόγου και συντονισμού.

Χαρακτήρισε ξεχωριστή την παρουσία του Σαρλ Μισέλ ο οποίος όπως είπε, στέλνει σαφές μήνυμα για την προοπτική διεύρυνσης της ΕΕ αλλά και η συμμετοχή του ίδιου του Καγκελαρίου της Γερμανίας στο δείπνο μεγεθύνει την εμβέλεια της πρωτοβουλίας μας.

«Αυτή η ευαίσθητη περιφέρεια του παγκόσμιου χάρτη από ζώνη έντονων και σύνθετων αντιθέσεων πρέπει να γίνει ένα σημείο δημιουργικών συνθέσεων», είπε ο κ. Μητσοτάκης και υπογράμμισε ότι «ειδικά τώρα σε μια περίοδο πολέμου και διεθνούς αναταραχής καλείται να προβάλλει τον δρόμο της ειρήνης και της διεθνούς νομιμότητας. Σε αυτούς τους άξονες εδράζεται η κοινή διακήρυξη που υιοθετήθηκε ομόφωνα».

Αναφερόμενος στο κείμενο αυτό είπε ότι πρόκειται για ένα επίσημο κείμενο διαρκούς δέσμευσης των μερών στις αρχές του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και της αλληλεγγύης. «Κοινή επιδίωξη είναι η ενεργειακή ασφάλεια και μέσω της διαφοροποίησης των πηγών και μεταφοράς της ενέργειας και της προστασίας από τις ανατιμήσεις αλλά και στην κινητοποίηση όλων των πλευρών για να σβήσουν οι φωτιές του πολέμου στην Ουκρανία», υπογράμμισε.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι 20 χρόνια από τότε που άνοιξε ο δρόμος στην Θεσσαλονίκη έφτασε η ώρα να προχωρήσουμε με πιο αποφασιστικά βήματα στην ενσωμάτωση των χωρών αυτών στην ευρωπαϊκή οικογένεια αλλά πρέπει να γίνουν σημαντικά βήματα εναρμόνισης με τα ευρωπαϊκά πρότυπα αλλά να υπάρχει και η έμπρακτη δέσμευση της ηγεσίας της Ευρώπης ότι θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες. «Πρότεινα το 2033 να είναι το χρονικό ορόσημο για την προσχώρησή τους στην ευρωπαϊκή οικογένεια».

Ο πρωθυπουργός μίλησε για έναν στόχο με βαριά ιστορική σημασία. «Μια περιοχή που ήταν η πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης γίνεται μια ζώνη προόδου και ευημερίας», πρόσθεσε. Και συνέχισε: «Είμαι βέβαιος σημείωσε ότι η περιοχή μας θα ανταποκριθεί και στο μέτωπο της ενεργειακής αυτονομίας αλλά και της κυριαρχίας μέσα από το απαραβίαστο των συνόρων. Στο πρώτο απαντά η θέρμη των εταίρων για κοινή ευρωπαϊκή πολιτική ενεργειακής ασφάλειας. Αναφερόμενος στην Αλεξανδρούπολη είπε ότι μπορεί να γίνει ο κόμβος μεταφοράς ενέργειας για όλη την Ευρώπη. 

Δείτε εδώ το κείμενο της κοινή διακήρυξης της Συνόδου Κορυφής της Θεσσαλονίκης

Η Σύνοδος Κορυφής ανέδειξε τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προήδρευσε σήμερα στη Θεσσαλονίκη στην ετήσια Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SouthΕast Europe Cooperation Process – SEECP).

Η Σύνοδος Κορυφής ανέδειξε τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και ως συνδιαμορφωτή των συζητήσεων που αφορούν το μέλλον της περιοχής σε μια κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία.

Στόχος της Συνόδου της SEECP, του μοναδικού σχήματος περιφερειακής συνεργασίας όπου συμμετέχουν αποκλειστικά οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και το Κόσοβο, είναι η ενίσχυση των σχέσεων καλής γειτονίας και περιφερειακής συνεργασίας και η κατάλληλη προετοιμασία για την ενσωμάτωση των μελών της στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, μέσω της συνεργασίας στους τομείς κράτους δικαίου, ασφάλειας και οικονομίας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία για μια ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων με όλους τους ηγέτες για το μέλλον της περιοχής και τις προκλήσεις της σημερινής συγκυρίας.

H σημασία της Συνόδου για τις συζητήσεις που αφορούν την περιοχή στο ευρύτερο ευρωπαϊκό επίπεδο αποτυπώνεται από το γεγονός ότι στη Σύνοδο συμμετείχε ως υψηλός προσκεκλημένος και παρατηρητής, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, ενώ στο δείπνο παρέστη ο Καγκελάριος της Γερμανίας Olaf Scholz, κατόπιν της πρόσκλησης που τους απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στη Σύνοδο Κορυφής, τα περισσότερα μέλη της Διαδικασίας εκπροσωπήθηκαν σε επίπεδο αρχηγού κράτους ή κυβέρνησης: ο επικεφαλής του Συλλογικού Προεδρείου Βοσνίας και Ερζεγοβίνης Sefik Džaferović, η Πρόεδρος του Κοσόβου Vjosa Osmani-Sadriu, ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου  Milo Đukanović, η Πρόεδρος της Μολδαβίας Maia Sandu, ο Πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vučić, ο Πρόεδρος της Σλοβενίας Borut Pahor, ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Edi Rama, ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Dimitar Kovačevski, ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Kiril Petkov, ο Πρωθυπουργός της Κροατίας Andrej Plenković, η Πρωθυπουργός της Μολδαβίας Natalia Gavrilița, ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Ρουμανίας Sorin Grindeanu, ο Υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Nikola Selaković, η Υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Teodora Genchovska και ο Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Faruk Kaymakci. Συμμετείχε επίσης η Γενική Γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου Συνεργασίας (RCC) Majilinda Bregu.

Με το πέρας της Συνόδου υιοθετήθηκε Κοινή Διακήρυξη, στην οποία καταγράφεται η δέσμευση των Συμμετεχόντων στις αρχές της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και στις αξίες του αλληλοσεβασμού και της αλληλεγγύης που εμπνέουν τη SEECP από την ίδρυσή της, ενώ επιβεβαιώνεται η ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών της περιοχής. Η Διακήρυξη περιλαμβάνει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για δράσεις σε πεδία κρίσιμης διαρθρωτικής σημασίας, όπως η ασφάλεια απέναντι σε παλιές και νέες απειλές, η ενεργειακή ασφάλεια, καθώς και η αειφόρος, πράσινη και συμπεριληπτική, βιώσιμη ανάπτυξη.

Σύνοδος Κορυφής Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP) – Ελληνική προεδρία

Η SEECP ιδρύθηκε το 1996 με ελληνική και βουλγαρική πρωτοβουλία.Η πρώτη της Σύνοδος είχε πραγματοποιηθεί στην Κρήτη το 1997.

Συμμετέχουν, πέραν της Ελλάδας, η Αλβανία, η Bόρεια Μακεδονία, η Βοσνία και Ερζεγοβίνη,  η Βουλγαρία, το Κόσοβο, η Κροατία, το Μαυροβούνιο, η Μολδαβία, η Ρουμανία, η Σερβία, η Σλοβενία και η Τουρκία.

Τομείς προτεραιότητας της Ελληνικής Προεδρίας υπήρξαν η ενίσχυση της συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας και η προώθηση μεταρρυθμίσεων σε θέματα δημοκρατίας, κράτους δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η ενίσχυση της διασυνδεσιμότητας, η βιώσιμη ανάπτυξη, η προστασία του περιβάλλοντος και η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας. Ιδιαίτερη σημασία αποδόθηκε επίσης στη συνεργασία της Προεδρίας με το Συμβούλιο Περιφερειακής Συνεργασίας (Regional Cooperation Council – RCC), που αποτελεί τον επιχειρησιακό βραχίονα της SEECP.